
Ascultă la RFI RO
Marian Rădună, membru al comunității #rezist: Trebuie să fim cât mai mulți în Piața Victoriei pe 10 august, să le arătăm guvernanților că nu ne este frică
raduna.png

Reporter: Cum ați primit vestea schimbării lui Cătălin Ionuț Sindile?
Marian Rădună: În primul rând, nu era ceva nou. Domnul Sindile era la al doilea madat de interimar, care era și ultimul. Ca împuternicit poți să ai doar două mandate. Începând cu 15 august oricum domnul Sindile nu mai avea legal cum să fie inspector general al Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere, problema noastră este cine vine în locul dânsului. Domnul Fifor vrea să spună că noi, cetățenii, o să avem încredere în Ministerul Afacerilor Interne și Jandarmerie. În momentul în care la comanda Jandarmeriei vine un om care și-a dorit toată viața să fie în Securitatea comunistă, nu știu cum putem noi să avem încredere într-o instituție a statului, care, în momentul de față, doar reprimă anumite mitinguri pașnice.
Reporter: Generalul de brigadă Constantin Florea are 53 de ani. Este inspector șef al Inspectoratului de jandarmi Mihai Bravu din Dolj din anul 2009. Potrivit CV-ului său de pe site-ul instituției, între 2005 și 2009 a fost comandant adjunct la Craiova. Înainte a fost șef de stat major la comandamentul județean de jandarmi Dolj. De ce vă temeți de domnul Florea?
Marian Rădună: Dacă vă uitați puțin mai înainte, domnul Florea a făcut stagiul militar undeva în 1983 – 9184. M-am uitat și eu puțin peste CV-ul domniei sale. L-a făcut la fosta Securitate, cum era în timpul comunismului. După care, domnia sa a intrat la școala de aplicație tot a fostei Securități. E un om care a fost crescut în spiritul securității. Dacă noi, la 30 de ani după Revoluție, punem în fruntea Jandarmeriei Române un om care și-a dorit toată viață să fie subordonat Securității, din punctul meu de vedere avem o mare problemă, mai ales domnul Fifor. Să ne gândim bine. PSD, anul trecut, prin doamna Carmen Dan, după 10 august, nu a făcut altceva decât să ne sfideze schimbându-l pe domnul Cucoș cu domnul Sindile. Și cel care a coordonat toată acțiunea din 10 august, domnul maior Laurențiu Cazan a devenit directorul împuternicit al Jandarmeriei București. După ce ne-au gazat la propriu, cei care au fost la comandă au devenit șefi. Avem o problemă.
Reporter: Dumneavoastră sunteți unul dintre sutele de români care au depus plângeri după protestul din 10 august, plângere penală în legătură cu intervenția jandarmilor. Cum s-a soluționat?
Marian Rădună: Am fost doar audiat. Am depus plângerea după jumătatea lunii august. Chiar le-am spus și colegilor dumneavoastră din presă când am ieșit de la Parchet anul trecut că am văzut ură în ochii jandarmilor în acea noapte de 10 august 2018. Pe lângă ce s-a întâmplat am văzut multă ură.Cum s-a soluționat? Așteptăm și noi răspunsuri. Am făcut o solicitare către Parchetul militar, care, între timp, a declinat dosarul către DIICOT. Am făcut o solicitare și către DIICOT. Am făcut două solicitări, una către Parchetul militar prin care îi întrebam de ce mai aveau nevoie procurorii militari pentru a finaliza dosarul. Din ce știu trebuiau să mai fie audiate peste 60 de victime, care au depus plângere și care locuiesc în diaspora, examenul toxicologic de la probele luate din Piața Victoriei și o rezoluție de la DIICOT vis-a-vis de lovitura de stat. Asta am cerut de la Parchetul militar. Din câte am înțeles mai aveau nevoie de câteva lucruri ca să trimită dosarul în judecată. În același timp, DIICOT a primit undeva pe 12 septembrie anul trecut o solicitare de tentativă de lovitură de stat, solicitare depusă de șefii Jandarmeriei Române. La zece luni după, DIICOT nu a fost în stare să vină să ne spună dacă a fost sau nu tentativă de lovitură de stat. A fost o aberație, vă dați seama. Noi, în momentul de față, nu știm care este stadiul dosarului 10 august.
Reporter: Acesta era sensul întrebării. Dacă anchetatorii au mai luat legătura cu dumneavoastră pe parcursul ultimului an, dacă v-au mai chemat, dacă v-au informat în privința mersului dosarului.
Marian Rădună: Nu. Noi în luna mai am avut o întâlnire cu procurorul general interimar, domnul Licu. Eu m-am raportat strict la dosarul 10 august. Am pus întrebări. Încă nu am primit răspunsuri. A zis și dânsul că se interesează. Mai așteptăm. Vreau să iasă cineva public să ne spună că suntem în situația asta și mai avem de făcut asta. Nu cred că e atât de greu mai ales că și procurorii și jandarmii sunt în slujba cetățeanului. Din păcate nu avem un răspuns. Nu pot să vă răspund la întrebare. Nu a venit nimeni să spună că suntem în acest moment cu dosarul în acest punct și că din experiența lor mai durează o lună, două până finalizează ancheta, urmând să trimită dosarul în cameră preliminară. În momentul de față nu avem niciun răspuns, cu toate că avem o grămadă de filmări. E documentat de foarte mulți colegi de-ai dumneavoastră din presă. Cred că sunt zeci de ore de filmări dacă e să luăm și de la cetățeni. Așteptăm răspunsuri. A trecut un an, știm cine ne-a gazat, dar vrem să plătească vinovații. Cei care au făcut-o voit să plătească.
Reporter: Între timp ne apropiem de un nou 10 august. Ministrul interimar de Interne Mihai Fifor spune că cetățenii nu vor fi împiedicați să protesteze pentru că este un lucru firesc. Dumneavoastră veți fi în Piața Victoriei sâmbătă, pe 10 august?
Marian Rădună: Sigur. În primul și în primul rând, trebuie să fim acolo pentru că nu putem să uităm că anul trecut pe vremea asta am fost gazați gratuit, din punctul meu de vedere. Mai ales Jandarmeria nu a respectat legea Jandarmeriei, să se asigure că nu sunt copii, nu sunt femei gravide, nu sunt bătrâni. Au dat în stânga și în dreapta, au alergat oamenii pe străzi. Vom fi acolo. Eu personal voi fi acolo împreună cu familia mea. Trebui să fim cât mai mulți. Doar așa putem să le arătăm guvernanților, celor care sunt acum la guvernare, că nu ne sperie. După cum ne-au bătut și ne-au gazat anul trecut, gândiți-vă că pe 11 august 2018 au fost peste 100.000 de oameni în Piață. Ei se așteptau ca noi să nu mai venim. Să ne fie frică. Nu, nu ne este frică.
Reporter: În 2018, pe 10 august, era anunțat mitingul diasporei. Pentru anul acesta Asociația Românilor din Italia spune că nu va participa, că nu susține mitingul, pentru că este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Cum comentați?
Marian Rădună: La mitinguri nu cred că oamenii trebuie să vină împinși sau chemați de cineva. Dacă ai fost nedreptățit mergi și protestezi, te duci și tragi autoritatea de mânecă și îi spui „prietene, vezi că ai greșit aici”. Este dreptul nostru constituțional. Faptul că unii nu vor să participe, dacă așa consideră și o politizăm, avem o problemă. Noi trebuie să fim acolo să nu uităm că oamenii au fost gazați gratuit. Să nu uităm că din acest guvern și această majoritate nu am văzut să fi venit cineva să își fi dat demisia după 10 august, indiferent că au fost șefi din Jandarmerie sau că a fost ministrul Carmen Dan sau că a fost doamna Vasilica Dăncilă, prim ministru, cu toate că oamenii au fost călcați în picioare. Nu a venit nimeni să își dea demisia. Oamenii trebuie să vină. Acești politicieni ne sfidează în continuare. Noi de asta trebuie să ieșim. O dată ca să ne aducem aminte că a trecut un an de zile. Eu, personal, le solicit demisia. Acea demisie trebuia să vină de anul trecut. Oamenii ăștia conduc încă ministere, guvernul. Ca să vă răspund punctual, este problema fraților noștri din Italia dacă vin sau nu. Eu o să fiu acolo. Eu vorbesc în numele meu.
Reamintim, aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după 10 august 2018, acuzându-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi. Dosarul 10 august este acum la DIICOT.