
Ascultă la RFI RO
“Gorbaciov a schimbat fața Europei și destinul unor generații”. Ascultă portretul pe care i-l face istoricul Armand Goșu
gorbaciov_2017.png

Mihail Sergheevici Gorbaciov a fost conducătorul URSS din 1985 până la destrămarea acesteia în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la căderea Cortinei de Fier, și la prăbușirea URSS. Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. El rămâne în istorie cu o serie de concepte reformatoare care au făcut carieră în epocă: „glasnost” - transparenţă și „perestroika” - restructurare.
A schimbat fața Europei de Est
“Trăim altfel astăzi în regimuri mai mult sau mai puțin democratice, dar oricum nu totalitare, nu autoritare, datorită lui Mihail Gorbaciov”, spune la RFI istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic. Pentru că “Gorbaciov a avut curaj în a doua jumătate a anilor 80 să reformeze Uniunea Sovietică, iar în vara lui 1989, la Strasbourg, a anunțat suspendarea doctrinei Brejnev. Suspendarea doctrinei Brejnev este momentul care a permis căderea regimurilor comuniste din tările Europei de Est, regimuri instaurate de Armata Roșie și de Stalin după 1945”.
Văzut mult mai bine în Occident decât acasă
“În Germania, în anii 90, exista un cult pentru Mihail Gorbaciov. Nemții consideră că îi datorează prăbușirea Zidului Berlinului și unificarea Germaniei”, explică istoricul.
“Spre deosebire de imaginea sa din Occident, de reformator, de democrat, acasă are o imagine mult mai proastă, una negativă. E văzut ca un fel de gropar al Uniunii Sovietice, dar lumea uită astăzi că URSS nu era nici pe departe raiul pe pământ, că se trăia prost, că se trăia în mizerie, se trăia făcând foame”.
Drumul spre destrămarea URSS
Armand Goșu atrage atenția că Gorbaciov nu a intenționat destrămarea Uniunii Sovietice. “El a luptat până în ultima secundă pentru menținerea URSS. Gesturile și politicile lui le-a făcut pentru a salva, pentru a reforma Uniunea Sovietică”.
“Gorbaciov începe reformele în 1986 după catastrofa de la Cernobîl, pentru că își dă seama că Uniunea Sovietică nu mai poate supraviețui, că se minte prea mult și că birocrația din URSS poate produce cataclisme la scară mondială. El începe cu uskoreniye (accelerare), trece la perestroika (restructurare), trece la glasnost (transparență) tocmai în ideea de a băga vitamine în corpul aproape inert al muribundei Uniuni Sovietice. Că nu reușește își dă seama în vara lui 1988, când la Conferința a XIX-a a Partidului Comunist Rus, vine și spune că e insuficient ce a făcut până atunci și lansează lozinca Demokratizatsiya. Practic democrația în sine este incompatibilă cu stilul administrației sovietice.
În 1989 – 1990 Gorbaciov încearcă să salveze URSS transformând Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste într-o Uniune a Republicilor Sovietice Suverane, rămânând abrevierea.
Decizia de desființare a URSS a fost posibilă după publicarea rezultatelor referendumului de la 1 decembrie 1991 din Ucraina. Referendumul a dat câștig de cauză masiv celor care susțineau independența. Câteva zile mai târziu s-au întîlnit cei trei lideri ai Rusiei, Belarusului și Ucrainei și au hotărât împreună, lângă Minsk, într-o pădure, spre granița cu Polonia, desființarea Uniunii Sovietice.
Deci dacă vorbim despre groparii Uniunii Sovietice, sigur Gorbaciov NU este unul dintre ei”, mai spune la RFI istoricul Armand Goșu.
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în Cimitirul Novodevici din Moscova, lângă soţia sa Raisa, decedată în 1999.