Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Am vrut să ajutăm. Asta facem noi”

popa_carstoveanu.jpg

Alexandru Popa și medicul Cătălin Cîrstoveanu (dreapta)
Sursa imaginii: 
captură Youtube

A fost nevoie de 2 ani de lucrări și de o investiție de 2 milioane de euro, din donații, pentru ca secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța să fie transformată într-o secție concepută după cele mai noi recomandări în domeniu. Infrastructura este punctul nevralgic în spitalele românești, constată Alexandru Popa, de la Asociația Inima Copiilor. „Degeaba ai aparatură performantă dacă nu ai o infrastructură corespunzătoare. Am zis că dacă tot am făcut proiectul de la Marie Curie, putem să îl replicăm. Avem knowhow-ul. Am vrut să ajutăm. Asta facem noi”, completează ong-istul.

Fundația Vodafone România, Asociația Dăruiește Aripi și Asociația Inima Copiilor, într-un efort comun, au făcut posibilă renovarea și reabilitarea secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanțai în care sunt îngrijiți peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur.

În ultimii 50 de ani secția a funcționat cu incubatoare înghesuite pe holuri și în sala de nașteri, aparatură depășită, echipamente medicale puține, vechi și suprautilizate, climatizare rudimentară, condiții de sterilitate care nu permiteau tratarea în siguranță a pacienților.

Spitalul din Constanța acoperă nevoile județelor: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

 

Alexandru Popa: Am ajuns la Constanța pentru că doctorul Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la Marie Curie, este în legătură permanentă cu medicii de la secția din Constanța. Această secție funcționa într-un spațiu absolut impropriu. O parte era neamenajată din 1969, de când a fost dat în funcțiune spitalul. O parte a fost renovată prost, după părerea noastră, și într-un spațiu absolut inadecvat pentru tratarea nou născuților cu probleme medicale grave. Atunci, am zis că dacă tot am făcut proiectul de la Marie Curie, care a  fost de succes și este în continuare, putem să îl replicăm. În primul rând este vorba despre un knowhow pe care îl dobândești făcând astfel de proiecte și pe care noi îl avem. Am vrut să ajutăm. Asta facem noi. Așa am ajuns la Constanța.

Reporter: Cum stăteau lucrurile acolo?

Alexandru Popa: Sunt niște medici care - cred, sper! - sunt dedicați meseriei lor și încearcă să își facă treaba, dar este destul de greu să ți-o faci când nu ai o infrastructură corespunzătoare. S-a discutat foarte mult în România despre faptul că nu există aparatură medicală, că medicii nu au cu ce să lucreze. Dar o mare problemă o reprezintă infrastructura. Degeaba ai o aparatură super performantă dacă rezultatele pe care le obții cu această aparatură sunt anulate de o infrastructură proastă care nu face altceva decât să ajute la proliferarea infecțiilor nosocomiale, să împiedice personalul medical să își desfășoare activitatea cum trebuie. Ce iei pe mere, dai pe pere, cam așa ceva.

Reporter: Efortul financiar nu a fost mic. Vorbim despre 2 milioane de euro investiți în renovare și în modernizare. Ați văzut că se face la București un spital din donații private. Efortul este major și dorința populației pare mare. Dumneavoastră cum percepeți dorința oamenilor de a dona pentru a fi lucrurile mult mai bune în spitale?

Alexandru Popa: Aici este împărțit. Este vorba despre dorința populației care ne-a ajutat cu donații prin SMS, cu 2%, de sponsori, de întreprinderi mai mici sau mai mari care ne-au ajutat și de Fundația Vodafone, care a pus peste un milion și jumătate din această sumă. Până la urmă, și în companii sunt oameni care se gândesc să facă bine. De aceea apar aceste departamente de CSR. Noi am făcut secția de cardio-chirurgie de la Marie Curie aproape exclusiv din donații individuale. Acolo nu am avut sponsorizări. Eram chiar la început, când am început să construim. Nu prea știam noi cum e cu sponsorizările. Am avut o campanie de adunat bani din donații prin SMS, 2%. Așa am adunat cam un milion și jumătate de euro pe care i-am investit la Marie Curie în secția de cardio-chirurgie. În continuare suntem ajutați de oameni care ne sunt alături. Oamenii au dorința să ajute.

Reporter: Cu toată experința acumulată în acest domeniu, de ce credeți că societatea civilă poate, iar statul nu poate?

Alexandru Popa: N-aș ști să vă zic exact. Este vorba de o inerție a aparatului de stat în a face ceva nou. Totul este calat pe „nu se poate” și „e greu să schimbi”. Cred că există și foarte multă lume care este interesată de menținerea actualei situații. Mă refer la zona medicală. Este o situație care favorizează în continuare datul de șpagă și tot ce se întâmplă rău în sistemul medical. Dar, de pe urma acestei situații sunt în continuare foarte mulți care profită și care țin lucrurile foarte jos, așa cum ne-am aboișnuit. Și cei care încearcă să progreseze, de multe ori, au mari piedici. Nu e vorba numai de autorități, ci de tot sistemul medical. Sunt medicii din spitale, domnii profesori, care încearcă de multe ori să mențină această stare de lucrui. Societatea civilă în general tinde spre nou, spre inovație. Societatea civilă este o zonă gri în jurul graniței dintre oamenii de rând și guvernanți. Noi venim cu idei, le implementăm și se întâmplă și lucruri bune. Noi am făcut 4 secții în spitalul de copii Marie Curie, cardio-chirurgie, cardiologie, neurochirurgie și terapie intensivă nou născuți. Toate se adresează copiilor cu niște boli foarte grave. Secțiile astea au fost preluate de către statul român. Noi le-am donat spitalului. Funcționează. Funcționează foarte bine chiar. Statul român ajung să fie obligat să investească în aceste secții, la Terapie Intensivă Nou Născuți la Marie Curie și la cardio-chirurgie aproape toată aparatura a fost cumpărată din fonduri provenite de la Ministerul Sănătății, de la spital. Nu știu dacă le-am forțat mâna... Mai degrabă le-am oferit pe tavă un loc în care să investească. Noi așa credem, că este foarte important să faci statul român să cheltuiască banul public cum trebuie. Noi credem că am reușit asta în câteva proiecte.

 

Pentru ca secția să poată deveni funcțională, Consiliul Județean Constanța trebuie să achiziționeze echipamentele medicale necesare. Reprezentanții CJ Constanța spun că au alocat în acest scop 21 de milioane de lei și că au declanșat procedura de achiziție prin licitații publice  care ar putea fi gata la jumătatea anului viitor.

1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.

 

 
Alexandru Popa (Asociația Inima Copiilor)