Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teatre din România și Rep. Moldova, solidare cu protestatarii din Belarus

insultati._program._afis_realizat_de_levente_benedek.jpg

"Insultați Belarus(ia)" - concept grafic: Benedek Levente

15 teatre din România și unul din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor din România cu artiștii din Belarus.

Un maraton de spectacole lectură, după piesa lui Andrei Kureicik, INSULTAȚI BELARUS(IA), va avea loc în perioada 7-22 februarie în mai multe teatre din țară.
Spectacolele vor putea fi urmărite atât online cât și în teatre, în limita locurilor disponibile, accesul fiind gratuit.
Toți cei implicați în aceste spectacole lucrează pe bază de voluntariat și în semn  de solidaritate cu colegii lor din Belarus. De ce e important să urmărim acest spectacol, explică traducătoarea în limba română a piesei de teatru, Raluca Rădulescu (AUDIO)

 

Pe 7 februarie, declarată de Svetlana Tihanovskaia, candidata la funcţia de preşedinte a Belarusului, "Ziua internaţională de solidaritate cu Belarusul", în România va începe seria de spectacole-lectură din cadrul "Belarus(sia) Worldwide Reading Project", în semn de solidaritate cu oamenii de teatru şi cetăţenii din Belarus.

"Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiştii şi cetăţenii Belarusului pentru poziţia lor. Lukaşenko închide teatre şi galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulţi dintre ei sunt arestaţi sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internaţională "Insultaţi Belarus(ia)" este dovada că pentru vocea teatrului nu există graniţe. Şi cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că şi românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat şi ştiu preţul libertăţii, pe care bieloruşii îl plătesc acum, zi de zi", a spus dramaturgul Andrei Kureicik.

'Insultaţi Belarus(ia)' este o piesă dură, plină de demnitate şi umor, în care pe lângă cei doi candidaţi la preşedinţie, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viaţă a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukaşenko de a înăbuşi revoluţia paşnică a bieloruşilor prin violenţă şi tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor şi un semnal de alarmă, prin care se doreşte conştientizarea de către un public cât mai larg a unei situaţii concrete şi totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură, se arată în prezentarea spectacolului.