
Ascultă la RFI RO
Supărarea unui director de liceu care nu va avea clase de a IX-a anul viitor: Elevii trebuie să își dorească să dea BAC-ul
petru_rares.jpg

"Elevii vin cu lipsuri foarte mari din gimnaziu. Profesorii fac tot posibilul să-i pregătească în cei patru ani de liceu, dar copiii trebuie să își dorească și ei să dea examenul de maturitate. Elevii sunt interesați să își obțină certificatul de calificare ca să se poată angaja în țară sau străinătate. Pe majoritatea nu îi interesează să studieze mai departe la facultate", constată directoarea Liceului Tehnologic "Petru Rareș" din Târgu Frumos .
Mihaela Prisecariu: Într-adevăr, ordinul de ministru ne interzice să solicităm clasa a IX-a de liceu.
Reporter: Câți elevi de a XII-a ați avut înscriși în acest an?
Mihaela Prisecariu: Am avut înscriși 24 de elevi dintre care 19 elevi sunt din seria curentă și din seria anterioară 5 elevi. Prezenți au fost 20 la examen. 5 dintre elevi au luat peste 5 la acest examen la limba română, 4 au luat la matematică. 3 au fost la chimie, unul la biologie și 2 la fizică cu medii peste 5, de 6, de 5,50. De exemplu, la fizică au avut peste 7,50, dar nu au reușit să ia media 6 pentru toate probele.
Reporter: Dar ce i-a tras în jos? Ce materie a fost prea grea pentru ei?
Mihaela Prisecariu: Au luat la două discipline, dar nu au luat la a treia. De exemplu, au luat la română și matematică, dar nu au luat la biologie. Sau au luat la fizică și nu au luat la matematică.
Reporter: Anul trecut cum a fost?
Mihaela Prisecariu: Au reușit 7 elevi. Cu un an înainte au fost 6. Se înscriu foarte puțini, 16, 19 elevi. Am observat că nu mai doresc să mai urmeze un învățământ superior.
Reporter: Vă afectează ca școală?
Mihaela Prisecariu: Afectează imaginea școlii. Suntem foarte supărați acum. Sper să depășim lucrul acesta. Într-o promoție sunt elevi mai buni, mai puțini buni, mai pregătiți, mai slabi, dar în primul rând trebuie să își dorească să urmeze învățământul superior, să dea acest examen. Ei s-au axat doar pe disciplinele tehnice pentru a obține certificatul de competențe profesionale de nivel patru și apoi pleacă să se angajeze.
Reporter: Ce specialitate?
Mihaela Prisecariu: Mecanică și confecții textile și pielărie. Mulți care pleacă de la noi s-au angajat sau pleacă în străinătate.
Reporter: În general, opinia publică, atunci când aude că de la un liceu nu a promovat nici măcar un singur elev examenul de maturitate își pune problema cum se predă în școala respectivă dacă nu au fost în stare copiii să rețină chestiile relevante în patru ani de studiu, pe care apoi să le expună la examen. Dumneavoastră spuneți că este vorba despre atitudinea copiilor, care, pur și simplu, nu sunt deloc interesați să învețe.
Mihaela Prisecariu: Este foarte ușor să dai vina pe profesori. Profesorii de la noi de la liceu muncesc foarte mult cu acești elevi. Fac pregătire personală, muncesc peste program. Personalul este foarte bine pregătit, cu grad didactic 1. Eu predau discipline tehnice, dar pentru un profesor să ridici un elev de la 4 la 5 este foarte greu. Mai greu decât să îl aduci de la 7 la 8 sau de la 8 la 9. Este o muncă colosală. De exemplu, cei de la liceul teoretic sunt susținuți și de părinți. Au pregătire suplimentară în particular, acasă. Acești copii fac naveta. Merg foarte mult pe jos. Sunt foarte obosiți. Până ajung la școală vin deja obosiți de atâta muncă de acasă. Noi învățăm în două schimburi. Noi ne bucurăm când ei iau aceste două discipline și pe a treia o dau în toamnă, de exemplu. În toamnă, în sesiunea din august, au promovat 3 elevi. Trei elevi își doresc să meargă mai departe la facultate.
Reporter: Aș vrea să vă întreb și despre cadrele didactice. În ce măsură vor fi afectate? Văzusem o declarație a fostului ministru al educație, Ecaterina Andronescu. Domnia sa spunea că la aceste licee, în care nu va fi clasa a IX-a de liceu, va fi clasa a IX-a de profesională, dascălii își păstrează catedrele. Sunteți de acord?
Mihaela Prisecariu: Sper să nu se întâmple acest lucru, să afecteze pe cineva. Eu am toată speranța că o să fie mai bine, o să avem promovabilitate la acest examen. A fost un accident. Asta este... Sper să nu rămână așa și să fie doar anul acesta pata asta neagră.
43 de licee din 23 de județe, unde rata de promovare la Bacalaureat a fost zero în această vară, nu vor avea clase de a IX-a anul viitor.