Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Colectiv, dezamăgirea: "Pedepsele ar trebui să fie 15 ani x 65 de morți"

eugen_iancu_asociatia_colectiv_dosar_tribunal.jpg

Fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.
Fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu
Sursa imaginii: 
Facebook

Pedepsele în Dosarul Colectiv trebuie să fie exemplare. O spune la RFI Eugen Iancu, președintele asociației victimelor din clubul Colectiv, în așteptarea pronunțării sentinței. Pedepsele să fie 15 ani x 65 de morți, e de părere Iancu (AUDIO).

Tribunalul București va pronunța prima decizie în acest dosar luni, pe 9 decembrie. Procurorii au cerut câte 15 ani de închisoare pentru pompierii care au permis funcționarea clubului, deși știau că localul nu are aviz de securitate la incendiu. Aceeași pedeapsă, 15 ani cu executare, și pentru fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Pentru cei 3 proprietari ai clubului, inculpați în același dosar, s-au cerut câte 10 ani de închisoare.

Răniții și urmașii celor decedați sunt dezamăgiți, după cum explică Eugen Iancu, președintele asociației victimelor din clubul Colectiv.

"Cu siguranță pedepsele vor fi mai mici decât maximul cerut. Cu siguranță vinovații vor sta în pușcărie mai puțin decât pedepsele pe care le vor primi, pentru că la noi, din păcate, dacă scrii o carte și ești cuminte, ieși mai repede. Noi așteptăm găsirea vinovaților, iar aceștia trebuie să plătească. Aș merge puțin și mai departe, aș zice că trebuie să fie un exemplu pentru toți ceilalți primari, pompieri, patroni care aleargă doar după câștiguri. În Colectiv pedepsele trebuie să fie mult mai mari. Au murit 65 de oameni. 65! Ar trebui să fie 15 ani x 65", spune la RFI Eugen Iancu (AUDIO).

 

 

Eugen Iancu: Îmi doresc pedepse cât mai mari. Aș putea spune că pedepsele cerute mi se par destul de mici. Datele despre care vorbim, 10 ani, 15 ani, astea ar trebui să fie pedepsele pentru uciderea unui om. 65 de decedați și peste 100 de răniți, dintre care vreo 50 vor avea nevoie de tratamente 10, 15 ani. Cu siguranță pedepsele vor fi mai mici decât maximul cerut. Cu siguranță vinovații vor sta în pușcărie mai puțin decât pedepsele pe care le vor primi. Depinde. La noi dacă scrii o carete și ești cuminte în arest se termină repede. Ce pot să spun este că noi suntem dezamăgiți. Noi așteptăm găsirea vinovaților , iar aceștia trebuie să plătească. Aș merge puțin mai departe. Aș zice că trebuie să fie un exemplu pentru toți ceilalți primari, pompieri, care aleargă doar după câștiguri, de cele mai multe ori nemeritate. Toate astea, iată, chiar dacă nu se întâmplă des, dar când se întâmplă ajungem la cazuri dintr-astea. Și nu este bine. Nu este bine deloc.

Reporter: Cei doi angajați ISU, inclupați în acest dosar, pompierii Antonina Radu și Petrică George Matei, au cerut instanței achitarea. Antonina Radu a spus că din 2015 făcea doar auditare, controale mai puțin sau spre deloc. Ea speră „coșmarul să se termine și să fie dispusă achitarea”. Iar Petrică George Matei a ținut să declare în mai multe rânduri în ședința de la instanță că ISU nu dă autorizații. A spus că îi pare rău de situație, dar că nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat. Și el s-a declarat nevinovat. Declarații asemănătoare a dat în fața judcătorului și fostul primar Cristian Popescu Piedone: "Dacă în Colectiv erau și copiii mei la fel v-aș fi spus, că nu am greșit". Pare că nimeni nu este de vină...

Eugen Iancu: Din păcate, este o practică în România. Nimeni nu este vinovat de nimic. Orice s-ar întâmpla, oricâte accidente avem pe șosele, oricâți oameni mor în spitale din cauz amalpraxisului, oricâte accidente de muncă se întâmplă, niciodată nu avem vinovați. Observăm că nu mai avem instituția demisiei pentru că avem niște legi astfel făcute încât nimeni nu este nicodată vinovat. Oamenii sunt înlocuiți, eventual de partid, eventul de instituțiile în care lucrează. Sunt luați de pe un post și mutați în altul. Eventual primesc 5% sau 10% penalizări pe 3 luni de salariu. Cam asta e tot ce se întâmplă la noi. Nimeni nu mai răspunde. Avem copii abuzați, avem copii răpiți, în cămine de bătrâni bătrâni chinuiți, dar nimeni nicodată nu răspunde. Cam asta observăm și la ai noștri, niciunul nu este vinovat. Deși, vă dau exemplu meu personal, eu în momentul în care am vrut să îmi deschid un magazin am avut nevoie de autorizare de la ISU. După ce am deschis acel magazin, am avut un control care îmi cerea să am extinctoare. Și acum la birou am nevoie, deși biroul este într-un apartament cu trei camere într-un bloc, de acea hartă a evacuării. De ce? Pentru că sunt o societate. În schimb, oamenii ăștia spun că ei nu trebuiau să controleze. Dacă nu trebuiau să controleze, de ce au trecut pe acolo? De ce nimeni nu controlează termenul de valabilitate al extinctoarelor? E clar că în Colectiv extinctoarele aveau termenul depășit. Acest lucru îl putem vedea și acum dacă mergem prin localuri, prin cinematografe, prin mall-uri. Găsim astfel de extinctoare care au termenul depășit. De ce? Pentru că nimeni nu controlează. Oamenii de la primărie, la fel, ei nu controlează, deși ei trebuie să autorizeze. Atunci mă întreb pentru ce își mai iau oamenii aceștia salariul?

Reporter: Acest dosar a fost în instanță trei ani. Simțiți că judecătorul are la dosar tot ce trebuie ca să ia o decizie corectă?

Eugen Iancu: Eu aș fi vrut mai multe expertize. Noi ne orientăm asupra unor oameni. Sincer să fiu, eu aș fi vrut să văd mult mai multe expertize pentru tot ce s-a întâmplat acolo. La fel, acolo s-au făcut construcții, s-a montat un container. Am cerut să fie implicată ca parte și Autoritatea în construcții. Ei au autorizat. Nu s-a permis acest lucru sau nu s-a dorit. Mai sunt mulți vinovați. Mă refer la cei care aveau obligația să controleze și care au obligația să controleze tot ce se întâmplă în țara asta. Colectivul se multiplică. Avem cazul de la Timișoara unde au murit oameni. Vă fac paralela. Artificierul de la noi, care a greșit și a pus o artificie pentru exterior, dincolo avem un om care a folosit otravă. La fel, oameni care autorizează. În Colectiv pedepsele trebuie să fie mult mai mari. Au murit 65 de oameni. 65! Ar trebui să fie 15 ani ori 65.

 

Peste 170 de ani de închisoare au cerut procurorii pentru cei 13 inculpați din proces. Părinții victimelor și supraviețuitorii cer daune uriașe, de la 300.000 la 40 de milioane de euro. DeciziaTribunalului, în primă instanță, va fi pronunțată luni, 9 decembrie.