
Ascultă la RFI RO
21 Martie 2019
I.B. Lefter: De doi ani țara e blocată de problemele juridice ale unei guvernări care o duce din gafă în gafă
lefter.png

Comentatorul politic Ion Bogdan Lefter
Sursa imaginii:
Wikipedia
Reporter: Cum să privim această remaniere în plină perioadă de președinție a Consiliului Uniunii Europene, când poziția miniștrilor, teoretic, este importantă pentru dosarele care sunt dezbătute, iar acest scrutin europarlamentar era stabilit de mult?
Ion Bogdan Lefter: Guvernarea actuală a și folosit tema stabilității de care ar avea nevoie structura de putere a țării în această perioadă în care mai întâi ne pregăteam și apoi am preluat președinția rotativă. Au fost discursuri dinspre liderii coaliției PSD-ALDE cum că fie președintele Iohannis, fie opoziția politică, societatea civilă, protestatarii din diverse domenii ar fi comis culpa gravisimă de contestare a structurii de putere, cu efecte de instabilitate, tocmai pe când ne pregăteam și acum exercităm, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Se știe că se protestează mult și extins în toată această perioadă împotriva guvernării de la București. Dacă cei care foloseau politic și propagandistic acest subiect vin acum să șubrezească ei propria lor guvernare e o oarecare contradicției. Cum ați spus în introducere sunt și niște date obiective ale situației. Dacă din echipa guvernamentală s-au decis două doamne să candideze pentru fotolii de europarlamentar, ele trebuie înlocuite. Dar când e vorba despre remanieri guvernamentale, despre echilibrele de putere, echilibre la vârf, există întotdeauna mulți alți factori și tot felul de jocuri și de implicații de culise. Nu ar fi deloc exclus, eu nu mă aștept, e ceva care nu ar încălca regulile nescrise ale jocului, să vedem și alte mutări, poate mai puțin previzibile decât eventuala înlocuire a ministrului justiției. Guvernarea actuală are probleme enorme. E nevoie de turnee prin țară, prin filiale pentru a se încerca restabilirea echilibrelor. Au plecat lideri. Sunt tensiuni și competiții pentru ocuparea locurilor lăsate vacante de către dezertori. Pârâie din toate încheieturile corabia guvernării în această perioadă cu probleme în mai toate domeniile economice, cu proteste, presiuni, solicitări începând de la sistemul bancar și marile business-uri din energie și ajungând până la transportatori, personalul din spitale. Cine știe cine ar mai putea fi vizat de o asemenea reamaniere...
Reporter: Aș vrea, totuși, să ne spuneți dacă în opinia dumneavoastră nu ar putea președintele să le pună bețe în roate. Am văzut la precedenta remaniere cum a acționat și Lia Olguța Vasilescu nu a ajuns în guvern, pe funcția de ministru, așa cum spera PSD. De ce se expune acum?
Ion Bogdan Lefter: În cazuri de remaniere guvernamentală președintele capătă un rol, pe care îl poate juca. Capătă o pârghie, un atu, poate presa sau șicana majoritatea parlamentară. A mai făcut-o, eficient. Nu ar fi în intereseul coaliției PSD-ALDE să îl potențeze politic pe președintele Iohannis. Dar pot fi motivații de culise. Aș mai lansa și următoarea ipoteză. Și o remaniere guvernamentală, dar și alte lucruri în politică. Și alte mișcări politice se pot face sau se pot doar anunța fără să le mai transpui în practică. Poți să dai de înțeles. Eventual să plasezi către presă, să se și afle, că ar exista intenția unei remanieri, căci trebui înlocuite doamnele Plumb și Intotero și că s-ar putea și domnul Tudorel Toader. Astfel încât, în mediul public să se răspândească vestea, să înceapă discuțiile, să se facă analize, precum facem noi acum pentru ascultătorii Rfi. Și poate și pentru ca tocmai cel vizat sau cei vizați să se mai gândească, să dea din nou telefoane, să își reconfirme fidelitatea sau să primită, eventual, că vor face ceea ce li s-a cerut și nu au făcut până acum. Vreau să spun explicit, ca să nu fiu aluziv, că un asemenea anunț de remaniere poate fi și un intrument de presiune asupra domnului Tudorel Toader, știut fiind că la vârful coaliției și coborând și în piramidă, există mari interese pentru ca asaltul împotriva justiției, cum îi spunem de peste doi ani, să fie dus până la capăt, până la desfințarea efectivă a dosarelor și a sentințelor unora, începând cu liderul PSD Liviu Dragnea. În acest moment, acest lucru nu mai pare realizabil decât prin niște ordonanțe de urgență pe care guvernul să le adopte și pe care să le inițieze Ministerul Justiției. Până acum s-au făcut pași mărunți, unii dintre ei laterali. S-au obținut unele succese, dar nu s-a obținut ceea ce se intenționa în mod major și în primul rând. Pe de altă parte și ministrul justiției și doamna prim ministru și alții implicați știu că adoptarea unui proiect de ordonanță care să ofere direct amnistie și grațiere liderilor politici ai domniilor lor poate fi un lucru încadrabil într-un viitor apropiat în zona penală din categoria favorizarea infractorului și poate fi considerată o culpă penală gravă, pentru care se poate plăti serios și foarte usturător.
Reporter: Credeți că din acest motiv ministrul justiție Tudorel Toader, care a servit interesele coaliție PSD-ALDE nu a mers până la capăt și nu a dat ordonanța de urgență privind codurile penale, completurile de 3 și 5 judecători, protocoalele cu Serviciul Român de Informații, nu a fost de acord să semneze ordonanța de urgență privind înființarea Fondului Suveran de Investiții, toate cerute răspicat, nu numai de Liviu Dragnea, ci și de membrii de frunte ai coaliției?
Ion Bogdan Lefter: Sigur. Aici există multe detalii care pot fi adăugate, dumneavoastră deja ați recuperat o bună parte dintre ele. Ministrul justiției a servit coaliția și pe liderii PSD-ALDE într-o anumită măsură, stârnind și nemulțumiri. Să ne reamintim că nu mai departe de săptămâna trecută, atunci când a fost dezbătută în Camera Deputaților moțiunea simplă împotriva ministrului justiției, au fost foarte critice la adresa sa și voci importante din PSD.
Reporter: Dar ulterior, la vot, s-a văzut că nu se întâmplă nimic.
Ion Bogdan Lefter: La vot nu s-a întâmplat nimic. Au fost deja formulate ipoteze. S-au făcut speculații în mediul public că s-ar putea ca și acolo să fi fost cam același joc de presiuni, eventual cedări în culise, promisiuni din partea domnului Toader, amânări. Cine știe? Nu e bine să avansăm noi în direcția speculațiilor. Dar un anumit scenariu al amânărilor, al presiunilor, al cedărilor parțiale, al precauțiilor care îi face pe unii sau pe alții, de pildă pe ministrul justiției, să nu rupă pisica, poate fi întrevăzut, întrezărit în toată această narațiune, de altfel destul de încălcită și atât de mult prelungită. Cunoașteți această expresie populară care spune că există și soluții radicale de a rezolva o problemă. De doi ani și ceva o țară întreagă e blocată de problemele juridice ale unei guvernări, care și în rest, în gestionarea treburilor țării, a economiei, a sistemului fiscal, o duce din gafă în gafă și a provocat mari dezechilibre în România actuală.