Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Stelian Tănase, la RFI: Va fi o guvernare de dreapta “cu năbădăi”. PSD, izolat pe scena politică

stelian_tanase.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Tănase

Liberalii au pierdut alegerile pe trei teme mari, în afară de pandemie, anume, educație, sănătate, administrație.Totuși, coaliția de guvernare se construiește în jurul lor, împreună cu USR/PLUS și UDMR, deoarece  câștigătorul alegerilor parlamentare – PSD – este izolat pe scena politică, spune la RFI politologul Stelian Tănase. El anticipează “o guvernare cu năbădăi”.

L-am întrebat pentru început dacă era necesară demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru.

Stelian Tănase: Trebuia să se retragă de la partid. Partidul a pierdut alegerile, nu guvernul. Sigur că putem spune că guvernul fiind monocolor și că PNL, deținând acel guvern, guvernul era expresia lui. Cred că mai curând guvernul avea o problemă și nu partidul. Dar, aici e locul foarte labil. Partidul este o realitate foarte fluidă. Nu știi exact cum va reacționa și ce urma să se întâmple. Cred că el ar fi trebuit să rămână cu guvernul până când venea celălalt guvern. Așa ar fi fost normal. Condus de el, condus de altcineva, condus de PNL, de alt partid, nu avea importanță. Este o pauză instituțională care nu este de bun augur.

Reporter: Nicolae Ciucă, premier interimar, a fost militar de carieră timp de 38 de ani. Acum e general în rezervă, practic pensionar. Ar trebui să ne facem probleme că în Uniunea Europeană avem o astfel de persoană în fruntea cabinetului?

Stelian Tănase: Am scris multă politică, multă istorie. Din instinct și dintr-o lungă experiență, sunt foarte mefient cu militari în posturi civile, cu militari în fruntea guvernelor. Nu îmi place deloc ideea asta. De departe preferam un civil.

Reporter: E de natură să ne afecteze imaginea?

Stelian Tănase: Nu atât de departe, poate să dea și o imagine că Iohannis a luat o măsură de forță, de autoritate și că a pus un militar ca să fie ordine. Occidentului îi place ordinea. Dar, eu preferam un civil în acest post. Cred că acest partid are destule persoane sau o personalitate independentă putea fi găsită ca să gestioneze ca interimar treburile guvernului.

Reporter: Cum comentați faptul că stânga a câștigat? PSD are 30% din voturile exprimate și totuși, dreapta este cea care se pregătește să guverneze prin, probabil, PNL, USR Plus și UDMR.

Stelian Tănase: Aveți mai multe întrebări într-una. În ultimele două luni PSD a câștigat 7 puncte și PNL a pierdut 4. Așa se explică această răsturnare de scor. Cauzele sunt multe. Poate o dată faceți o emisiune la care să vorbim sau să vorbiți cu cine vreți dumneavoastră numai despre cauzele acestei răsturnări. E foarte interesant. Sunt foarte mulți factori care au intrat, de la Piatra Neamț la închidere piețelor, de la problemele cu moaștele, cu Sfântul Andrei, cu Sfântul Mina, cu Sfântul Dumitru, cu Sfânta Parascheva. Tot timpul au fost probleme care au animat opinia publică și au permis unor și altora să producă. De pildă, acest partid AUR este expresia directă a acestor incidente legate de moaște. A creat un culoar, o nișă. Faptul că PNL va face guvernul are o singură explicație, care e foarte simplă. PSD este izolat pe scena politică. Nu are aliați. Aliații săi nu au intrat în parlament. PNL este capabil să creeze o coaliție. Ori, asta este o condiție în Constituție. Președintele va numi un premier din rândul acelui partid care poate creea o majoritate. Asta spune legea. PSD nu poate face această dovadă, chiar dacă ar veni cu un candidat bun. Mie Rafila mi se pare acceptabil. Dar, PNL poate să propună o majoritate parlamentară, în primul rând cu USR Plus și cu UDMR. Are această posibilitate. Are această marjă de manevră de a creea o majoritate, ceea ce PSD nu are. Atunci ce faci? Faci un guvern minoritar? Nu are sens. De ce am făcut alegeri? Ca să intrăm în legitimitate.

Reporter: Vedeți compatibilități între PNL, USR Plus și UDMR pentru guvernare?

Stelian Tănase: Va fi o guvernare cu năbădăi. Toate alianțele, toate coalițiile, toate guvernele de coaliție sunt foarte conflictuale. Vom avea multe probleme cu aceste partide, fiecare cu agenda proprie, fiecare încercând să își mulțumească propriul electorat, fiecare încercând să crească pe seama celuilalt, pe seama partenerilor de coaliție. Nu va fi liniște.

Reporter: Se vehiculează deja câteva nume de viitor prim-ministru, din perspectiva PNL:  Eduard Hellvig, actual director al SRI, Virgil Popescu, ministrul economiei, Florin Cîțu, ministrul finanțelor, Ilie Bolojan, președintele consiliului județean Bihor.

Stelian Tănase: Bolojan mi se pare cel mai capabil. Am fost la Oradea. Am văzut ce a făcut acolo în zece ani. E de neînchipuit. Am fost la Oradea și în urmă cu zece ani. Era un orășel prăfuit de provincie, fără nicio strălucire, care acum arată splendid, curat, cu fațadele noi nouțe, cu multe obiective care se ridică, cu muzee, cu centre culturale. Și economic este într-o mare progresie. Mi se pare că Bolojan a probat deja că știe să folosească fonduri. Problema guvernării care vine este folosirea acelor 80 mld. care vin de la Uniunea Europeană. El mi se pare foarte bine plasat să facă acest lucru. Știu că nu vrea. Problema este că nu vrea și nu știu cine va putea să îl convingă.

Reporter: 7 din 10 alegători au ales să stea acasă. În opinia dumneavoastră, faptul că oamenii comentează și își arată dezbaterile pe Facebook, i-au determinat să creadă că subiectul alegerilor este închis?

Stelian Tănase: Putem să spunem că și electoratul liberal și Partidul Liberal s-au considerat dinainte câștigători. Apăruse și un fel de amețeală a succesului după trei alegeri câștigate, un pic de aroganță, dacă nu chiar mai multă, la mai mulți miniștri pe care i-am văzut pe la televizor. Nu mai puteau de fuduli ce erau. Nu era cazul. Nu îți tratezi electoratul de pe poziții de patron. Lipsa a cam două treimi pune mari probleme. Partidele ar trebui să își facă analize serioase, nu complezente despre cauzele acestui absenteism. Din punctul meu de vedere, a fost mai întâi oboseala de după trei campanii. Asta era a patra. S-a tocit interesul pentru competiția electorală la electorat. A fost și o lehamite, mai ales după nenorocirea de la Piatra Neamț, cu închidere piețelor, cu închiderea școlilor, cu mesajele mult prea insistente ale președintelui. Care a ieșit la televizor din două în două zile să ne spună să venim la vot și să nu votăm PSD pentru că e ciuma roșie. Acest tip de mesaje nu au încurajat lumea să vină. Preferam un mesaj pozitiv. Să ni se explice de către fiecare partid sau de către președinte de ce trebuie să venim la vot în mod punctual, nu retoric, să salvăm democrația. Care democrație? E abstract. Dacă îmi faci o stradă, dacă îmi faci o școală, dacă poți să creezi locuri de muncă, dacă salariile vor fi mai bune, asta aduce lumea la vot. Avem probleme mari. Eu cred că liberalii au pierdut alegerile pe trei teme mari în afară de pandemie, anume, educație, sănătate, administrație. Au fost teme mari de care sunt interesați oamenii simpli care trăiesc dintr-o leafă sau sunt la pensie. Îi interesează exact să aibă școli bune, spitale bune și administrația să funcționeze rezonabil, nu să îi bage mâna în buzunar din cauza corupției sau a taxelor prea mari. Aici guvernul a făcut puțin. Putem să spunem că nici nu a avut posibilitatea să facă mai mult fiind un guvern minoritar și cu pandemia la ușa fiecăruia. Până la urmă, electoratul, capul de locuitor, cum îi spun eu, nu este interesat să îi dai explicații, să te justifici, vrea realizări. Vrea clar niște lucruri, nu să îl duci cu vorba patru ani și după aceea să spui că nu ai putut. Cam aici s-au pierdut alegerile. Nu aș spune că a  fost un sentiment anti PNL. A fost o oboseală, o lehamite, o neîncredere care s-a strecurat după trei rânduri de alegeri câștigate.

Reporter: PNL a guvernat un an, nu patru.

Stelian Tănase: Da, dar pe electorat nu îl interesează. Vrea o perspectivă clară, nu trebuie să îi spui minciuni. Nu trebuie să ridici niște aripi care nu au aer. Trebuie să îi spui două, trei lucruri pe care ai putea să le faci și oamenii înțeleg. Cred că electoratul e mai deștept decât clasa politică.