
Ascultă la RFI RO
"Românii trebuie să își ia adio de la minciuna guvernamentală privind înjumătățirea ratelor". ROBOR crește
default.png

Dragoș Cabat: Acest indicator reflectă lichiditatea de pe piața interbancară. Normal este să fie undeva în apropierea inflației. În acest moment inflația este la 4%. ROBOR ar trebui să fie peste 4% pentru a reflecta o situație normală într-o economie. Cu toții ne dorim dacă facem un depozit la bancă să primim o dobândă de la bancă mai mare decât inflația ca să aibă sens să punem banii la bancă și să nu îi ținem acasă. În acest moment inflația este de 4%. Această inflație nu este gestionată nici de Banca Națională, nici de altcineva. Ea reflectă situația actuală din economie, însemnând faptul că statul se împrumută foarte mult pentru că are nevoie să acopere deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent, toate celelalte dezechilibre din economie. Atunci împinge în sus prețurile din piață, inclusiv prețul banilor, care înseamnă dobânzile. Acest ROBOR ar trebui, în mod normal, să fie peste 4% în acest moment. El nu depășește 3.5% doar datorită intervenției Băncii Naționale, care prin ținta ei de dobânzi la sfârșitul anului și prin faptul că oferă la 3.5% posibilitatea oricărei bănci să se împrumute de lichidități de la Banca Națională, atunci și pe piața interbancară dobânda ROBOR la toate palierele de timp se menține sub acest 3.5. Altfel, ea ar trebui să se ducă peste 4%.
Reporter: Anticipați că BNR va putea să îl mai țină în frâu sau se va duce peste 4%?
Dragoș Cabat: Cât timp BNR își menține ținta de inflație acolo unde este și oferă în continuare posibilitatea băncilor să se împrumute la 3.5% de la BNR este puțin probabil ca ROBOR să sară peste 3.5%. Culmea, guvernanții au reproșat Băncii Naționale că intervine sau că ține artificial aceste ROBOR pentru că banca centrală îi sună pe bancheri și îi întreabă de ce se împrumută la mai mult de 3.5% când pot să ia bani de la BNR. Acum se vede că de fapt, acest mecanism, acest instrument pe care Banca Națională îl are la dispoziției este unul benefic. Doar el ține în acest moment ROBOR să nu se ducă spre 4%. Dar, în continuare, ROBOR se va apropia de 3.5%. Nu va depăși 3.5% pentru că nu se poate. Sau, mă rog, se poate teoretic, dar Banca Națională are acel mecanism de a-l ține sub 3.5%.
Reporter: Deci, realist vorbind, oamenii trebuie să se aștepte la rate mai mari peste 3 luni și nu la înjumătățirea lor, așa cum au promis guvernanții...
Dragoș Cabat: În niciun caz nu putem vorbi de înjumătățire. Nici nu se poate discuta câtă vreme inflația este la 4%. În cel mai optimist scenariu al băncii centrale inflația va ajunge la sfârșitul anului către 3%. În realitate, eu nu cred să scadă la mai mult de 3.7% - 3.8%. Atunci, nu are cum ROBOR să scadă la 2%. Nu este posibil așa ceva nici pe ROBOR așa cum e calculat acum, nici pe noua variantă cu tranzacții. Românii trebuie să își ia adio de la acest mit, de la această minciună guvernamentală. Cât timp inflația nu va scădea către 2% nu este posibil așa ceva.
Reporter: Între timp, domnule Cabat, avem și cea mai pesimistă prognoză de creștere pentru România. Vine de la Capital Economics. Ar fi o creștere de 2.3% anul acesta. Deprecierea monedei naționale e văzută la 5.15 lei pentru un euro la sfârșitul anului. Vi se par credibile cifrele?
Dragoș Cabat: Sigur. Sunt cele mai pesimiste. Probabil că vom avea o creștere economică undeva către 3%. 2.5% este poate puțin exagerat. Este opinia mea și a analiștilor CFA România. În ultima perioadă astfel de scăderi ale opiniilor de creștere economică peste tot în Europa și la nivel mondial s-au făcut cunoscute. Atunci, implicit în România, creșterea economică va fi mult mai mică decât cea de anul trecut, care a fost 4%. Probabil va fi 3%. Dar și 2.5% este posibil dacă se înrăutățește în continuare mediul economic la nivelul Uniunii Europene și la nivel mondial. Orice scenariu este posibil, chiar și ca la sfârșitul anului România să ajungă în pragul recesiunii, către un 0%.
Reporter: Credeți că Guvernul, Ministerul Finanțelor sau cineva ar trebui să reacționeze la aceste cifre? Să vină cu o declarație publică în care să explice cum le vede?
Dragoș Cabat: Degeaba vin cu o declarație publică. Despre cifre viitoare se poate certa oricine cu oricine. Oricine poate argumenta. Realitatea este că nimeni nu știe. Nimeni nu are un glob de cristal ca să știe cum va arăta viitorul. Problema este de încredere, câtă încredere are cel care spune lucrurile acestea. Din acest punct de vedere, cea mai mare încredere o putem avea în Fondul Monetar Internațional, în Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană, care toate au spus undeva la 3% poate 3.2% pentru anul acesta. Pentru moment mergem pe scenariul acesta. Acel 5.5% al Comisiei de strategie și prognoză din România a fost o fabulație. În ultimii 3 – 4 ani, ea dă în continuu acest 5.5%. Toată lumea știe că nu poate fi adevărat. Sigur, Guvernul ține cont de el ca să își facă construcția bugetară, dar e total nerealist. Nu cred că în momentul acesta, o cifră cu care ar veni acest Guvern sau Ministerul de Finanțe, cu încrederea de care se bucură instituțiile respective și conducătorii instituțiilor respective în mod special, ar putea convinge pe cineva serios. Cel mult electoratul celor care conduc respectivele instituții, ministrul de finanțe și primul ministru. Dar pe altcineva decât electoratul propriu nu poate covinge. În niciun caz nu poate convinge mediul de afaceri internațional.