Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase: Iohannis a câștigat pentru că e prooccidental. Dăncilă, dată afară. Baronii vor face politica PSD

tanase.jpg

Iohannis a câștigat pentru că e prooccidental. Dăncilă va pierde șefia PSD, baronii vor face politica partidului, spune la RFI politologul Stelian Tănase.
Iohannis a câștigat pentru că e prooccidental. Dăncilă va pierde șefia PSD, baronii vor face politica partidului, spune la RFI politologul Stelian Tănase.
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Tănase

Politologul Stelian Tănase spune la RFI că rezultatul alegerilor prezidențiale a fost previzibil, pentru că PSD nu a prezentat un candidat credibil, un candidat puternic. Alegerile anticipate despre care vorbesc liberalii sunt o gogoriță, consideră Stelian Tănase. Politologul observă „discursul belicos” al președintelui reales și consideră că PNL va fi favorit mai ales la alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Până atunci, PSD se va zdruncina foarte tare și s-ar putea scinda în trei falii, previzionează Tănase. Cât despre Viorica Dăncilă, ea va pierde șefia partidului doar când va exista omul agreat de baronii locali ca să îi preia locul, declară Stelian Tănase (AUDIO).

Reporter: Cum este pentru dumneavoastră rezultatul alegerilor prezidențiale?

Stelian Tănase: Previzibil. Spuneam acum două luni la televizor, într-o emisiune, că spre deosebire de alegerile trecute Ponta versus Iohannis, alegerile s-au încheiat, în sensul că este deja un câștigător, Iohannis. Nu este o dispută pe care să o așteptăm până în ultima clipă să vedem ce se întâmplă pentru că PSD nu a prezentat un candidat credibil, un candidat puternic. Această situație chiar am fi avut o competiție. I se puteau face destul reproșuri lui Iohannis, dar în situația în care te prezinți cu un candidat atât de slab, de care lumea se ferește și în legătură cu care își pune probleme ce s-ar întâmpla cu România dacă Dăncilă ar câștiga, Iohannis era dinainte câștigător. Ca să spunem așa, a ieșit bine, dacă îmi cereți un verdict.

Reporter: E clar, oare, pentru opinia publică cum va arăta România normală în următorii 5 ani?

Stelian Tănase: Nu, pentru că în campanie nu s-a spus nimic despre asta. Cînd aud „România normală”, e în regulă, e un slogan de campanie, dar ce înseamnă nu reușesc să aflu din ce ne-a spus Iohannis. Presupun că România normal e ca în Occident, cu autostrăzi, cu școli curate, cu spitale bune, cu posturi bine plătite. Dar este un termen mult prea general pentru a înțelege exact. Ceea ce cred eu că, totuși, este pozitiv și clar este că Iohannis are o orientare pro occidentală, este pro NATO, pro Uniunea Europeană. Asta e bine. PSD și liderii lui au împins România într-o zonă a ambiguității, o zonă care semăna foarte mult cu Rusia lui Putin sau cu Turcia lui Erdogan, în care regulile democratice erau bine zdruncinate, statul de drept de asemenea, justiția a fost supusă unui asalt. Nu cred că sub mandatul lui Iohannis se va putea să se întâmple așa ceva. Este un pro occidental și lucrul acesta e clar. Este principalul lui atu cu care a câștigat ieri.

Reporter: Spuneați că i s-ar fi putut reproșa multe președintelui pentru primul mandat. Cum ar trebui să fie cel de-al doilea pentru ca noi să profităm de pe urma lui?

Stelian Tănase: Cred că ar trebui să profite de faptul că are un partid cu care poate colabora, care e din aceeași școală de gândire. Cu liberalii poate colabora. Lucrurile merg mai bine. Au aceleași criterii, principii. Se aseamănă în multe păreri. Dacă va profita de faptul că acum poate lucra cu acest guvern și cu partidul care domină coaliția sau ce e, pentru că nu mai știm în momentul acesta, Iohannis se poate activa, poate să facă ce ce a făcut în primul mandat când a lipsit foarte mult. I-am și reproșat de multe ori că o parte a situației grave, de pericol, în care s-a aflat România s-a datoprat și absenței lui, indiferenței lui față de ce se întâmplă în societatea românească. Prea mult a stat la Cotroceni și a fost lipsit de reacție, iar când a ieșit cu o reacție părea depășit. Vezi cazul Kovesi. Acum are guvernul lui. E un partid cu care poate colabora. A spus-o și el. Să sperăm că se va activa și nu va avea aceeași meteahnă de a sta infinit la Cotroceni și a privi la televizor sau a privi ce se întâmplă în societtatea românească fără să aibă reacții. Cred că va fi mult mai implicat.

Reporter: Credeți că ar trebui să ne pregătim de anticipate?

Stelian Tănase: Nu. Asta este o gogoriță care nu ține. Uitați-vă în constituție și vedeți cam în ce condiții se pot face alegeri anticipate. Constituția e gândită tocmai să blocheze orice posibilitate a președintelui. Era conflictul Iliescu – Năstase, cine primește mai multă putere. Ca să blocheze posibilitatea președintelui de a dizolva parlamentul s-au pus toate piedicile posibile. Dacă se va revizui constituția aici trebuie lucrat. Trebuie să dăm voie președintelui, în anumite condiții foarte stricte, pentru că altfel riscăm să inventăm un dictator, să dizolve parlamentul și să provoace alegeri anticipate. De pildă cum a fost în 26 mai. Era clar că PSD nu mai are susținerea populației și încă într-un mod categoric. Președintele trebuia, pur și simplu, să cheme partidele la alegeri anticipate și să vadă care e voința populară. Constituția l-a împiedicat și a produs această perioadă foarte ciudată, din mai până când guvernul a  fost dărâmat prin moțiune de cenzură, cu un guvern ilegitim care nu știa în numele cui vorbește și ce are de făcut. Or fi avut PSD-iștii majoritatea parlamentară, dar la nivelul societății erau lipsiți de orice legitimitate.

Reporter: Cum credeți că vor putea guverna liberalii cu PSD-ul în coastă timp de un an? Vor putea să repare ce s-a stricat în justiție și în alte domenii?

Stelian Tănase: Cred că vor încerca. Altfel îi mătură electoratul la viitoarele alegeri. Realist vorbind, sunt foarte expuși. Discursul lui Iohannis a fost destul de belicos. Trebuia să fie unul mai generos, de mulțumiri, de felicitări. În situații dintr-astea se felicită adversarul. Sigur, să o feliciți pe Dăncilă e foarte ciudat. Dar chiar nu trebuie să îi declari război. Aseară s-a întâmplat. Dar, Iohannis își face nădejde că victoria lui zdrobitoare va schimba raporturile, că acești parlamentari, care sunt fragili și foarte dispuși să schimbe barca, se vor gândi de două ori dacă să îi facă opoziție lui Iohannis, care este un președinte foarte puternic începând de ieri, cu o mare legitimitate. Și cred că speră asta. Dar e ceva volatil. Nu are nico garanție că PSD nu se va uni și în disperare de cauză, pus cu spatele la zid, nu va băga o moțiune de cenzură și nu va găsi și partizani. Sunt destui din coaliția asta care a dărâmat guvernul Dăncilă care nu au primit nimic în urma acestei victorii. S-ar putea să se reconfigureze coaliția și să dărâme guvernul. Dar chiar dacă dărâmă guvernul, alegerilor locale și parlamentare vin foarte repede și nu va fi prea mult spațiu de manevră. PNL pleacă favorit mai ales la parlamentare. La locale este o problemă mare pentru că este vot într-un singur tur.

Reporter: Aș vrea să vă opriți un pic atenția asupra PSD. Care credeți că va fi soarta Vioricăi Dăncilă?

Stelian Tănase: Va fi dată afară.

Reporter: Afară din conducere sau din partid?

Stelian Tănase: Din funcția pe care o deține. De ce să o dea afară din partid? Poateă să fie și ea un membru cotizant acolo, nu? Nu strică doi poli la casieria partidului. Obiceiul PSD, ca și al altor partide, este dacă pierzi alegerile să fii izgonit. Așa au pățit Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta. Dacă pierzi, pleci. Așa se va întâmpla și cu Dăncilă. Este imparabil. Nu cred că rezistă până în februarie. Mai e posibil următorul scenariu. Dacă nu își găsesc un înlocuitor pe care să-l sprijine baronii, să stea încă pe mâna lui Dăncilă, dar ca o marionetă care nu va mai avea nicio putere. Va face un pas în spate. Baronii vor face de fapt politica partidului. Vor convoca la un moment dat un congres extraordinar și o vor mătrăși, dar când vor avea omul cu care să o înlocuiască, numai atunci.

Reporter: Dumneavoastră vedeți un om care să merite să preia șefia acestui partid acum?

Stelian Tănase: Cred că PSD se va zdruncina foarte tare. Cred că s-ar putea chiar scinda. O grupăare să fie preluată de Firea, una de Ponta și una să rămână gruparea asta fundamentalistă care vine din Dragnea, cu Nicolicea, Șeban Nicolae, Dăncilă, Carmen Dan, Teodorovici, Fifor. Cam așa văd eu faliile care se vor produce în PSD. Nu știu în ce formulă, poate chiar până la spargerea partidului.

Reporter: Ar putea PSD să aibă o altă femei președinte imediat după Viorica Dăncilă?

Stelian Tănase: Pe Firea. Firea este o persoană care are o întreagă rețea în partid. Este sprijinită. L-a combătut cât a putut pe Dragnea. Cred că pe acolo s-ar putea ceva. Dar nu știu cum Firea va putea să prindă și Bucureștiul. Nu cred că la București o va mai vota cineva, chiar dacă e vot într-un singur tur.