
Ascultă la RFI RO
Mărturie de pe frontul anti-pandemie american: interviu cu Daniel Dănilă, oncolog la New York
danila-daniel.jpg

"Când vii la spital, chiar și fără Covid, există riscuri", avertizează Daniel Dănilă, care este specialist în tumori de prostată. "Este momentul să întârziem o săptămână-două tratamente care nu sunt urgente". Se practică și telemedicina, pentru a elibera spații ce pot fi transformate pentru primi bolnavi de Covid-19 cu simptome grave care au nevoie de terapie intensivă.
La spitalul Sloan-Kettering se practică triaje diferite, pe etaje diferite, pentru a reduce cât mai mult riscul contaminării pacienților sau personalului medical. "Contaminarea personalului medical se poate întîmpla oriunde dacă nu respectăm măsurile de siguranță și nu avem materiale de protecție", reamintește doctorul Dănilă. "Ghidurile Centrului Federal de Control al Maladiilor Infecțioase (CDC) sugerează folosirea unei măști chirurgicale în contact cu orice pacient, simptomatic sau asimptomatic. În spital, pentru procedurile invazive care crează aerosoli, se recomandă absolut masca N95 (în Europa FFP2), a vizierei, calotei și combinezonului de unică folosință".
Împotriva insidiosului "dușman invizibil" care este SARS-Cov2 sunt aliniate, pe un front larg, toate forțele biomedicale ale lumii.
"Și în spitalul unde lucrez eu se încearcă diferite forme de a vaccina. Din păcate, acest vaccin va dura multe luni să fie testat și validat. S-ar putea să fie disponibil abia în decembrie-ianuarie".
În ce privește eventuale tratamente, ele trebuie supuse evaluării pentru a cântări atent riscurile și beneficiile. "Sunt o mulțime de propuneri, la un moment dat am auzit de vreo 70, dar ele trebuiesc testate clinic", a precizat pentru RFI România doctorul Daniel Dănilă, care participă la un studiu al hidroxiclorochinei (Plaquenilului) inițiat la 17 martie de Universitatea statului Minnesota.