Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu despre Guvernul Ciolacu: E trist că UDMR nu se mai regăsește / Schimbare benefică la Externe

Andrei Taranu PNL reactii genunchi PSD.jpg

Andrei Țăranu: PNL-ul a pierdut aproape complet orice urmă de vizibilitate
Andrei Țăranu: PNL-ul a pierdut aproape complet orice urmă de vizibilitate
Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

Cabinetul Ciolacu prinde contur. Candidaţii propuşi pentru a ocupa funcţiile de miniştri în guvernul condus de liderul PSD Marcel Ciolacu sunt audiați astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar mâine este programat votul de învestitură. Sunt nume noi la Dezvoltare, Justiție, Externe, Agricultură, Digitalizare, Cultură. Din componența noului Executiv nu mai face parte UDMR. 

Am analizat componența guvernului cu politologul Andrei Țăranu (AUDIO).

Principalele declarații pe scurt:

  • Sunt semnificativ mai multe femei propuse pentru postul de ministru;
  • PSD a operat câteva schimbări tactice;
  • PNL a retras personalități importante ale partidului și i-a înlocuit cu cei din eșalonul 2;
  • Schimbare benefică la Externe, unde Luminița Odobescu preia ștafeta de la Bogdan Aurescu;
  • E trist că UDMR nu se mai regăsește în arcul guvernamental, pentru că întodeauna a fost un pol de stabilitate.

 

 

Andrei Țăranu: Coaliția a fost formată între PNL și PSD, iar la guvernare a fost invitat și UDMR. Pactul a fost făcut între PNL și PSD. În esență este un lucru trist faptul că UDMR nu se mai regăsește în arcul guvernamental pentru că UDMR a fost întotdeauna un pol de stabilitate. În condițiile în care vedem că PNL își dorește tot mai mult să facă campaniei pe seama UDMR și am auzit mai multe voci, inclusiv pe cea a lui Rareș Bogdan împotriva, din nefericire putem asista la o reverberație naționalistă care să vină chiar de la nivelul guvernamental. Ceea ce ne va pune, ca societate, într-o situație destul de delicată. Modelul românesc de coaliție între cele două partide a fost un model de succes. Bulgaria, Macedonia de Nord sunt interesate de acest model. E păcat că nu putem să păstrăm acest model, protocoalele de bune practici pentru vecinii noștri, iar la final, când ar fi trebuit să facem cu adevărat această rotativă, să găsim tot soiul de elemente care să îl facă să nu mai fie atât de valabil. Din punctul meu de vedere UDMR ar fi trebuit să rămână la guvernare. Chiar dacă, poate, ar fi trebuit să facă și liderii UDMR câteva sacrificii.

Reporter: Pe lista de miniștri sunt doar foarte puține nume noi. Ce/cine v-a atras atenția?

Andrei Țăranu: Mi-a atras atenția faptul că pentru prima dată numărul de femei într-un cabinet, cel puțin față de Guvernul Ciucă, este semnificativ crescut. În al doilea rând, faptul că PNL a retras personalități importante ale partidului și le-a înlocuit cu cei care au venit din rândul doi. Pe de altă parte, este clar că cel puțin din partea PNL, felul în care sunt așezați miniștrii reflectă conflictele tot mai evidente care există care există în partid și chiar regional între România, Vechiul Regat și Transilvania. Observați că există tot mai puțini oameni care vin din Transilvania și tot mai mulți care vin din fostul grup al doamnei Gorghiu. Pe de altă parte, avem în cazul PSD câteva mișcări tactice. Faptul că domnul Daea a fost schimbat, faptul că se păstrează câteva ministere care pot fi oricând schimbate arată că PSD este mult mai flexibil în ceea ce privește nominalizările și oamenii, fiind mai deschis în ceea ce privește relațiile cu publicul. Mă refer în special la domnul Rafila, minister despre care știți că chiar ieri domnul Ciolacu îl oferea UDMR dacă acesta l-ar fi vrut. Sunt schimbări aparent nesemnificative, dar care au importanță simbolică în noul an de naștere a Guvernului Ciolacu.

Reporter: Spuneați că sunt semnificativ mai multe femei în acest cabinet. Sunt 5 la număr, 4 de la PNL și o doamnă de la PSD, Gabriela Firea la ministerul Familiei. Din partea PNL sunt propuse Alina Gorghiu la Justiție, Luminița Odobescu la Externe, Ligia Deca își păstrează portofoliul și Raluca Turcan la Cultură. Cum comentați schimbarea de la Externe?

Andrei Țăranu: Mi se pare un gest salutar. De multă vreme domnul Aurescu ieșise complet din raporturile cu societatea românească și cu societatea civilă și mai ales după eșecul de la Schengen, pe care nu a dorit în niciun fel să și-l asume. Știți foarte bine că au fost voci importante în interiorul PNL care i-au cerut de pe atunci demisia. Portofoliul de la Externe pare a fi un portofoliu dedicat președintelui Iohannis. Acesta, totuși, a avut înțelepciunea să îl schimbe pe domnul Aurescu, care, probabil, este un diplomat important, dar are foarte mari probleme de comunicare și comunicare în interiorul societății românești. Să sperăm că în felul ăsta, cu schimbarea de la Justiție, cu schimbarea de la Externe, vor ajuta pentru noua președinție spaniolă, astfel încât să facem pași rapizi pentru integrarea în Schengen. Cred că pentru asta s-au făcut aceste mici schimbări, dar semnificative simbolic. Dacă nu Guvernul Ciucă, măcar Guvernul Ciolacu să poată să înscrie această victorie în politica externă europeană înainte de alegerile europene de anul viitor.

Reporter: Cum credeți că ar trebui să înțelegem declarația făcută aseară de Marcel Ciolacu prin care promitea că românii nu o să mai fie sclavii moderni ai Europei?

Andrei Țăranu: Offf ... acest discurs a fost unul care a avut foarte multe elemente populiste din multe puncte de vedere. Eu, personal, sunt un om de stânga și asum faptul că foarte multe lucruri pot să fie schimbate în raportul dintre angajator și angajat. Dar ceea ce a spus domnul Ciolacu are foarte mult populism. În primul rând, domnia sa nu a spus de unde va lua banii pentru a produce acele reforme semnificative în piața muncii. Ci doar a lansat niște teme, care sunt mai degrabă niște teme de dezbatere decât niște teme care pot să fie înfăptuite atât de repede. În al doilea rând, observăm că preia anumite elemente, precum patriotismul economic, care au fost recurente în PSD. Le-a folosit și Adrian Năstase. Le-a folosit și Liviu Dragnea. Iar acum le folosește domnul Ciolacu. Ori, până când nu se va asuma politic, ceea ce nu cred că se va putea face în mandatul domnului Ciolacu, schimbarea de impozitare și participarea reală a societății românești la modernizarea ei, nu cred că acest lucru este posibil dincolo de retorica pe care partidele o folosesc de fiecare dată când se pregătesc de campanie sau când se pregătesc să ajungă la guvernare. Modernizarea este un proces care se întâmplă, de obicei, cu acordul societății și prin incentive-uri (stimulente) care să îi permită acestei societăți să înțeleagă care sunt elementele importante pentru modernizare. Ori, domnul Ciolacu a folosit cuvinte frumoase, dar care nu cred că îi aparțineau sau pe care le-a internalizat cu totul. 

 

Guvernul Ciolacu va fi votat, joi, în Parlament. Toți miniștrii desemnați au primit miercuri avize favorabile în comisiile de specialitate.