Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Și Iohannis și Dăncilă au reușit să mobilizeze electorat. Audiențele arată o creștere a interesului pentru turul II”

pavellucescu.jpg

Comentatorul politic Pavel Lucescu
Sursa imaginii: 
pressone.ro

Comentatorul politic Pavel Lucescu apreciază că ambii prezidențiabili rămași în cursa electorală au câștigat câte ceva din dezbaterile paralele de aseară. Iohannis și Dăncilă au reușit prin prestațiile lor să mobilizeze electorat, crede jurnalistul. În plus, audiențele celor două dezbateri au fost foarte bune, ceea ce arată o creștere a interesului pentru turul II al alegerilor prezidențiale.

Comentatorul politic Pavel Lucescu explică de ce în opinia sa au câștigat ambii candidați.

“Cred că dna Dăncilă a reușit să își mobilizeze cel puțin zona de simpatizanți, pentru că marea problemă a doamnei Dăncilă și a PSD-ului în perioada asta, cel puțin după alegerile europarlamentare a fost demobilizarea, cred că dna Dăncilă - prin faptul că a stat aproape 3 ore în fața presei și a răspuns, cu destulă abilitate, inclusiv la întrebări dificile, dincolo de gafele cu care ne-am obișnuit - cred că a reușit să își mobilizeze baza.

Acum, în ceea ce privește acțiunea domnului Iohannis… Problema domnului Iohannis era cumva să își securizeze daunele pe care le-a produs după turul I prin faptul că a refuzat dezbaterea, cerută de foarte multă lume, față în față, cu dna Dăncilă. El a organizat acest eveniment de la Biblioteca Centrală Universitară din București și a dat multora impresia că este dispus să comunice cu toată lumea. Într-un fel sau altul cred că și domnul Iohannis a avut de câștigat.

Senzația mea este că ambii au reușit să mobilizeze electorat”.

Despre audiențe. “Pe pagina de Facebook a PNL, care a transmis LIVE evenimentul domnului Iohannis, erau aseară peste 700.000 de vizualizări. Iar la doamna Dăncilă am văzut pe contul de Facebook al PSD-ului spre 300.000 de vizualizări. Dacă am face un calcul pe toate canalele media care au transmis evenimentele probabil că am ajunge la peste 1,5 milioane.

Miza nu este foarte mare. Toată lumea, majoritatea, crede că Iohannis va câștiga lejer, că doamna Dăncilă nu are nicio șansă, și totuși audiențele au fost foarte bune ceea ce arată o creștere a interesului pentru turul II”.

Întrebat dacă momentul “aria cercului” a fost important, comentatorul politic Pavel Lucescu spune că nu. “Chiar dacă doamna Dăncilă a fost din nou subiect de ironii, din punctul meu de vedere ea s-a descurcat mai bine decât mă așteptam”, declară Lucescu la RFI (AUDIO).

Între timp, arată Edupedu, Aria cercului a avut o explozie în căutările pe Google din România, după ce candidatul social-democrat la președinție Viorica Dăncilă nu a știut să spună corect formula, iar candidatul liberal Klaus Iohannis a evitat să răspundă, în dezbaterile electorale paralele de aseară. Ambii au fost profesori, iar Dăncile declarase cu o zi înainte că a dat meditații la matematică. Cele mai multe căutări au fost din Sibiu, potrivit Google Trends.

 
Comentatorul politic Pavel Lucescu