Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ar fi fost foarte potrivită numirea unui președinte CNAS asupra căruia să nu existe nicio umbră de suspiciune"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Medicii sunt gata să colaboreze cu noul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, chiar dacă numirea lui Vasile Ciurchea a fost primită cu reticență din cauza dosarului DNA care îl vizează. O spune la RFI președintele Patronatului Medicilor de Familie din București și Ilfov, Marina Pîrcălabu. Pe de altă parte, e trist că CNAS nu a reușit în două decenii să își facă o bază de date "beton", adaugă Pîrcălabu, în contextul blocării totale de la 1 iulie a sistemului național al cardurilor de sănătate.
”Medicii își doresc un sistem funcțional și... respect”, mai spune președintele Patronatului Medicilor de Familie din București și Ilfov (AUDIO).

Reporter: Cum ați primit vestea că în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este numit oficial Vasile Ciurchea, cel care a  ami condus de două ori Casa?

Marina Pîrcălabu: Am primit-o cu destulă rezervă. Cred că ar fi fost foarte potrivită numirea unui președinte asupra căruia să nu existe nicio umbră de suspiciune. Evident că prezumția de nevinovăție se aplică oricăruia, inclusiv domnului Ciurchea. Dar în 2016, când dumnealui și-a dat demisia, a fost un denunț împotriva dumnealui făcut de directorul antifraudă din CNAS pe tema contractelor PIAS, lucru evidenția de toată presa de ieri până astăzi, referitor la numirea dumnealui. 

Reporter: Într-adevăr, vorbim despre un dosar cu un prjudiciu anunțat de procurori, întrr-un comunicat de presă, de 16 milioane de euro. Totuși, informația pare să nu fi fost suficient de frelevantă pentru premierul Dăncilă și nici pentru ministrul sănătății Sorina Pintea, care a venit cu propunerea.

Marina Pîrcălabu: Probabil că motivul este că există doar acuzații, un dosar în cercetare, nu există încă o rezoluție referitoare la această vinovăție sau nu. Presupun că se așteaptă acest lucru. Pe de altă parte trebuie să remarcăm faptul că această platformă informatică este un mare cui în călcâiul CNAS. Necesită ca energii multiple să fie coagulate. Să sperăm că experiența mandatelor anterioare ale domnului Ciurchea în fruntea CNAS va da rezultate și va crea un dialog deschis cu noi, cei care utilizăm platforma și care, de fiecare dată am evidențiat disfuncționalitățile. Cred că nu avem niciun interes să spunem că nu funcționează. Interesul nostru este să spunem că da, merge. Avem nevoie de ea. Avem nevoie ea. Avem nevoie să ne ușureze munca, nu să ne-o încurce. Însă, în general, a fost greu să recunoască faptul că există probleme. Din acest motiv a fost greu de lucrat și destul de rigidă relația cu CNAS. Infrastructura funcțională este responsabilitatea contractuală a Casei. Dacă noi spunem că nu funcționează și venim cu propuneri la ceva ce ei spun că nu există, dialogul este inutil. 

Reporter: Se practică politica struțului? Asta ne spuneți?

Marina Pîrcălabu: Da și să sperăm că acest lucru va fi depășit de domnul Ciurchea în acest mandat. Noi suntem deschiși unui dialog real, la început pentru a debloca situația actuală. Cred că situația prezentă arată clar că ignorarea propunerilor partenerilor contractuali poate să ducă la colaps. Ne dorim tare mult din partea noii conduceri să nu repete greșelile in mandatele trecute. Situația actuală nu mai permite realizarea de experimente pe seama populației sau a corpului medical. La fel de important și trist este faptul că în 20 de ani Casa trebuia să aibă o bază de date beton pe care putea să facă studii statistice, să ajute la alocarea precisă de bugete, pe baza căreia să apară programe care să ușureze sarcina fondului de intervenție și de prevenție. Avem un sistem informatic și nu avem folos de pe urma datelor raportate în sisitemul informatic om de om și lună de lună. Mie personal, lucrul ăsta mi se pare o prostie. În 20 de ani noi doar cârpim și reparăm și nu construim.

Reporter: În această dimineață funcționează sistemul?

Marina Pîrcălabu: Dimineața aceasta a funcționat. Nu am mai verificat dacă pot fi verificate cardurile în ultima jumătate de oră. Dar și ieri a funcționat perfect vreo două ore și după aceea, din nou, nu am mai putut nici să verific calitatea de asigurat a pacientului, nici să dau rețetă online. Le dau offline cu riscurile pe care le suportăm și suntem reticenți din acest motiv.

Reporter: Dumneavoastră personal ați primit vreo decizie de imputare pentru servicii care nu au putut fi validate?

Marina Pîrcălabu: Bineînțeles... Sau nu neapărat pentru servicii care nu au putut fi validate. Ce am lucrat noi în luna iulie încă nu s-a raportat. Vom raporta la începutul lunii viitoare. Mă gândesc că macar atât am reușit să obținem, ca atunci când Casa acceptă faptul că nu funcționează platforma și o declară în indisponibilitate, nu se aplică toate rigorile și obligațiile din contractul nostru referitoare la a nu da servicii unui neasigurat, a nu depăși numărul de medicamente pe care Casa le-a alocat unui pacient cu boli cronice și așa mai departe. Până la urmă tot vom reuși să le raportăm, chiar dacă nu reușim acum. O să reușim peste o lună sau două. Timp de un trimestru noi avem această liberate să putem ajusta ceea ce raportăm și Casa să ne recunoască, să putem fi plătiți pentru ce am muncit. Vreau să mai spun faptul că sisitemul informatic este extrem de util medicului și evident și pacinetului. În interesul pacientului lucrăm. Trebuie să îl facem să funcționeze ca noi să ne putem ajuta de el, sisitemul să se ajute de el. În nicicun caz nu este adevărat ceea ce susținea domnul Ciurchea în mandatele anterioare, că medicii fură și că nu doresc să lucreze în sistemul informatic și reclamă disfuncționalitățile pentru că fură. Nu. Nu este vorba în niciun caz de așa ceva. Este vorba de a avea maximul de informație utilă, în timp util, necesară pacientului. Munca noastră să se poată face în cel mai ușor mod posibil.

Reporter: Doamna Pîrcălabu, mai am o întrebare. Sunteți un medic cu experiență. De câte ori ați văzut până acum, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, o instituție care a avut anul trecut venituri de 36 de miliarde de lei, un raport clar care să arate unde s-au dus acești bani și pe ce s-au cheltuit?

Marina Pîrcălabu: Noi nu am văzut. Dar este foarte adevărat că nu pot să cer eu așa ceva. Cred că sunt instituții abilitate să ceară justificarea felului în care s-au cheltuit banii.

Reporter: Dar nu vi s-ar părea firesc să existe o astfel de transparență? Pentru noi toți, cei care plătim contribuții.

Marina Pîrcălabu: Ba da, mi s-ar părea firesc. Și veniturile cabinetelor medicilor de familie sunt publice pe site-ul fiecărei case de asigurări. Toată lumea, inclusiv de la Casa Națională, a prezentat lucrurile de așa manieră încât să se poată deduce că acel venit este al medicului de familie, ceea ce este neadevărat. De acum toată presa știe. Acel venit este al cabinetului. Noi susținem toate cheltuielile și de personal și tot ce înseamnă infrastructura funcțională a cabinetului pentru care noi suntem responsabili. Responsabilă pentru structura funcțională a sistemului informatic este Casa Națională. Noi vrem să funcționeze PIAS și în același timp vrem să fim tratați cu respect ca parteneri de contract.