Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S. Pârvu, EFOR: "Rolul Comisiei pentru euroalegeri este să distrugă încrederea publică în procesul electoral"

septimius_parvu.jpg

"Unul dintre rolurile Comisiei Olguța este să distrugă încrederea publică în procesul electoral", declară la RFI Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum.
"Unul dintre rolurile Comisiei Olguța este să distrugă încrederea publică în procesul electoral", declară la RFI Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum.
Sursa imaginii: 
Facebook/Septimius Pârvu

"Unul dintre rolurile Comisiei pentru euroalegeri este să distrugă încrederea publică în procesul electoral", declară Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, după ce a fost audiat miercuri, 10 iulie, la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli produse la alegerile europene.  "Discuțiile în Comisie sunt politice, nu tehnice", adaugă expertul. ONG-ul a avut, la alegerile din 26 mai, aproximativ 1.200 de observatori în peste 600 de secţii și concluzia lor este că nu a fost identificat „un efort sistematic de fraudare a alegerilor europarlamentare” .

"Unele dintre întrebări au fost tendențioase și nu aveau neapărat rolul de a afla dacă s-a întâmplat ceva în ziua scrutinului, ci mai degrabă de a atesta cumva că a fost fraudă", explică Septimius Pârvu în interviul acordat RFI.

"Noi am avut 1200 de observatori în peste 600 de secții din țară și străinătate (detalii AICI) și concluzia noastră a fost că în acest moment nu avem nicio dovadă că a existat o tentativă sistematică de a frauda alegerile. Marea discuție a fost legată de fapt de procesele verbale. Doi IT-iști au publicat pe o pagină de Facebook o serie de procese verbale care aveau probleme (fie nu ieșeau cheile de control, fie erau inversate cifre, fie unele nu aveau nicio logică). Toată activitatea Comisiei a pornit de la aceste cifre. Noi, uitându-ne la întreg procesul electoral, considerăm că aceste probleme – care într-adevăr sunt legate direct de rezultate, NU sunt datorate unui efort sistematic de a falsifica alegerile, ci pur și simplu sunt datorate lipsei de înțelegere a procedurilor. Să nu uităm că legislația a fost modificată de două ori prin ordonanțe de urgență, iar președinții birourilor electorale au trebuit să facă față unor provocări în ziua alegerilor cu trei procese verbale, dintre care unul completat în trei exemplare. Deci pur și simplu a fost o birocrație, care pentru cineva care nu face în fiecare zi acest lucru poate fi greu de înțeles.

Cred că unul dintre rolurile acestei comisii este să distrugă încrederea publică în procesul electoral cu aceste acuzații, multe dintre ele neavând date. În momentul în care arunci pe piață tot felul de speculații fără să ai o bază reală nu faci decât să distrugi încrederea în procesul electoral, care oricum în România nu este foarte mare".

Reprezentantul Expert Forum e de părere că Sistemul de Telecomunicații Speciale trebuie să asigure mentenanța Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal“ (SIMPV),  iar Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să fie instituția care să gestioneze acest sistem. 

Comisia parlamentară de anchetă a desemnat între timp cinci experţi care vor verifica sistemul informatic folosit la scrutinul din acest an. Cei cinci experţi, trei propuşi de PSD şi ALDE şi doi propuşi de PNL şi USR, sunt Constantin Gorgan, Sânziana Băleanu, Vasile Andrei, Constantin Alin Copaci şi Radu Mihaiu. Ei urmează să îşi finalizeze analiza până pe data de 1 septembrie.

"Trebuie să vedem dacă raportul pe care Comisia îl va întocmi la final va avea vreun impact asupra alegerilor prezidențiale din toamnă", mai spune Septimius Pârvu.

Ascultă interviul integral:

 
Septimius Pârvu, reprezentant Expert Forum, despre activitatea comisiei parlamentare de anchetare a eventualelor fraude la alegerile europene din 26 mai