Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studenții denunță "inconsecvența decizională" a Guvernului PSD - ALDE

tren.jpg

Construcția suspendată a căii ferate dintre Gara de Nord din București și aeroportul de la Otopeni este un caz-școală. O investiție publică poate compromite o investiție privată. Deocamdată, construcția este oprită prin decizia unei instanțe.
Construcția dintre Gara de Nord din București și aeroportul de la Otopeni este un caz-școală. O investiție publică poate compromite o investiție privată. Deocamdată, construcția este oprită prin decizia unei instanțe.
Sursa imaginii: 
RFI/Magda Prelipceanu

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România denunță "inconsecvența decizională" a Guvernului PSD – ALDE, după ce ministrul Finanțelor a anunțat ieri mai multe măsuri pentru limitarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenți. Aceeași coaliție de guvernare a introdus aceste reglementări în legislație, arată studenții. Ei atrag atenția și că, potrivit deciziilor Curții Europene pentru Drepturile Omului, un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns. Mai mult, limitarea numărului de călătorii pe care studenții le pot face gratuit cu trenul este o măsură nefondată, arată la RFI președintele ANOSR Petrișor-Laurențiu Țucă(AUDIO).

 Ministrul Finanțelor a anunțat că, în ședința CEX a PSD, s-au convenit mai multe măsuri care îi vizează pe studenți. Concret, Eugen Teodorovici a propus “limitarea numărului de călătorii gratuite (cu trenul - n.red.) în fiecare an, limitarea la 26 de ani a vârstei până la care se acordă călătoriile și să nu mai primească studenții repetenți sau cu restanțe“. 

Ministrul de Finanțe a precizat că până la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii iulie vor exista discuții cu reprezentanții studenților în privința noilor măsuri propuse. 

„Sunt măsuri care trebuie să fie luate pentru că este logic și sunt măsuri care vor asigura și pe anii următori o sustenabilitate dorită. Nu sunt măsuri luate din lipsă de bani”, a adăugat Teodorovici.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită actualei coaliții de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor.

Președinte ANOSR, Petrișor-Laurențiu Țucă, spune că posibila limitare a numărului de călătorii pe care studenții le pot face gratuit cu trenul este o măsură nefondată. 

"ANOSR a solicitat CFR Călători, în luna ianuarie 2019, informații în baza Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (publicată în Monitorul Oficial nr. 663/23 octombrie 2001) referitoare la statusul din ultimul an în ceea ce privește numărul de studenți unici care au beneficiat cel puțin o dată de gratuitate la transportul feroviar, numărul de călătorii gratuite de care au beneficiat aceștia, conform Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, contravaloarea și distanța medie a călătoriilor. În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziție date comerciale „deoarece ne desfășurăm activitatea pe o piață concurențială”, comunicându-ne, totuși, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți", spune Petrișor-Laurențiu Țucă.

În momentul de față, intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională din partea decidenților. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului, care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns, susține reprezentantul studenților (AUDIO).

 
Președintele ANOSR în dialog cu Magda Prelipceanu