Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: În următoarele luni leul se va afla pe un trend de depreciere

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După ce leul a atins luni, 18 noiembrie, un minim istoric în raport cu euro, astăzi toată lumea întreabă ce urmează. Va continua deprecierea monedei naționale? Și dacă da, cu cât? Analistul economic Dragoș Cabat spune la RFI că „în general cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă leul se depreciază”. El anticipează că, cel mai probabil, cursul de schimb va atinge și chiar depăși 4,80 lei pentru 1 euro.

"În general cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă leul se depreciază și s-a întâmplat lucrul acesta în ultimii 7-8-10 ani. Pe de altă parte, avem veștile despre economia României, care nu merge tocmai bine,  și era normal ca traderii de pe piața valutară să devină nervoși și să pună presiune pe leu. Probabil cursul de schimb va depăși 4,80 lei pentru 1 euro. În următoarele câteva luni leul se va afla pe un trend de depreciere, nu foarte abruptă, pe care Banca Națională o va controla cu intervenții pe piață din când în când, pentru că leul în momentul acesta este puțin prea puternic tinând cont de dezechilibrele economice care s-au acumulat în economia românească în ultimii 3 – 4 ani fără ca leul să se deprecieze în perioada respectivă", explică analistul economic Dragoș Cabat (AUDIO).

Moneda unică a ajuns ieri la 4,7729 lei. Este la doar două ședințe distanță de un alt record negativ.

Leul a înregistrat o tendinţă de depreciere faţă de euro în ultimele două luni şi jumătate, fiind vorba de o scădere de circa cinci bani.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea pe 6 noiembrie că fluctuaţia leului este minoră în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau ale zlotului în Polonia.

 
Analistul economic Dragoș Cabat intervievat de Magda Prelipceanu