Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vești proaste pentru fanii Untold: "Nu ai cum să organizezi cu restricții un festival de amploarea Untold"

"Nu avem cum să organizăm festivaluri cu restricții nici ca număr de persoane, nici ca număr de zile". O spune răspicat, la RFI, Edy Chereji, director de comunicare pentru festivalurile Untold și Neversea. Din cauza normelor pe care autoritățile le-au prezentat, și care spun, de pildă, că în luna iulie un festival poate fi organizat cu maxim 2.500 de persoane sau că între participanți trebuie să fie asigurată o distanțare de 2mp, organizarea unui festival în aceste condiții devine imposibilă. Chiar dacă guvernul ar permite, de la 1 august, concerte și festivaluri care să țină două zile, Untold nu va fi organizat în acest an. E posibil să fie organizate evenimente de o amploare mult mai mică.

Am pornit discuția cu directorul de comunicare Edy Chereji de la supărarea organizatorilor de spectacole. Ei au fost excluși de autorități din lista celor ce primesc compensații pentru pierderile din pandemie.

 

 

Reporter:  Credeți că este o scăpare?

Edy Chereji: Așa aș vrea să cred. Nu aș vrea să mergem într-o zonă de paranoia, în care să ne gândim că cineva a făcut asta intenționat. Însă este revoltător ce se întâmplă. Industria noastră, care, din păcate, e cea mai afectată industrie, cu mai bine de un an fără activitate. În același timp, industria noastră este industria care nu primește compensații pentru pierderile suferite. Se prea poate să fie o greșeală, o neștiință din partea celor care au făcut amendamentele și asta să fi dus la eliminarea noastră. Altă explicație nu există, atâta vreme cât organizatorii de evenimente sunt cei care nu au avut niciun fel de activitate. Am solicitat guvernului să vină cu un ajutor, nu doar pentru noi, ci pentru întregul sector cultural. Dincolo de noi, cei care facem evenimente, spectacole, festivaluri, există și tehnicieni, artiști  independenți, care de asemenea, au avut o perioadă fără niciun fel de sursă de venit. Cu toate astea, noi, acești oameni la un loc, am fost excluși din această reanalizare sua reintroducere a codurilor CAEN în schema de ajutor horeca. 

Reporter: Există o estimare despre cam câți sunteți în această situație? Când spuneți „pierderi din pandemie”, puteți avansa o cifră?

Edy Chereji: Sunt mii de societăți comerciale, persoane fizice autorizate care se află în această situație de a nu fi avut activitate mai bine de un an, din păcate. Iar când vorbim de pierderi, ele diferă de la organizator la organizator. Eu pot să vorbesc în cazul Untold. Bugetul festivalului nostru în 2019 s-a ridicat undeva la 17 milioane de euro, bani care în proporție de 70% au fost cheltuiți pe furnizori, colaboratori, artiști din România. Banii aceștia au fost reintroduși în circulație tot în România către diverși actori ai domeniului cultural. De asemenea, există pierderi la nivelul comunității clujene. Vă reamintesc ceea ce spuneam în fiecare an. Există un capital financiar imens care rămâne în comunitatea clujeană după festival. De exemplu, la Cluj în 2019 vorbim de peste 60 de milioane de euro. O infuzie de capital care s-a regăsit în oraș după festival, începând de la oameni care și-au închiriat un apartament până la hotelierii, până la cei din zona horeca. Ca să vă faceți o idee, tot ce înseamnă sector cultural contribuie în fiecare an cu 6% din PIB-ul României.

Reporter: Festivalul Electric Castle a anunțat că evenimentul nu va avea loc în acest an. Ce se întâmplă cu Untold și Neversea? Neversea urma să iabă loc în lune iulie pe plajă la Constanța. Ar putea fi reprogramat tot în acest an. Înțeleg că data nu a fost stabilită încă, Edy Chereji? 

Edy Chereji: Da, așa este. Am luat decizia să mai acordăm o șansă festivalului Neversea. Era primul festival care se organiza la începutul lunii iulie în acest an. Însă, din cauza normelor pe care autoritățile le-au prezentat, care spun, de pildă, că în luna iulie un festival poate fi organizat cu maxim 2500 de persoane sau că între participanți trebuie să fie asigurată o distanțare de 2mp, devine imposibilă organizarea unui festival sau a unui eveniment în lune iulie în aceste condiții. Așa că am luat decizia să îl mutăm spre o altă dată din acest an, nu de a-l anula. Ne-am dori, totuși, după doi ani de pauză, să avem bucuria și să le oferim oamenilor bucuria de a ne regăsi și la Constanța în acest an. Încercăm să găsim soluții pentru o nouă dată la care să fie disponibili și artiștii pe care oamenii îi așteaptă. Să reușim să punem cap la cap și resursele logistice necesare. Nu cred că este imposibil acest lucru atâta vreme cât autoritățile vor reveni asupra deciziilor și asupra normelor de organizare a evenimentelor, astfel încât să nu mai fie absurdități care nu pot fi aplicate în industria noastră. Dacă aceste lucruri vor fi reanalizate de către autorități și se vor găsi soluțiile potrivite, noi suntem dispuși să facem efortul dea găsi o nouă dată. Dar am avea nevoie de garanția din partea celor care ne conduc că există înțelegere și că nu vom fi puși în situația să mutăm festivalul pe altă dată, să angrenăm toate resursele de care ar fi nevoie și în ultimul moment să fim nevoiți să nu putem să organizăm evenimentul.

Reporter: Acum ați văzut că nu s-au putut face evenimente test de anvergură cu cetățeni vaccinați.

Edy Chereji: Trebuie să vă corectez. S-au făcut evenimente cu între 5.000 și 10.000 de participanți.

Reporter: În Barcelona oare?

Edy Chereji: În Barcelona au fost 5.000 de participanți. S-au mai făcut în Olanda până la 10.000 de participanți. Acolo studiile au arătat foarte clar că nu a fost niciun infectat după evenimente. Evenimentele sunt locuri foarte sigure. Sunt cele mai sigure locuri atâta vreme cât toți oamenii care participă la eveniment sunt fie testați, fie vaccinați, fie au trecut prin boală și fac dovada anticorpilor. Spuneți-mi dumneavoastră o altă industrie sau un alt loc în care cei ce se află într-un spațiu, indiferent de motivul pentru care se află acolo, trec printr-o selecție atât de riguroasă.

Reporter: Spuneți-mi despre Untold.

Edy Chereji: Nu pot să vă spun decât că și acolo așteptăm ca autoritățile să revină la norme mult mai aplicabile.

Reporter: E posibil să îl organizați în acest an dacă, într-adevăr, guvernul va permite, de exemplu, de la 1 august, concerte și festivaluri care să țină două zile?

Edy Chereji: Nu avem cum să organizăm festivaluri cu restricții nici ca număr de persoane, nici ca număr de zile. Festivalul înseamnă o experiență așa cum oamenii o cunosc până acum. Și din punct de vedere organizatoric și financiar nu ai cum să organizezi un festival la amploarea Untold care să țină doar o zi sau două sau care să fie limitat la 5.000 sau 10.000 de oameni. În schimb, putem organiza evenimente mult mai mici. Asta e posibil, dar nu Untold. Ne dorim să facem festivalul. Ne dorim ca autoritățile să înțeleagă că nu există niciun motiv real pentru care să limiteze numărul celor care au acces la festival, atâta vreme cât evenimentele sunt singurele locuri în care chiar ai 100% garanția că toți oamenii care se află în acel spațiu au trecut printr-un filtru. Fie sunt testați, fie sunt vaccinați. Există dorința de a face festivalul. Noi facem tot ceea ce depinde de noi. Din acest motiv facem în continuare presiuni. Încercăm să ne întâlnim cu autoritățile și să le explicăm încă o dată ceea ce le-am explicat și până acum în grupurile de lucru. Noi vrem să dăm o șansă festivalului nostru și nu doar festivalului nostru, ci tuturor evenimentelor care se pot organiza în România. Să le dăm o șansă în acest an. Măcar din luna septembrie să știm că ne putem îndrepta spre normalitate, care să includă, bineînțeles și evenimentele.