Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu, la RFI: CCR cenzurează libertatea de expresie în România

Curtea Constituțională cenzurează libertatea  de expresie în România! O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu, după ce, ieri, la postul de televiziune Antena 3, președintele CCR Valer Dorneanu a declarat că judecătorii CCR au admis sesizarea PSD privind desemnarea lui Ludovic Orban, nu pentru că președintele nu-l putea desemna pe acesta din nou premier, ci pentru că „nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice”. În așteptarea motivării CCR analistul atrage atenția că interesul PSD este să tergiverseze cât mai mult învestirea unui nou guvern.

„Curtea Constituțională cenzurează libertatea  de expresie în România. Deci nu intenția de a avea alegeri anticipate, ci discursul public în legătură cu alegerile anticipate a fost cenzurat. E ca și când oamenii politici nu ar avea deplină libertate  de expresie. Până la urmă Curtea Constituțională judecă fapte, nici pe departe declarații. Este ceva surprinzător din punctul acesta de vedere. De aceea așteptăm cu toții cu nerăbdare argumentația din motivarea Curții”, adaugă politologul.

Criza politică actuală are soluții, crede analistul Cristian Pîrvulescu. Se poate coagula o majoritate în Parlament. Ludovic Orban a coagulat deja în octombrie – noiembrie 2019 o majoritate în Parlament. Ar putea să o facă din nou. Pîrvulescu dă ca exemplu formațiunile USR, UDMR și grupul minorităților.

Pe de altă parte, PSD are interesul să păstreze un guvern interimar cât mai mult timp, până în toamnă chiar, pentru că astfel menține subiectul măririi pensiilor în atenția publică.

„Eu cred că PSD are tot interesul să împiedice orice formă de guvernare până în septembrie astfel încât problema controversată a măririi pensiilor să rămână pe agendă. Este una din moștenirile guvernărilor PSD care va fi foarte greu de dus la îndeplinire de un guvern responsabil pentru că riscurile de a destabiliza economic și bugetar România sunt imense”, mai spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

 
Politologul Cristian Pîrvulescu