Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Părintele Francisc Doboș: Papa Francisc merge în inima catolicismului de la noi din țară

francisc.jpg

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, părintele Francisc Doboș, explică de ce Papa a ales să meargă la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj în această vizită.
Image source: 
Facebook/Francisc Doboș

Suveranul Pontif  începe vineri o vizită de trei zile în România. În mesajul transmis înaintea călătorieiPapa Francisc subliniază "legăturile de credinţă care ne unesc" şi a mulţumit pentru pregătirile care se fac în ţara noastră. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, părintele Francisc Doboș, explică de ce Papa a ales să meargă la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj în această vizită (AUDIO).

Reporter: Papa Francisc a transmis un mesaj zilele trecute în care spunea că vine în România, țară frumoasă și primiotoare, ca pelerin și ca frate. Le-a mulțumit Președintelui și autorităților statului pentru invitație. A mai spus „Vin între voi ca să mergem împreună.”. Încotro, părinte?

Părintele Francisc Doboș: Spre un bine comun. Nu e vorba doar de a-i face pe catolici ortodocși sau pe ortodocși catolici, ci pe fiecare să ne facă conștineți de propria noastră identitate religioasă. Să fim buni catolici în folosul ortodocșilor. Iar, de asemenea, ortodocșii să fie buni ortodocși și față de toți ceilalți, de celelate minorități religioase. Dar nu este doar o invitație de mesaj religios. Înseamnă un a merge împreună și ca națiune, toți cetățenii acestei țări, indiferent de opțiunile religioase.

Reporter: Este un îndemn la unitate?

Părintele Francisc Doboș: Da, la unitate, dar fără amestec. Să nu ne amestecăm din punct de vedere religios, dar să recunoaștem că suntem frați, că nu suntem concurenți unii cu alții, că din punct de vedere religios, catolici, ortodocși, îl mărturisim pe Hristos, încercăm să Îl trăim și într-un fel să Îl întrupăm în viața naostră prin cuvinte, prin atitudini, prin gesturile noastre. Să ne suflecăm și mânecile pentru ca  vorbele noastre să fie conforme și cu faptele pe care le avem.

Reporter: Cum ați ales destinațiile pe care sfântul părinte le va avea în România?

Părintele Francisc Doboș: Mi-aduc aminte de acum 20 de ani când Sfântul Ioan Paul al II-lea, când a venit în România nu a fost posibil să meargă în toată țara. S-a oprit doar la București. Așa au fost vremurile. Atât s-a putut. Acum, Papa Francisc merge la catolicii din țară. Acestea sunt locurile care au fost alese din considerentul că merge în inima catolicismului de la noi din țară. Evident că la noi în București este o minoritate de romano-catolici și de greco-catolici, dar este capitala. Aici se întâlnește cu autoritățile, cu Biserica Ortodoxă. Apoi merge la Șumuleu, acolo unde este inima spirituală a romano-catolicilor de limbă maghiară, cei mai mulți. Merge la Iași, unde este inima din Moldova a romano-catolicilor de limbă română. Cei mai mulți se află în Moldova. Și Blajul unde recunoaște Mica Romă și îi beatifică pe cei 7 episcopi greco-catolici care au murit uciși din ură față de credință în timpul comunismului. Întreaga credință greco-catolică a fost desființată în timpul comunismului. Vine ca un balsam și ca o vindecare a unor răni care încă mai sângerau în Biserica Greco-Catolică.

Reporter: Primele evenimente vor fi la București. V-aș ruga să le spuneți celor care nu reușesc să ajungă la Catedrala Sfântul Iosif unde pot să îl vadă pe Sfântul Părinte?

Părintele Francisc Doboș: Îl pot vedea în Piața Revoluției. Imediat după statuia regelui Carol, acolo unde se termină zona amplasată de organizatori pentru cei care s-au înscris, care au bilete. Este chiar o zonă în fața ateneului și din fața Palatului regal. Imediat după statuia regelui Carol, pentru cei care cunosc capitala, Bucureștiul, rămâne zona liberă, acolo unde este și statuia lui Corneliu Coposu, toată zona din spate pe Calea Victoriei. Acolo Primăria a amplasat un ecran foarte mare ca toți cei care nu s-au înscris, dar doresc să participe să poată se se apropie de această zonă. Iar mai apoi, pe toate străzile de la Patriarhie spre Catedrala Sfântul Iosif vor fi anunțate traseele de către autoritățile statului pentru ca cei care doresc să poată să fie prezenți și pe traseul pe care îl va parcurge Sfântul Părinte cu papa mobilul.

Reporter: Interesant să îl vedem pe papa într-un papamobil Dacie, nu?

Părintele Francisc Doboș: Ne-am dorit lucrul acesta, dar nu știu dacă va exista papamobil Dacie. Dar cu siguranță de la aeroport și atunci când va merge la aeroport și când va folosi o mașină închisă, va folosi o mașină locală, o Dacie.

Reporter: Așa face în general la deplasările pe care le are?

Părintele Francisc Doboș: Exact. Cum să nu venim și noi ca țară în întâmpinare cu un produs local?

Reporter: Apropo de produs local, bănuiesc că Papa călătorește și cu bucătarul său personal. Sau greșesc?

Părintele Francisc Doboș: Nu, se folosește de bucătari de aici din zonă. În întâlnirile și în pregătirile care au fost pentru vizita Sfântului părinte, delegația de la Vatican a avut întâlnire și cu bucătarii din zonă, acolo unde va mânca Sfântul părinte, pentru a pune la puct detalii care țin de dieta Sfântului părinte.

Reporter: Ne puteți spune ce îi place?

Părintele Francisc Doboș: Asta da. Am și gătit la un festival acum vreo două săptămâni.

Reporter: Cuvintele de ordine acolo au fost „bucurie” și „Agnes”, dacă nu mă înșel...

Părintele Francisc Doboș: Exact. Am gătit. Sfântului Părinte îi plac preparatele cu spanac, fie că e vorba de paste în stilul italienesc, al dente, fie că e vorba de risotto. Mănâncă foarte simplu. Îi plac legumele foarte mult. Fiind argentinian o bucată de carne în sânge e preferată.

Reporter: Ar mai fi o ultimă chestiune, dacă sunteți la curent, părinte Doboș. Papa Francisc, erou religios, apare în mai multe filme documentare și chiar și în benzi desenate. Simțiți că i se acordă mai multă atenție sau o altfel de atenție actulalului Suveran Pontif?

Părintele Francisc Doboș: Oamenii încearcă să proiecteze în el pe cel care rezolvă anumite părobleme din societtae. Și dacă nu le rezolvă devine profet, care provoacă conștiințe, schimbări în bine și de aici oamenii au așteptări de la o astfel de figură. Câteodată se pun pe seama lui sau în spatele lui lucrui pe care nu le poate duce. Nu este nici Superman, nici Iron Man. Este un om ca noi ceilalți, dar un om atât de încărcat de duh și de o umanitate atât de normală încât ne miră și pe noi. Dar este normal să fii atât de uman, cu toate că este atât de scump astăzi să te comporți la nivel înalt într-o formă atât de simplă. Să te întâlnești cu oameni simpli, cu săraci, să întâlnești pușcăriași, să mergi în întâmpinarea celor mai defavorizați. Aici ne regăsim în ceea ce s-a întâmplat acum 2000 de ani. Nu pot să nu văd în oglindă, cum a fost cu Isus Hristos ăsta e traseul lui, traseul Mântuitorului, care se regăsește și în cei care îl urmează pe Hristios. Ar trebui să se regăsească și în mine. Devine și un examen pentru mine ca să ies din orice pretenție de aroganță. Devine un examen pentru orice preot, pentru orice slujitor al altarului, fie că e catolic, fie că e slujitor al Domnului din altă confesiune.

 

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, părintele Francisc Doboș, despre vizita Papei Francisc în România