Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Ioniță, despre noile propuneri de miniștri: În Guvernul României experiența te descalifică

ionita.jpg

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum
Image source: 
Facebook/Sorin Ioniță

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Palatul Cotroceni noile propuneri de miniștri pentru Transporturi și Dezvoltare. E vorba despre Răzvan Cuc și Daniel Suciu. Sunt oameni fără experiență, remarcă la RFI expertul Sorin Ioniță. El atrage atenția că de ceva vreme, în Guvernul României, experiența te descalifică. În plus, mai spune analistul, președintele Iohannis nu prea are motive constituționale să îi refuze pe cei doi.

Cele două propuneri de miniștri au primit ieri votul în CEX al PSD. Daniel Suciu propus pentru funcția de vicepremier şi ministru al Dezvoltării afost votat în unanimitate, îar pentru Răzvan Cuc a existat un singur vot împotrivă.

În vârstă de 35 de ani, deputatul PSD Răzvan Cuc a mai ocupat funcţia la ministru al Transporturilor în Guvernul lui  Mihai Tudose, în perioada iunie-octombrie 2017. El şi-a anunţat demisia într-o şedinţă CEx al PSD, după ce Liviu Dragnea i-a reproşat abilităţile reduse de comunicare. Totuşi, preşedintele PSD îl caracterizase drept ”un tânăr bun, capabil”. Potrivit CV-ului, Alexandru Răzvan Cuc are licenţă în Drept şi Economie.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, propus de partid ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a acordat PSD un împrumut în valoarea de 37.000 lei, potrivit declaraţiei de avere. El a profesat câţiva ani ca jurnalist, la cotidianul ”Mesagerul” din Bistriţa-Năsăud, până să se îndrepte spre o carieră politică. Suciu (39 de ani) a absolvit în 2003 Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, fiind licenţiat în Ştiinţe Politice şi are un master în Management Public, obţinut în 2011, la Şcoala de Studii Academice Post Universitare ”Ovidiu Şincai” Bucureşti.

"Știe cineva despre ei că au managerizat măcar un butic?", se întreabă, retoric, Sorin Ioniță, expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani.

"De ceva vreme în Guvernul României experiența te descalifică”, mai spune analistul. ”Ce trebuie să fii? Trebuie să fii non-entitate de partid, de care n-a auzit nimeni, să nu stai pe picioarele tale profesional, să depinzi integral de șeful partidului și în general genul ăsta de promovări în care îți pică pălăria pe ochi, adică e mult mai mare decât capul tău, pare să devină regula.

Nu numai în România se întâmplă asta, ci și prin jur. De ce? Pentru că într-un sistem controlat clientelar și prin mijloace informale – pentru că liderul de partid nu ține guvernul în mână prin niște reguli constituționale, ci îi ține printr-o dependență personală – ei îl vor asculta și vor semna ce vrea el.

S-a mers cam departe. Chiar așa, băieți d-ăștia de-i bate vântul? Sunt ca furculițele de plastic, de unică folosință. Azi l-a folosit Dragnea, l-a aruncat că nu mai era bun, p-ormă se gândește că-l aduce înapoi... Putea să fie oriunde. Putea să-l pună pe jurnalist la Transporturi și pe Cuc la Sănătate, la orice... Sunt oameni care, dacă mâine partidul nu mai există, ei nu mai există profesional vorbind. Viața lor profesională e o ficțiune".

 

Ce va face președintele?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea avertizează că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza şi aceste două propuneri de miniştri, PSD va lua o "decizie mai apăsată". 

Șeful statului e așteptat cu o reacție în jurul prânzului.

Până atunci, expertul Sorin Ioniță declară că președintele "după regulile constituționale nu prea are de ce să îi refuze și, în general, nu avem niciun mecanism constituțional prin care într-o țară să blochezi prostia. Asta nu se poate sancționa decât eventual de electorat la vot.

Întrebarea interesantă este cum s-a ajuns într-o țară ca România ca un partid să facă genul ăsta de contra-selecție internă?"

Ascultă interviul cu Sorin Ioniță, expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale:

 

 
Sorin Ioniță este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani