
Ascultă la RFI RO
Moțiunea de cenzură: S-a negociat toată noaptea. Pe câte voturi mizează cele două tabere?
default.png

Opoziția susține în această dimineață că are 6 voturi peste cele necesare pentru a da jos cabinetul Dăncilă. Doar că opoziția se bazează pe voturile grupului minorităților naționale. Or, acest grup, care numără 17 parlamentari, este împărțit. Jumătate votează în mod tradițional cu PSD.
Jurnalistul Sebastian Zachmann, de la Adevărul, spune că de fapt opoziției îi lipsesc 2 voturi pentru a trece moțiunea (AUDIO).
Totuși, nimic nu e definitiv până la momentul votului. S-a dus o luptă pe viață și pe moarte în Parlament. S-a negociat toată noaptea, atât în tabăra opoziției cât și în cea a puterii.
PSD a reușit să rupă 8 voturi de la Opoziţie., după un asalt ca la carte: a oferit funcţii, a boicotat şedinţe de plen şi a profitat de nepăsarea unor parlamentari aleşi pe listele USR.
Strategia PNL, păguboasă. PSD a jucat foarte inteligent politic
Liberalii au avut practic de ales între două rele, explică jurnalistul. "În cazul în care moțiunea ar fi fost votată sâmbăta trecută, șansele să treacă ar fi fost foarte mici pentru că sâmbăta parlamentarii nu se "mobilizează. Dacă ne uităm pe istoricul legislaturii actuale, vedem că zilele de lucru sunt doar luni și marți, pe alocuri miercuri. Apoi, totți parlamentarii pleacă chipurile în teritoriu, de fapt pleacă în vacanță în țară sau peste hotare, așa că le este greu să vină sâmbăta să voteze. Însă PSD a jucat foarte inteligent politic și a refuzat să pună votul moțiunii luni sau marți - când parlamentarii funcționează la turație maximă - și l-au amânat pentru joi, adică încă aproape o săptămână pentru negocieri, ceea ce a dus ca reușita moțiunii să fie cu semnul întrebării", spune la RFI Sebastian Zachmann.
Mizele moțiunii
Demersul moțiunii nu are ca scop doar căderea Guvernului și, automat, instalarea unui alt Executiv, ci ascunde și implicații majore pentru Justiție, unde marile parchete nu au șefi. Pe plan extern, moțiunea va influența desemnarea comisarului european al României, după eșecul Rovanei Plumb
"Dacă doamna Dăncilă pierde astăzi puterea este foarte probabil să nu intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Liderii PSD din teritoriu n-ar mai avea de se să tragă pentru un candidat care nu-i mai poate sponsoriza de la Palatul Victoria. Repet, nu e vorba doar de schimbarea unui guvern cu alt guvern. E o implicație mai mare ce vizează alegerile prezidențiale și chiar alegerile locale și generale de anul viitor căci marea temere a baronilor PSD este să piardă puterea și automat să piardă banii din PNDL, celebrele programe de dezvoltare locală, rezervor de bani publici pentru primari într-un an atât de important, 2020, an cu două runde de alegeri".
Liderul PSD declară că nu are emoţii cu privire la moţiunea de cenzură și că oamenii din teritoriu nu i-ar ierta pe cei din PSD care ar vota în favoarea moţiunii.
Premierul Viorica Dăncilă a venit la Parlament cu mai mult de oră înaintea începerii dezbaterilor asupra moţiunii. Ea a avut o discuţie cu preşedintele Camerei Marcel Ciolacu, în biroul acestuia.
Cea de a şaptea moţiune de cenzură din actuala legislatură şi a patra împotriva Cabinetului Dăncilă este dezbătută joi în plenul Camerelor reunite, finalul fiind greu de prevăzut în condiţiile în care negocierile se desfăşoară până în ultimul moment.