Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oana Gheorghiu (Asociația Dăruiește Viață): Statul ne-a obligat să îndeplinim reguli pe care le-a făcut imposibil de îndeplinit

spital.jpg

Oana Gheorghiu (stânga) și Carmen Uscatu sunt fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, care și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România exclusiv din donații și sponsorizări
Sursa imaginii: 
Facebook/Oana Gheorghiu

“Statul ne-a obligat să îndeplinim niște reguli pe care le-a făcut imposibil de îndeplinit”. Așa comentează la RFI Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește viață, registrul înființat de Ministerul Finanțelor sub pretextul asigurării "transparenței surselor de finanțare" a ONG-urilor. Astfel, de la 1 aprilie toate organizațiile non-guvernamentale trebuie să facă cerere pentru a se înscrie în noul registru de la ANAF. Și tot de la 1 aprilie, cei care nu figurează în registru, nu mai pot primi donații și sponsorizări. Iar ANAF are termen 10 zile în care să le anunțe dacă le acceptă sau nu cererea. “Registrul ANAF e făcut special ca să ne pună bețe în roate”, declară Oana Gheorghiu.

Asociația Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. Suma estimată: 16 milioane de euro pentru construcție și 10 milioane de euro pentru echipamente. Spitalul, pornit de la zero, este construit exclusiv din donații și sponsorizări. Peste 1.700 de companii și peste 250.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului contribuind până în momentul de față cu peste 15 milioane de euro (Detaliii AICI).

Oana Gheorghiu: De mai bine de un an și jumătate ONG-urile sunt supuse unui tir cu fel de fel de prevederi legale, cu fel de fel de legi care se discută în Parlament. Ultima dintre ele e acest registru nou înființat de către Ministerul de Finanțe la nivelul ANAF prin care ONG-urile sunt obligate să se înscrie din nou, deși toate ONG-urile sunt înscrise în evidențele Ministerului de Finanțe și ale ANAF. Această lege a fost dată anul trecut în martie cu aplicabilitate de la 1 aprilie. Până la 15 martie nu am avut nici măcar un indiciu despre ce va conține registrul, cum se va face, ce documente sunt necesare. Au apărut ceva informații după ce noi am cerut public să ni se spună despre ce e vorba. Au publicat pe repede înainte o propunere de ordin. Pe repede înainte au dat și ordinul, înainte ca noi să apucăm să ne exprimăm poziția față de acest ordin. Iată că de ieri, noi ar trebui să figurăm în acest registru. Dacă verificați pe site-ul ANAF niciun ONG nu are cum să fie prezent în registru. Asta înseamnă că noi, începând de ieri, nu mai avem acces la finanțări de la companii și nici din sponsorizările de 2% de la persoane fizice. Atâta vreme cât nu apari în acel registru, companiile nu îți mai pot face sponsorizări și nici fiscul nu îți mai virează cei 2%. Cam asta e situația.

Reporter: Înțeleg că fiscul are la dispoziție 10 zile să răspundă ONG-urilor care completează acel formular. Aveți vreo garanție că veți primi un răspuns în 10 zile?

Oana Gheorghiu: În primul rând, formularul în sine, nu e doar un formular. Presupune și depunerea unor documente. Trebuie să mergi la Direcția de taxe și impozite locale și să îți iei o negație prin care se spune că tu nu ai datorii la Direcția de taxe și impozite locale. Trăim în anul 2019 în România unde internetul are printre cele mai mari viteze din lume și ANAF, Ministerul de Finanțe, nu e capabil să își culeagă informațiile de la Direcția de taxe și impozite. Nu că nu este capabil, nu vrea. Asta înseamnă că un ONG trebuie să se ducă la această Direcție de taxe și impozite locale. Acolo nu se știe cât durează, care e procedura, dacă obții repede sau nu. Abia după ce ai aceste documente poți să depui cererea. Noi am depus ieri cererea pentru că avem niște oameni extraordinari care ne ajută pe partea contabilă. Și s-au ocupat deja să obțină această negație de la Direcția de taxe și impozite. Chiar suntem curioși să vedem dacă se respectă termenul în care ar trebui să ni se răspundă. Ar trebui să ni se răspundă mai repede de 10 zile dat fiind faptul că Ministerul de Finanțe și ANAF nu și-au făcut treaba. Noi trebuia să avem la 15 martie procedura completă, ordinul complet, să știm ce avem de făcut, astfel încât la 1 aprilie noi toți să ne găsim în acest registru.

Reporter: Ce înseamnă pentru proiectul dumneavoastră faptul că timp de 10 zile, sau mai mult, nu puteți primi donații?

Oana Gheorghiu: Este foarte neclar ce se întâmplă cu banii din 2% pe care statul ar fi trebuit să ni-i vireze în această perioadă. Ce se va întâmpla? Ni-i va da după ce se înregistrează în registru sau nu ni-i va da? Nu există clar în ordin ce se întâmplă dacă nu ești în registru. Firmele care îți dau bani în perioada asta pot să își deducă sau o să îți ceară banii înapoi? Este foarte neclar. Să ne gândim că statul ne-a obligat să îndeplinim niște reguli pe care le-a făcut imposibil de îndeplinit. Asta este o metodă nicidecum corectă și onestă. Noi credem că e făcută special ca să ne pună bețe în roate.

Reporter: Nu numai dumneavoastră. Mai sunt și alte activități pe care organizațiile nonguvernamentale le derulează, care suplinesc acolo unde statul nu poate sau nu vrea să își facă treaba.

Oana Gheorghiu: Exact. Suntem mii de organizații. Sunt foarte multe organizații care se ocupă de copii orfani. Sunt organizații care se ocupă de bătrâni. Sunt organizații care renovează secții prin spitale. Sunt foarte multe organizații și când zic noi, nu mă gândesc doar la Dăruiește viață, ci mă gândesc la noi toți din societatea civilă care încercăm să facem lucrurile pe care vedem că statul nu le face.

Reporter: Despre spital, îmi dau seama că sunt foarte multe lucruri de făcut. Ați pornit de la zero și ați ajuns departe, aproape la etajul patru al construcției. Când credeți că va păși primul pacient pe ușa spitalului?

Oana Gheorghiu: Noi sperăm că în a doua jumătate a anului viitor va păși primul pacient, asta dacă nu mai inventează ceva Ministerul de Finanțe, statul român sau alte instituții dornice nu să ne sprijine, ci să ne încurce.

 
Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește viață, despre registrul înființat de Ministerul Finanțelor sub pretextul asigurării "transparenței surselor de finanțare" a ONG-urilor