
Ascultă la RFI RO
Guvernare 2021: De ce pozițiile PNL, USR_PLUS și UDMR par ireconciliabile? Ce urmează?
cristian-pantazi-640x400.jpg

Cristian Pantazi: E natural ca fiecare partid să intre cu o propunere formală. Pare puțin nenaturală în condițiile în care negocierile dintre cele trei partide au început deja, înainte de consultările formale de al Cotroceni. Și la jumătatea săptămânii trecute părea cumva că avem un premier agreat, pe Florin Cîțu. Numai că negocierile din ultimele două zile au arătat că pozițiile celor trei partide sunt încă extrem de îndepărtate. Atunci, e clar că pentru a-și forța mâna unul altuia, cele trei partide vor merge cu propunerile inițiale din campania electorală.
Reporter: Cine câștigă și cine pierde de pe urma bâlbâielilor din această coaliție, care încă nu s-a născut decât la nivel de discuție?
Cristian Pantazi: Nu cred că putem vorbi încă de bâlbâieli. E un proces firesc de negociere. Nu l-aș privi cu atâta asprime. În fond, mai este o săptămână până la învestirea noului parlament. E normal ca discuțiile, negocierile dintre cele trei partide să aibă urcușuri și coborâșuri. Fiecare partid vrea să-și maximizeze poziția. Fiecare parte vrea să aibă un avantaj cât mai important cu care să meargă în fața propriilor membrii de partid și să le spună acestora ce au reușit să obțină la aceste negocieri și apoi să iasă în fața publicului larg și să spună că ceea ce au obținut ei în acest guvern și în această coaliție e congruent cu ceea ce au promis în campania electorală. Așadar, nu le-aș spune bâlbe. Le-aș spune tactici de negociere. Le știm de atâta vreme. Am văzut cu toții cum se fac și se desfac zeci de guverne în ultimii 30 de ani. Pozițiile par ireconciliabile la acest moment pentru că USR Plus și UDMR nu sunt de acord să lase PNL să își pună în coș toate ouăle politice importante, anume funcțiile de premier și de președinte al Camerei Deputaților. Trebuie să le spunem ascultătorilor că USR Plus și UDMR sunt reticente în a da liberalilor șefia Camerei Deputaților după experiența ultimilor ani. USR Plus și UDMR au înțeles că cine controlează majoritatea parlamentară poate controla, de fapt, guvernul într-un mod mult mai eficient decât dacă ar avea doar funcția de premier. Cu alte cuvinte, USR Plus și UDMR vor să ia de la PNL poziția râvnită de președinte al Camerei Deputaților, astfel încât între parlament și guvern să existe, cu adevărat, un echilibru de forțe. Aceasta este marea miză în acest moment. Încă nu s-a ajuns la guvern. Încă nu s-a ajuns la împărțirea portofoliilor. Încă suntem în punctul în care se pun bazele echilibrului de forțe politice în următoarea coaliție. E extrem de important. Practic, e piatra de temelie a acestei coaliții.
Reporter: Dați vreo șansă eventualității unui guvern de uniune națională în jurul lui Alexandru Rafila, așa cum își doresc social-democrații?
Cristian Pantazi: Deocamdată nu, nu în acest punct, dar cred că, până la urmă, vom avea un guvern de colaiție între liberali, USR Plus și UDMR, dar nu exclud ca la un moment dat, după șase luni sau un an să avem un guvern de uniune națională sau un guvern PNL – PSD, mai precis un guvern care ar avea majoritatea pentru a schimba constituția. Spun acest lucru pentru că primul guvern care va rezulta după aceste alegeri va fi un guvern de sacrificiu. Știm foarte bine din istoria ultimilor 30 de ani că acele guverne care preiau o criză politică își pierd rapid combustibilul politic. Am văzut-o și în perioada Convenției Democrate, cu guvernul Victor Ciorbea, care a făcut reforme masive și a pierdut încrederea populației. Guvernul Emil Boc, în timpul crizei economice, la fel, și-a pierdut rapid încrederea populației. Dar atunci partidul și Emil Boc au refuzat să plece, așa cum le cerea președintele Băsescu în 2011. Ce s-a întâmplat am văzut cu toții în 2012. Așadar, primul guvern, că va fi al coaliției dintre PNL, USR Plus și UDMR, că va fi un alt tip de guvern, cred că va avea o viață limitată, cred că jumătate de an sau un an. Va avea de gestionat o triplă criză, criza sanitară, criza economică ce va decurge din ea și criza socială. Nu cred că poate avea o viață mai lungă de un an. După ce acest prim guvern va fi plecat, râmâne să vedem când, abia după aceea aș vedea posibil un guvern de uniune națională sau un guvern PNL – PSD.
Reporter: AUR contează astăzi?
Cristian Pantazi: Deocamdată el mai mult încurcă pe toată lumea. Dacă ar fost oricare al partid în locul AUR, atunci PSD ar fi avut o șansă mai mare să fi avut o coaliție de guvernare. Dacă ar fi fost oricare alt partid în afară de AUR, pentru liberali ar fi fost poate mai ușor să forjeze o coaliție de guvernare pentru că nu ar mai fi depins atât de mult de USR Plus. În poziția în care se află, de outsider total, de partener respins cu toată puterea de toată lumea, AUR nu este de niciun folos în momentul ăsta pentru configurarea unor majorității politice. Ce se va întâmpla peste un an, dacă se va schimba discursul acestui partid, așa cum am văzut în jurul României că s-au schimbat discursurile unor partide extremiste, vom vedea. Cel mai la îndemână exemplu e Jobbik din Ungaria, care în urmă cu trei, patru ani a făcut o răsucire de 180 de grade din punct de vedere ideologic. Nu știu ce se va întâmpla cu partidul AUR, dar așa cum este el acum nu este un partener pentru nimeni într-o posibilă coaliție de guvernare.
Reporter: Vă așteptați ca finalul acestei zile de consultări președintele să iasă cu un anunț public în privința premierului desemnat?
Cristian Pantazi: Sunt posibile ambele soluții. Și să iasă cu un anunț în persoana lui Florin Cîțu, agrea, în principiu, de coaliția în formare dintre liberali, USR Plus și UDMR. Dar e posibil să împingă și el coarda negocierilor și să lase deschise toate opțiunile, forțând cele trei partide să se așeze din nou la masa negocierilor cu toate opțiunile pe masă.
Reporter: Ar fi de dorit ca președintele să temporizeze puțin nominalizarea premierului pentru a se lămuri toate aspectele sau să mergem pe repede înainte și să avem guvern înainte de Crăciun, cum șeful statului a spus inițial că își dorește?
Cristian Pantazi: Interesul nostru, al tuturor, e să avem un guvern plin cât mai repede. Urmează o perioadă extrem de dură. Va fi nevoie de foarte multe acte, atât în domeniul sanitar, cât și în domeniul economic. Dar și în justiție sunt o mulțime de prevederi legale care trebuie adoptate sau dimpotrivă, trebuie amânate până la începutul anului pentru a nu ne trezi cu o împovărare și mai mare a bugetului de stat. Pe de altă parte, un astfel de guvern, care nu s-ar sprijini pe o coaliție guvernamentală în parlament solidă și cu un real rol de checks and balances în toată arhitectura puterii s-ar putea mai mult să încurce pe termen mediu.