Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Călin Ile, FIHR: Suntem pe buza prăpastiei. Schema de ajutor de stat reprezintă balonul de oxigen pe care industria ospitalității îl așteaptă

hotel.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Următoarele luni vor fi dramatice pentru industria ospitalității. O spune la RFI Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România. Pierderile se ridică deja la circa 3 miliarde euro, o treime din aceste pierderi vin din partea hotelieră. La sfârșitul anului se estimează că 100.000 de angajați din acest sector vor fi în șomaj, iar numărul falimentelor din această industrie va creşte considerabil. În acest context, schema de ajutor de stat, anuntață de Guvern, reprezintă balonul de oxigen pe care industria ospitalității îl așteaptă.

Călin Ile: E o perioadă extrem de dificilă. Foarte mulți operatori sunt la limită. Nu știu cum să meargă mai departe, ce pași să mai facă, ce măsuri să ia pentru a supraviețui. Rezervele pe care le aveau din anii anteriori s-au epuizat în prima etapă a blocajului. Acum suntem efectiv pe buza prăpastiei pentru că nu avem resurse să trecem mai departe. De aceea, mulți operatori reduc activitatea, trimit oamenii în șomaj, probabil unii cer insolvențe sau chiar falimente. Situația e dramatică. E clar că 1 decembrie, care era o perioadă bună, sau Crăciunul și Revelionul, vor fi ratate anul acesta din punct de vedere al veniturilor înregistrate de noi. Acest lucru e fără dubiu pentru că nivelul rezervărilor este mic.

Reporter: Iar restricțiile e posibil să se înăsprească. Deocamdată suntem într-o carantină parțială pentru 30 de zile, dar urmează ca la finalul acestei perioade să fie reevaluate măsurile și în cazul în care nu dau rezultatele scontate e foarte probabil să fie impuse altele. Care este situația angajaților din domeniu? Ați spus că ați trimis oameni acasă.

Călin Ile: Noi am făcut un studiu în luna iulie. Operatorii noștri au spus că circa 40% din angajați vor fi disponibilizați până la finalul anului, ceea ce însemna undeva la 80.000 de oameni.

Reporter: Ce arată cifrele acum?

Călin Ile: Datorită evoluției medicale mult mai proaste decât ne-am așteptat, cifrele arată că vom ajunge la circa 100.000 de oameni. Noi am comandat încă o dată acest studiu. Urmează să vină actualizat până la finalul lunii noiembrie. E făcut cu o casă specializată din străinătate pe astfel de sondaje. Estimările noastre sunt că până la sfârșitul anului circa 100.000 de oameni din industrie vor fi disponibilizați. Mulți deja au schimbat domeniul. Sunt foarte mulți angajați din turism care au migrat spre transporturi, chiar spre IT. Sunt mulți care încă stau în acel șomaj. Este o problemă socială serioasă generată de această criză din domeniul horeca.

Reporter: Spuneam că Guvernul lucrează la pregătirea unei scheme de ajutor de stat. Însă aceasta trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană înainte să fie pusă în aplicare. Ce așteptări aveți de la Guvern?

Călin Ile: E clar că schema aceasta de ajutor e balonul de oxigen pe care industria îl așteaptă. Căderea atât de mare de venituri face imposibilă operarea fără un autor de la stat. Ne-am uitat la modelele altor state care au aplicat astfel de măsuri. Noi am solicitat ca 20% din pierderea cifrei de afaceri între 2019 – 2020 să fie compensată prin această schemă de ajutor de stat, cu un plafon de 800.000 euro. Să nu putem depăși această sumă. Acest plafon e impus de Comisia Europeană. Suntem în analize. Chiar ieri am avut o discuție cu doi reprezentanți din Ministerul economiei care se ocupă de această schemă. Analizăm toate companiile din domeniul nostru pe codul CAEN și vedem la ce sumă s-ar putea ridica acest ajutor de stat. Într-adevăr, trebuie cerută aprobarea Comisiei Europene. Cifrele variază undeva între 500 și 800 de milioane de euro. Depinde de reguli. Credem că la pierdere de peste 3 miliarde, un ajutor de peste 500 de milioane e plauzibil. E realistic. Sigur că vor fi multe discuții referitoare la cum ne încadrăm, cine se califică la acest ajutor. Noi am vrut să-l facem cât mai simplu, diferența de cifră de afaceri compensată într-un procent de 20%. La agențiile de turism sunt altfel de calcule. Ei înregistrează cifra de afaceri doar la comision. De aceea va fi o schemă separată pentru agențiile de turism și o schemă separată pentru hoteluri și restaurante. Problema este că va veni destul de târziu. Mai avem nevoie de circa două luni de muncă. Mai devreme de trei luni aceste ajutoare nu vor veni, ceea ce pare să fie extrem de mult și târziu pentru industria noastră. Lucrăm să îl urgentăm.

Reporter: Spuneați că în elaborarea schemei de ajutor v-ați uitat după modele europene. De unde v-ați inspirat, mai exact?

Călin Ile: Avem un model finlandez, care merge pe un procent de 15% din cifra de afaceri pierdută. Avem modelul german austriac care compensează în procente mult mai mari, de 75% - 80% doar pentru perioada de blocaj. Ei compensează diferența de 75% pe lunile în care a fost blocaj. Noi am solicitat un 20% pe tot parcursul anului 2020. Irlanda mai are o schemă similară. Analizăm mai multe modele. Noi recent am intrat și în HOTREC, asociația europeană a tuturor organizațiilor patronale din hoteluri, restaurante, cafenele. Suntem în dialog cu ei și împărțim experiențele fiecărui stat, ce se face bine într-un stat, ce se face în altul. Marea majoritate a statelor au insistat pe măsuri de sprijin a forței de muncă, dar acum e nevoie și de o măsură de infuzie de capital pentru sprijinul afacerilor.

 
Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, in dialog cu Magda Prelipceanu