Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se poate evita compromiterea secretului votului la scrutinul de duminică

APADOR-CH atrage atenția că, la scrutinul din 26 mai, membrii biroului electoral de secţie vor afla opţiunile politice şi modul în care a votat fiecare alegător, în funcţie de câte buletine de vot va cere fiecare. Situația poate fi evitată dacă alegătorii cer toate cele trei buletine de vot (pentru europarlamentare şi pentru referendum) și aleg în intimitatea cabinei dacă răspund întrebărilor de la referendum sau dacă anulează buletinul.

Membrii biroului electoral de la secţia de votare vor înţelege imediat de partea cui (putere sau opoziţie) a votat fiecare cetățean, în condițțile în care referendumul pentru justiție este susţinut de opoziţie şi criticat, mai mult sau mai puţin voalat, de putere, arată APADOR-CH.

“Probabil că alegătorii nu vor fi însemnaţi cu creta pe spate, ca în trecut, dar ce liste exacte cu votanţi pro sau contra putere sau opoziţie vor putea face membrii birourilor electorale de secţie. Liste care vor ajunge la partidele din care fac parte membrii birourilor. Şi, tot aşa, mai departe. Se mai poate vorbi despre garantarea secretului votului, în aceste condiţii? Evident că nu”, susține organizația.

Pentru a evita astfel de situaţii, s-ar fi putut înfiinţa birouri electorale/ secţii de votare separate și s-ar fi putut elimina cvorumul de la referendum, explică reprezentanta APADOR – CH avocata Nicoleta Popescu (AUDIO).

“Să nu uităm că avem o recomandare de la Comisia de la Veneția pentru eliminarea cvorumului la orice referendum. Avem o statistică a refererendumurilor din România și de fiecare dată am constatat că avem o problemă de cvorum, nu de opțiune a oamenilor. Întotdeauna au votat DA la referendum cei care s-au prezentat, însă, de cele mai multe ori, votanţii nu au fost suficient de mulţi pentru a se realiza cvorumul”.

Pentru ca referendumul să fie valabil, este absolut necesar ca minimum 30% dintre alegători să participe la el. Adică, să nu refuze cele 2 buletine de vot pe care se află cele 2 întrebări puse la referendum.

Referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis va avea loc, în 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, în aceleaşi secţii de votare.

Pentru a păstra secretul votului alegătorii pot să ceară toate cele trei buletine (pentru europarlamentare şi pentru referendum) și să decidă în intimitatea cabinei de vot dacă răspund întrebărilor de la referendum sau dacă anulează buletinul.

 
Avocata Nicoleta Popescu, reprezentanta APADOR-CH, intervievată de Magda Prelipceanu