Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Farmaciile, cele mai bune rezultate din istorie. E loc de mai bine?

medicamente.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Farmaciile din România au intrat în 2020 cu cele mai bune rezultate din istorie, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Frames. Aceasta arată că sunt peste 4.000 de firme active în domeniul comerţului cu medicamente în magazine specializate, aproape 40.000 de salariaţi, cifre de afaceri de aproape 20 miliarde lei și un profit estimat în jur de 700 de milioane de lei.

Managerul Frames Adrian Negrescu (AUDIO) spune că, faţă de 2010, business-ul din acest sector s-a dublat.

Marii jucători şi-au extins semnificativ reţelele, cu Sensiblu, Dona, Help Net şi Catena în prim-plan. Micile farmacii, cu afaceri de pînă în 100.000 de lei, au pierdut teren, ajungând să reprezinte numai un sfert din piaţă, faţă de 60% în anul 2010, arată analiza Frames.

Datele centralizate cel mai recent, arată că cele mai multe companii din sectorul farmaciilor activau în Bucureşti (384 firme), Bihor (239), Argeş (230), Dolj (207), Cluj (187) şi Iaşi (180), iar cele mai puţine în Giurgiu (36), Tulcea (36), Caraş-Severin (41) şi Harghita (60).

După investiţiile masive din ultimii ani, 2020 se anunţă a fi anul consolidărilor, marii jucători urmând să îşi extindă şi securizeze cotele de piaţă, mai ales în contextul diversificării business-ului.

"Farmaciile trec, deja, printr-un proces de transformare, devenind, pe zi ce trece, adevărate mini-mall-uri, cu o paletă de produse şi servicii tot mai diversificată, de la clasicele medicamente la aparatură medicală, cosmetice, jucării şi alimente din zona healthy. În 2020, dincolo de extinderea gamei de produse, vom asista la o politică tot mai agresivă de fidelizare a clientelei, prin dezvoltarea unor servicii personalizate, cu abonamente, carduri de reduceri şi promoţii în colaborare cu alte business-uri, de la servicii medicale la cosmetică, construite pe baza unor mecanisme moderne de promovare, precum aplicaţiile de telefon", arată analiza Frames.

 

 
Managerul Frames Adrian Negrescu