Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Favorita la postul de secretar general al Francofoniei, la RFI : “În centrul proiectului francofoniei e capitalul uman”

michaelle.jpg

Michaëlle Jean, fostă guvernatoare generală a Canadei

Organizaţia Internaţională a Francofoniei ar putea avea, pentru prima dată, un secretar general - femeie. Ar fi vorba de Michaëlle Jean, fostă guvernatoare generală a Canadei. Ea e venit în România şi a acordat un interviu RFI, în care şi-a prezentat viziunea despre viitorul organizaţiei din care face parte şi România.

Michaëlle Jean este ceea ce se numeşte «o poveste de succes ».  Provine dintr-o familie de imigranţi din Haiti - când era copil a fugit din această ţară împreună cu părinţii, pentru a scăpa de regimul dictatorial al lui François Duvalier. S-a refugiat în Canada şi a evoluat rapid, devenind jurnalist de televiziune, moderator şi apoi guvernator general al Canadei când avea 48 de ani.

Canadianca a venit timp de două zile la Bucureşti, ca parte a unui turneu european, ca să se asigure de sprijinul României în ce priveşte candidatura sa la postul de secretar general al Francofoniei.  Alegerile pentru această funcţie vor avea loc în Senegal, la sfârşitul lui noiembrie 2014, în cadrul următorului Sommet al Francofoniei. Într-un interviu acordat RFI, fosta guvernatoare spune că şi-a format deja o agendă pentru mandat în situaţia în care va obţine funcţia. Care ar fi strategia?

 

“Împărtăşesc cu România viziunea în privinţa francofoniei: să fie mai bine ancorată în modernitate, să aibă o strategie, o viziune pentru dezvoltarea naţiunilor care fac parte din organizaţie. Pentru că vorbim şi despre ţări foarte dezvoltate, care stau la masa G7 sau G20, dar şi despre unele state mai puţin avansate. Ar trebui să facem din toate aceste forţe, din aceste energii şi situaţii un spaţiu al francofoniei în mişcare. Bineînţeles, trebuie să existe şi o continuitate cu munca şi politica actualului secretar general al OIF, Abdou Diouf. El a fost cel care a redat francofoniei întreaga credibilitate. În sensul că în prezent multe organizaţii internaţionale apelează la Organizaţia Internaţională a Francofoniei pentru că găsesc aici expertiză şi pentru că regrupează ţări de pe toate continentele”.

 

Credeţi că sub mandatul dumneavoastră, organizaţia ar putea juca un rol mai activ în ce priveşte criza din statele ce s-au confruntat cu  “Primăveri arabe”?

“Francofonia e şi o sursă, un instrument de diplomaţie activă.  În sprijinul adus pentru dezvoltare, în sprijinul pe care îl acordă mai direct populaţiei, e activă în mai multe domenii - de la educaţie până la coeziune socială, democraţie. Dar populaţia e în centrul urgenţelor. Organizaţia le urmăreşte pe toate îndeaproape”.

 

Sunteţi considerată favorită pentru funcţia de viitor secretar general. V-aţi stabilit deja o agendă clară pentru situaţia în care veţi obţine acest post?

“Cred că important este să ascult care sunt aşteptările, dorinţele formulate de şefii de stat şi de guvern din statele membre ale OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei). De pildă, foaia de parcurs, foarte importantă pentru organizaţie, trebuie coordonată de secretarul general şi e stabilită în funcţie de declaraţiile şi obiectivele precise enunţate la sommet-uri. La ultimul sommet, cel din Kinshasa de pildă, de acum doi ani, un punct forte al declaraţiei finale spunea că spaţiul de solidaritate şi cooperare şi limba franceză trebuie să devină vectori de dezvoltare. Iar asta ar trebui să se facă asigurându-ne totodată că în centrul proiectului e capitalul uman, investiţia în acest capital. Trebuie ca economiile să devină solide pentru a ieşi din situaţia de dependenţă de ajutoarele financiare internaţionale. Trebuie să împărtăşim pe cât posibil bunurile pe care le avem, ceea ce realizăm, toate forţele noastre. Dar trebuie să avem strategii precise, obiecti   ve clare. Franceza în sine e o şansă enormă pe care o avem şi faptul că avem în comun această limbă  înseamnă şi că putem valorifica toate cunoştinţele pe care le avem, “savoir-faire”-ul, reţelele pe care le avem, realizările”. 

 E oarecum normal ca organizaţia să pună accent pe partea aceasta de lume, pe Africa, ţinând cont de faptul că demografic aici e cea mai mare creştere. Dar în ce priveşte România, va exista un capitol special în această viitoare strategie?

“Trebuie să înţelegem că atunci când spunem francofonie, ne referim la noi toţi, cu tot ce reprezentăm. Cred că România e o ţară care are multe de oferit, în special de cum a ştiut să se ridice dintr-un perioadă dificilă.”

Mai există un subiect de interes totuşi pentru români. Politica de imigraţie a Canadei şi mai ales vizele de care încă au nevoie românii pentru a merge în Canada. Când ar putea renunţa Canada la acest sistem, aşa cum solicită şi Uniunea Europeană?

“Eu nu pot să răspund în privinţa deciziilor sau politicilor guvernului canadian, nu sunt membră a acestui guvern. Dar problema vizelor rămâne un subiect deschis şi ştiu că există un proces de reflecţie dacă să fie ridicate vizele pentru statele ce fac parte din comunitatea europeană. Evident că România aşteaptă cu nerăbdare decizia definitivă şi clară. Pot înţelege asta şi pot să vă spun că nu suntem indiferenţi. Îmi imaginez că e doar o chestiune de timp până când vizele pentru Canada vor fi ridicate. Dar când se va întâmpla, asta nu aş şti să vă spun.”  

Interviu Michaelle Jean