Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, străjuit de stejarii plantați de Regele Ferdinand și Regina Maria

florian_mihalcea.jpg

Florian Mihalcea este membru în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române și președintele Societății Timișoara
Image source: 
Facebook/Societatea Timișoara

Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 va funcționa într-o  clădire emblematică a Timișoarei, monument istoric din secolul al XVIII-lea. Un proiect de hotărâre de guvern - pus în dezbatere de Ministerul Culturii - arată că noul muzeu va colecţiona documente, materiale şi mărturii cu privire la Revoluţia din Decembrie 1989, dar şi legate de perioada regimului comunist din România.

Florian Mihalcea, membru în Consiliul Național al Institutului Revoluțieri Române și președintele Societății Timișoara spune că era necesar un astfel de muzeu.

"Este o clădire foarte mare, care probabil că va conține și alte instituții nu doar acest muze, este străjuită de doi stejari plantați de Regele Ferdinand și de Regina Maria. Clădirea a fost părăsită mult timp (nu a mai fost folosită de către Armată) și se află chiar în Piața Libertății, în punctul zero al Timișoarei.Este una dintre puținele clădiri din zonă care nu a fost renovată. Clădirea a trecut de puțin timp din proprietatea Ministerului Apărării la Consiliul Județean Timișcare îi fixează acum destinația. Se vorbește că va fi acolo și Biblioteca județeană care momentan nu are un sediu... Era necesar un astfel de muzeu cu toate că Timișoara mai are un muzeu dedicat Revoluției române, de fapt un memorial făcut de Asociația Memorialul  Revoluției care este finanțată de Guvernul României".

Cheltuielile curente şi de capital ale muzeului se vor finanţa din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, potrivit proiectului.

Florian Mihalcea, membru în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române și președintele Societății Timișoara, despre Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989