Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog: Dezbaterea, importantă. Dăncilă să spună dacă este în continuare iliberală, naționalistă, anti-justiție

ires-_0.jpg

Sociologul Dan Jurcan, director de dezvoltare la Institutul Român de Evaluare și Strategie
Sursa imaginii: 
IRES (arhivă)

Klaus Iohannnis se află în poziție defensivă înainte de turul al doilea și acest lucru îl dezavantajează pe președinte, spune la RFI sociologul Dan Jurcan, director de dezvoltare la Institutul Român de Evaluare și Strategie. O eventuală dezbatere între cei doi candidați ne-ar ajuta să aflăm dacă reprezentanta PSD este în continuare iliberală, naționalistă, anti-justiție, explică sociologul.

Directorul IRES Dan Jurcan (AUDIO) face analiza rezultatelor din turul I al alegerilor prezidențiale:

 

 

 

Dan Jurcan: Pe baza datelor care au rezultat de la exit poll noi am făcut un profil al votanților. Se văd diferențe semnificative. Cred că foarte important este de văzut spre ce direcție va merge, în special, electoratul lui Barna. Este clar că este mai apropiat de Iohannis în acest moment. Practic, dacă stăm și analizăm cum s-a derulat campania electorală care a dus la acest rezultat, am văzut că în spațiul public toată lumea s-a grăbit să îl atace pe Barna. Trebuie să admitem faptul că USR PLUS este încă un partid care se află în faza de adolescență politică. Nu a ajuns încă la maturitate. Dar au fost și erori de strategie. Să nu uităm că USR PLUS și Barna au stat foarte bine la alegerile europarlamentare. Această cădere de la 22-23 de procente la 16 procente vine în principal dintr-o eroare de strategie. Barna a fost într-o situație ineluctabilă. A adoptat o poziție moderată. A preferat să nu îl atace pe Iohannis pentru a nu vicia o eventuală viitoare colaborare. În același timp, nu a atacat PSD pentru că s-a gândit că ar putea avea nevoie de un sprijin în turul doi. Să zicem că aceasta a fost o poziție moderată. Pe de altă parte, Iohannis și echipa lui au dat dovadă de înțelepciune. Au fost principalii depozitari ai emoției publice de după alegerile europarlamentare. Au fost singurii care au atacat PSD-ul. Să nu uităm că PSD era sub 20%, iar Viorica Dăncilă stătea destul de prost înainte de începerea campaniei electorale. Ce a făcut Iohannis? Iohannis a atacat PSD. Am avut doi beligeranți care au apărut în scena publică iar ceilalți au devenit spectatori, inclusiv Dan Barna, care era ocupat să meargă în teritoriu, să își consolideze rețele. Ăsta este adevărul. USR PLUS nu are un aparat de partid atât de puternic precum îl are PSD sau Partidul Național Liberal. Prin acest atac pe care Iohannis l-a lansat împotriva Vioricăi Dăncilă a ocupat spațiul public. A obligat-o pe Viorica Dăncilă să răspundă la aceste atacuri și ușor, ușor și-a securizat intrarea în turul al doilea a Vioricăi Dăncilă, care clar este un candidat mult mai comod.

Reporter: Cum sunt votanții?

Dan Jurcan: În general votanții lui Dan Barna sunt votanți din urbanul mare, cu studii superioare și peste 66% sunt angajați. Dintr-un alt studiu știm că în proporție de 80% acești angajați sunt în special din mediul privat. Votanții lui Klaus Iohannis se distribuie și în mediul urban și în mediul rural. Vin, mai degrabă, pe grupa de vârstă de mijloc, între 35 – 45 de ani. Sunt angajați și în mediul privat și la stat. Și reușește să atingă și undeva la 14% din pensionari spre deosebire votanții Vioricăi Dăncilă, unde 55% dintre votanți sunt pensionari. Avem aproape 12% care sunt oameni fără ocupație sau casnici și cu studii elementare mai mult de jumătate. Vreau să remarc că între electoratul PNL și cel al PSD există o anumită suprapupere până la un punct, atunci când discutăm despre cei cu studii medii care se află în urbanul mediu sau în rural și care au venituri până în 1.500 – 2.000 – 3.000 de lei. Aceasta este o zonă de suprapunere, dar vine oarecum și din distribuția geografică. Este clar că Iohannis câștigă Transilvania, pe când Viorica Dăncilă s-a concentrat mai mult în Muntenia, în partea de sud. Am văzut deja din datele prezentate la BEC că a pierdut Moldova, fiefuri tradiționale, Vrancea, Vaslui, Bacău, Buzău, Neamț. Probabil că asta va face obiectul analizei în Partidul Social Democrat.

Reporter: Chiar este astăzi o ședință a Comitetului Executiv Național. Din datele pe care le-ați prezentat reiese că cele 2.047.000 de persoane care au votat-o pe Viorica Dăncilă se regăsesc în ea, se identifică cu ea?

Dan Jurcan: Nu, nu neapărat cu ea. Spre deosebire de ceilalți candidați, de Klaus Iohannis sau de Dan Barna, unde opțiunea pentru candidat este mult personalizată, în cazul Vioricăi Dăncilă (nu este așa). Spre exemplu, în cazul lui Klaus Iohannis, în decizia de a-l vota calitățile lui au fost definitorii pentru aproape 70%. În cazul Vioricăi Dăncilă numai 35%, dar a contat foarte mult partidul. Trebuie să ne uităm și la tipul de mesaj. Și să ne uităm puțin și la Partidul Socuial Democrat, care, chiar dacă Liviu Dragena a fost încarcerat, moștenirea lui Dragnea rămâne acolo. Ne uităm la tipul de discurs, la personajele care stau în jurul Vioricăi Dăncilă. Nu există certitudinea unei schimbări reale chiar dacă liderul indezirabil al PSD (a dispărut). Spun indezirabil pentru a a fost indezirabil și pentru opozanții lui, dar după încarcerarea lui a fost etichetat ca indezirabil chiar de către noua conducere a partidului, așa cum se întâmplă în cea mai pură tradiție, dacă v-ați uitat, la Partidul Comunist. Sau în Uniunea Sovietică de fiecare dată când un lider era îngropat ceilalți căutau oarecum să își legitimeze noua poziție prin înfierarea celuilalt.

Reporter: Spuneți-ne dacă operatorii dumneavoastră i-au întrebat pe oamenii care au ieșit de la urne când s-au hotărât cu cine votează. A fost importantă campania, felul în care s-a derulat?

Dan Jurcan: Trebuie să spunem că mai mult de 60% din votanții celor doi candidați, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, erau deja deciși înainte de campanie. Pentru ei, campania nu a contat. Vorbim despre electoratul captiv. Dar avem aproape 40% care s-a decis în mod succesiv. De exemplu, undeva între 15% și 18% s-au decis chiar în ziua votului. Iar cam unul din zece români s-a decis în ultima săptămână. Acest fapt demonstrează că totuși campania electorală contează și reușește că convingă electoratul fluctuant să meargă la vot.

Reporter: Putem trege de aici concluzia că este important dacă va fi sau nu o dezbatere între candidați? Sau jocurile sunt deja făcute?

Dan Jurcan: Nu aș spune că jocurile sunt făcute. Deocamdată, pe prognoza noastră, este clar că Klaus Iohannis are prima șansă, dar să nu uităm că lucrurile pot să se schimbe. Dezbaterea este importantă. Ne uităm puțin la tot ceea ce s-a întâmplat. Practic, campania pentru turul al doilea a început și Viorica Dăncilă a preluat inițiativa comunicațională. Vedem o echipă a lui Klaus Iohannis care se află într-o poziție defensivă. Trebuie să răspundă dacă merge sau nu merge la dezbatere, iar dacă nu merge la dezbatere de ce nu. Ar trebui să se grăbească și să impună o altă temă pe agenda publică. E clar că această poziție defensivă nu îl avantajează pe președinte. În turul întâi el a fost cel care a fost ofensiv și a obligat-o pe Dăncilă să fie defensivă.

Reporter: Dar vă puteți imagina o dezbatere în care Klaus Iohannis să atace candidatul PSD, iar apoi Viorica Dăncilă să se victimizeze că ea este femeie și a trebuit să suporte loviturile?

Dan Jurcan: Asta ar fi probabil strategia. Ăsta este și motivul pentru care echipa lui Klaus Iohannis refuză, cel puțin deocamdată, o astfel de dezbatere publică. Cred că au dreptate pe de o parte. Pe de altă parte nu au dreptate pentru că dezbaterea este parte a procesului democratic. Într-o dezbatere candidații ar fi obligați să iasă din zona de confort, ar fi obligați să reacționeze în situații limită. În fond, asta face un lider, probează dacă este sau nu capabil să își păstreze cumpătarea în situații limită. Dar, în general, dezbaterile publice de la noi au fost tabloidizate. Lumea a urmărit, mai degrabă, un spectacol. S-a urmărit lovitura de grație, felul în care candidații scot un secret de la sertar și reușesc să se atace. Vă aduceți aminte dezbaterea dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană, cu vizita la Vântu. Se încearcă o evitare a unei situații de acest gen, deși cred că un soi de clarificare ideologică ar fi necesară. Până la urmă, trebuie să știm dacă candidatul PSD este în continuare iliberal, naționalist, anit justiție sau este orientat spre vest, pro european, pro occidental. Spun asta pentru că despre Iohannis știm lucrul ăsta.

Reporter: Și despre Viorica Dăncilă știm foarte multe lucruri. Ea a fost la Palatul Victoria în ultima perioadă, și am văzut cu toții gafele domniei sale.

Dan Jurcan: Da, bineînțeles, dar de asta spuneam că o dezbatere publică probabil că este dorită de foarte mulți. Dar, în același timp, ar însemna o resetare simbolică pe poziții de egalitate. În acest moment este clar că pe Klaus Iohannis nu l-ar avantaja o astfel de resetare. El este la 38% din intențiile de vot. Viorica Dăncilă este la 22%. De aceea, strategia pe care ei au ales-o, de a nu se prezenta, deocamdată, într-o dezbatere publică este una corectă.