Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD, în căutarea unei „locomotive” pentru Cotroceni. Cam târziu, reiese din analiza sociologului Barbu Mateescu

mateescu.jpg

Sociologul Barbu Mateescu explică la RFI structura votului pe categorii de vârstă.
Sociologul Barbu Mateescu explică structura votului pe categorii de vârstă
Image source: 
Facebook/Barbu Mateescu

Social-democrații se reunesc, astăzi, la Vila Lac 1, de la ora 18.00, în prima ședință CEx după Congresul la care a fost aleasă președinte al partidului pe Viorica Dăncilă. Surse din formațiune au declarat, pentru MEDIAFAX că o temă ar putea fi convocarea Congresului pentru desemnarea prezidențiabilului. Cam târziu, consideră sociologul Barbu Mateescu. În opinia sa, Partidul Social Democrat "nu este foarte fericit poziționat" pentru cursa prezidențială din toamnă.

Dăncilă a anunțat că PSD vrea un Congres pentru desemnarea candidatului la prezidențiale la finalul acestei luni, cel târziu începutul lunii august.În acest sens, PSD a comandat două sondaje de opinie în vederea desemnării prezidențiabilului.

Viorica Dăncilă a afirmat că ea nu a fost introdusă, în sondaje, la categoria candidați la prezindențiale, pentru că nu a luat în calcul înscrierea în competiția pentru un mandat la Cotroceni. Ea a mai spus recent la Antena 3 că „locomotiva” PSD nu există.

Candidat comun PSD – ALDE – Pro România?

Sociologul Barbu Mateescu explică la RFI „motivul pentru care Partidul Social Democrat nu a susținut niciodată în istoria sa, la alegerile prezidențiale, membrul altui partid a fost că odată acel om ajuns la Cotroceni, câștigător al alegerilor, el nu mai poate fi controlat, influențat cu foarte mare precizie de către PSD, ci va răspunde mai degrabă la necesitățile și rugămințile partidului din care provine. Practic, asta ar însemna - în ecuația zilei de astăzi - că o victorie a lui Călin Popescu Tăriceanu ar aduce foarte multe avantaje ALDE”.  

Apoi, mai spune Barbu Mateescu, de obicei congresele care schimbă destinul unui partidul au loc după alegeri, nu înainte de alegeri prezidențiale. În plus, congresul prin care PSD a trecut recent se datorează unui rezultat atipic la alegerile pentru PE, care a creat o criză. 

PSD pierde categoric cursa pentru Cotroceni?

Partidul Social Democrat nu este foarte fericit poziționat, consideră Barbu Mateescu.

El comentează în interviul acordat RFI ultimele cifre din sondaje și șansele dreptei în scrutinul din noiembrie.

Sociologul Barbu Mateescu în dialog cu Magda Prelipceanu