Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beatrice Galațanu, trainer și consultant de resurse umane: „Suntem obișnuiți cu crize însă nu ne-am confruntat niciodată cu o pandemie”

beatrice.jpg

Beatrice Galațanu, owner, trainer și consultant HR
Image source: 
@My HR Lab

Cele mai multe companii din România nu au o strategie de risc pentru situații precum epidemia de coronavirus. Numai 27% din firme au planuri de continuitate a business-ului în cazul unei eventuale epidemii/pandemii în criza coronavirus. Multinaționalele au luat deja măsuri de prevenție a răspândirii coronavirusului în România, spune la RFI Beatrice Galațanu, @My HR Lab. 

"Știu câteva companii în care s-a comunicat clar către angajați să discute în familie cine/ce poate să facă să stea cu copiii (cât timp sunt închise școlile și grădinițele – n.red.) și eventual să se facă un program în ture, respectiv unul dintre părinți să lucreze dimineața, iar celălalt după-amiaza. În plus, deja sunt companii multinaționale în București care au luat decizia să înceapă programul foarte devreme, respectiv undeva începând cu ora 6,30, 7.00, 8.30 cel târziu și astfel să încheie programul mult mai devreme în așa fel încât să nu se mai creeze aglomerație la metrou. Aici trebuie comunicat foarte clar, pentru că dacă toate companiile iau decizia de a veni foarte devreme se va aglomera metroul", spune Beatrice Galațanu.

În condițiile în care unele firme își sfătuiesc angajații să lucreze de acasă în această perioadă, am rugat-o pe experta My HR Lab să vină cu sfaturi concrete despre cum poate fi împiedicată eventuala exploatare a angajatului care e nevoit să stea în autoizolare/carantină și e rugat să lucreze de acasă, dar și cum pot fi determinați angajații să abuzeze de situație și să se declare bolnavi, doar ca să lipsească de la serviciu.

Beatrice Galațanu, @My HR Lab:

"Știm conform statisticilor că în România se iau destul de multe concedii medicale. În aceeași măsură dacă este să vorbim strict despre coronavirus știm clar că există o procedură legală prin care fiecare angajat dacă se carantinează sau se izolează, trebuie să treacă. Dacă vorbim pur și simplu de a suna și a spune că avem o simplă răceală sau că nu ne simțim bine nu știu cum putem să intervenim pentru că nu mai există....exista în 2010 o lege prin care angajații puteau fi verificați. Legea aceasta a fost scoasă. Sunt tot felul de dezbateri în ceea ce privește concediile medicale în continuare. Cred că ce ar trebui de fapt să facă HR-ul, ar trebui să comunice mai clar care sunt riscurile în cazul în care mai mulți angajați intră în autoizolare la domiciliu sau în carantină. Ce se poate întâmpla din punct de vedere impact în business, scenarii, nu știu poate să intre în șomaj tehnic sau poate își iau concedii de odihnă, sau concedii neplătite.

Reporter Poate fi impiedicată eventuala să-i spunem exploatare a anjagatului care stă acasă și este rugat totuși să facă ceva nu știu poate pe internet, în interesul companiei, să lucreze de acasă în timpul concediului medical?

Răspuns Aici din nou e vorba de un bun simț. Știu că există câteva situații în care angajații sunt autoizolați și sunt la domiciliu, fără să prezinte simptome și atunci lucrează, pentru că nu au caz real de boală și mi se pare că este un acord înrtre companie și angajați. Sunt discuții destul de deschise. În aceeași măsură știm clar că există destul de mulți angajați și le-aș da totuși cred că nu este ușor să stea două săptămâni fără să facă nimic, mai ales dacă suntem obișnuiți să mergem zi de zi la locul de muncă. Așa că nu m-aș duce neapărat în scenarii în care ambele tabere da, angajatorul poate să exploateze angajatul sau angajatul din contră întinde această situație cu concedii medicale la nesfârșit. Tind să cred că în companii încă dorim să facem lucrurile să meargă și cred că sunt destul de puține cazuri în care angajatorii ar putea să exploateze acasă, angajatul să zică el se simte extrem de rău și cineva îl obligă să lucreze.

Ascultă interviul integral: