Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Stanomir: Unde este președintele? Românii care l-au votat pe Iohannis nu sunt reprezentați în deliberările guvernului

stanomir_2.jpg

Politologul Ioan Stanomir critică inconsistența cu care a acționat președintele Iohannis
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioan Stanomir

„Modul în care se face remanierea Guvernului este total inacceptabil”, declară la RFI expertul în drept constituțional Ioan Stanomir. El critică maniera în care s-a făcut înlocuirea unor miniștri în cabinetul Dăncilă, fără audieri în comisiile parlamentare de specialitate. „Guvernul României nu este proprietatea unui partid”, mai spune Ioan Stanomir, care critică în același timp și felul în care a acționat președintele. „Nu este suficient să refuzi niște numiri, mai important este să articulezi motivele pentru care o faci”.

Niciun fel de dialog instituțional între ramurile puterii executive

 

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, dacă Președintele a respins-o pe doamna Vasilescu, spunând că este nepotrivită pentru Transporturi, este obligat să o accepte la Ministerul Dezvoltării?

Ioan Stanomir: Aici intrăm pe un teren extrem de complicat. În mod evident, dacă ai fost refuzat la un portofoliu nu mai poți fi propus pentru același portofoliu a doua oară. Însă, în situația în care fiind refuzat o dată, vei fi propus la un alt portofoliu, este o încălcare a literei Constituției, dacă nu a spiritului ei. Rămâne de văzut. Modul în care se face această remaniere este întru totul inaceptabil. În primul rând, așa cum observați, prim ministrul Viorica Dăncilă este cu totul absentă din peisaj. În al doilea rând, pentru că nu există niciun fel de dialog instituțional între ramurile executivului, între prim ministru și președinte. Iar în al treilea rând, pentru că amploarea acestei remanieri face ca actualul cabinet Viorica Dăncilă să nu mai fie același cu cabinetul Viorica Dăncilă în forma sa anterioară. După cum observați, se evită recursul la Parlament. Ascultătorii dumneavoastră trebuie să înțeleagă că dacă s-ar fi trecut prin Parlament, Președintele nu ar mai fi putut avea niciun fel de obiecție. Dar a trece prin Parlament, în acest moment, anumite numiri ar însemna să te expui unui risc ca nemulțumiții din PSD să încerce să obstrucționeze practicile domnului Dragnea. Este o situație cu totul deplorabilă, un alt simptom al acestei degradări instituționale fără precedent din România.

Reporter: Am văzut cât de repede a acceptat Președintele României parte dintre miniștri, cât de repede au depus aceștia jurământul. Nu ar fi trebuit să treacă prin comisiile de specialitate pentru audieri?

Ioan Stanomir: Întrebările dumneavoastră nu fac decât să sublinieze inacceptabilul și grotescul în care suntem instalați. Asistăm la domnia arbitrară a unui om, care face și desface în Guvern, peste capul propriului său prim ministru, care, de fapt, nici nu există și peste capul Parlamentului. Nimeni nu și-a mai pus problema că nu este ca la un joc de puzzle, iei piesa, pui piesa. Totuși, trebuie să existe niște minime criterii profesionale, cu atât mai mult cu cât s-a spus în spațiul public, dar mie mi se pare că nu s-a spus suficient de apăsat, că aceste personalități vor fi partenerii de dialog ai omologilor lor europeni. Vă rog frumos să ni-l imaginăm o secundă pe domnul Bădălău prezidând o întâlnire cu privire la destinele economice ale Europei. Nu este fantezie. Este realitate. Asta este problema. Contraselecția programatică a domnului Dragnea la asta conduce, la numiri, revocări și proceduri care durează câteva minute și la nesocotirea absolută a interesului României de a fi reprezentată cu demnitate în raport cu națiunile europene.

Reporter: De vreme ce nu au fost îndeplinite criteriile procedurale, cabinetul Dăncilă 2 este atacabil, legal vorbind?

Ioan Stanomir: Putem să discutăm la Curtea Constituțională. Dar, vă atrag atenția, cu tot respectul, că la ora actuală Curtea Constituțională nu mai este un organ neutru. În al doilea rând, în momentul în care Președintele a achiesat la aceste numiri, procedura s-a încheiat. Repet, aici e o problemă de spirit al Constituției. În măsura în care această Constituție are un sens, ea și-a dorit ca aceste remanieri să se facă prin dialog între prim ministru și președinte. Președintele poate prezida ședințele de cabinet, iar în CSAT o parte din acești miniștri sunt prezenți. Iar CSAT –ul este prezidat de președinte. Președintele nu este un simplu notar. Președintele nu este un decor de teatru. Președintele este un actor esențial în opera de guvernare. Chiar dacă el nu recrutează în mod direct miniștrii, prin sarcina lui de a fi garant al independenței justiției și al protecției multor valori, el este obligat să fie parte din acest proces. El trebuie consultat. Trebuie informat. Trebuie să existe niște discuții. Nu se pot face toate lucrurile în CEX-ul unui partid, ca și cum România ar fi proprietatea acestui partid. Nu vorbim de numiri interne în cadrul PSD. Vorbim de numiri și revocări la nivelul Guvernului României. Guvernul României nu este proprietatea unui partid.

Unde este președintele?

 

Reporter: În opinia dumneavoastră, de ce nu a mai fost Președintele să prezideze ședințe de guvern de la momentul cu elefanții din încăpere?

Ioan Stanomir: Ca să fiu puțin malițios, asta este întrebarea cu care trebuie să trăiască Președintele României, mai cu seamă că se va prezenta la realegere. Dacă există un factor esențial în griparea activității prezidențiale, aceasta este inconsistența. Președintele nostru a alternat momentele de angajament cu momentele de absență. Faptul că nu impune prezența sa în fruntea cabinetului este regretabil. Președintele României trebuie să fie acolo în numele românilor. Românii care l-au votat pe Președinte nu sunt reprezentați în nicun fel în deliberările cabinetului. Președintele ar fi putut fi vocea lor. Ar fi putut fi prelungirea milioanelor de cetățeni care l-au votat. Ar fi putut fi prelungirea celor care au stat în stradă luni întregi pentru a reclama respectarea unor principii europene. Unde este Președintele în momentul în care vocea acestor compatrioți din România și din diaspora se dorește a fi auzită? Unde a fost Președintele în momentul în care după 10 august am asistat la acea mușamalizare înfiorătoare a unui abuz fără precedent în ultimii 20 de ani? Unde este Președintele? Aceasta este problema. Nu este suficient să refuzi niște numiri. Mai important este să articulezi motivele pentru care o faci.

 

Acuzațiile de antisemitism ale lui I. Laufer, trivializare a unui concept important pentru o democrație

Ioan Stanomir: Aș mai spune ceva legat de domnul Laufer și de acuzele legate de antisemitism.

Reporter: Vă rog...

Ioan Stanomir: Ca unul care nu mi-am ascuns niciodată ostilitatea implacabilă față de orice formă de antisemitism, nu există ceva mai respingător ca antisemitismul. Dar, în egală măsură nu este nimic mai îngrozitor decât trivializarea acestuia. Ceea ce a făcut domnul Laufer prin declarațiile de ieri a fost o trivializare a acestui concept atât de important pentru o democrație. Nu este firesc să aduci într-o dezbatere politică, care privește opțiuni politice, memoria celor care au fost asasinați în toată Europa de state criminale. Mi se pare indecent. V-o spun cu tot respectul. Mă gândesc la memoria celor pe care statul român i-a exterminat, memorie care trebuie respectată, care trebuie onorată, nu doar prin monumente, ci și printr-un efort zilnic de a combate antisemitismul. Ceea ce domnul Laufer a făcut ieri nu a fost să combată antisemitismul. A fost să dovedească că în disputele politicianiste de la noi marile concepte sunt degradate și sunt lipsite de conținutul lor autentic. O spun cu toată responsabilitatea și cu toată tristețea. Spectacolul la care am asistat ieri este unul inacceptabil pentru o țară europeană. Nu este firesc să aduci acuze nefondate la adresa șefului de stat, care cu toate păcatele lui, cu toate limitele lui, nu are nimic dintr-un antisemit. Iar organizația de care este asociat, Forumul Democrat al Germanilor din România, cum poți să o numești organizație nazistă? Sunt totuși anumite limite. Iar PSD, care l-a împins pe domnul Laufer să facă aceste declarații nu face decât să recicleze vechile teme din campania electorală și din anii de după. Vă amintiți din campania electorală, că nu e român de-al nostru, că este nazist, că este german. Totuși, trăim într-o țară, într-o patrie în care toți trebuie să fim egali și astfel de discursuri nu își au locul.

 
Ascultă AICI interviul cu politologul Ioan Stanomir, expert în drept constituțional