Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii din Ucraina, prinşi într-un conflict cu care nu vor să aibă de-a face

ucraina.jpg

Punct de control la intrarea în "Republica Doneţk"

Românii din Ucraina se află din nou într-o situaţie delicată. Ţara vecină a declanşat un amplu proces de mobilizare a cetăţenilor ucraineni pentru a lupta contra separatiştilor proruşi din est. Românii din Cernăuţi protestează de câteva zile contra deciziei şi spun că nu sunt de acord să fie antrenaţi în operaţiuni militare din estul Ucrainei. Nici cei din Odesa nu sunt tocmai mulţumiţi, dar aici nu există o mişcare de protest.

Românii din Cernăuţi protestează de mai multe zile. Motivul? Mobilizarea parţială anunţată oficial de Kiev. Nu doresc să fie antrenaţi în operaţiuni militare din estul Ucrainei, după cum susţine site-ul bucpress, preluat de Mediafax. Potrivit acestuia, protestatarii români blochează drumuri importante din regiunea Cernăuţi. Povestea a început să ia o întorsătură mai puţin diplomatică luni, când guvernatorul regiunii, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor să deblocheze drumurile şi i-a acuzat că militează contra integrităţii Ucrainei. Guvernatorul le-a cerut etnicilor români să părăsească ţara dacă refuză să lupte cu separatiştii proruşi.

Autorităţile române au avut o reacţie pe două planuri. Ministerul de Externe de la Bucureşti a explicat, pe de-o parte, că procedurile de mobilizare nu trebuie să fie “discriminatorii pe criterii etnice”. Cu alte cuvinte, să nu fie preferaţi românii pentru a fi trimişi în prima linie. Genul acesta de temere datează din perioada sovietică şi a războiului URSS în Afganistan, explică la RFI istoricul şi jurnalistul George Damian.

Situaţia de la Cernăuţi, diferită de cea de la Odesa

Diplomaţia română a transmis aceste preocupări autorităţilor de la Kiev. Pe de altă parte, MAE român spune că acum aşteaptă elemente suplimentare şi clarificări de la oficialii ucraineni privind aceste proceduri de mobilizare parţială. Românii din Herţa nu s-au bazat doar pe sprijinul Bucureştiului şi i-au scris chiar ei preşedintelui Ucrainei, Parlamentului, ministrului Apărării şi au cerut anularea ordinului de mobilizare.

Dar situaţia nu este peste tot la fel, după cum decriptează, la RFI, Anatol Popescu, preşedinte al Asociaţiei Basarabia a românilor din regiunea Odesa.  

Aici, sunt şi români care acceptă să se ducă la luptă, ne mai spune Anatol Popescu.

Există şi un amendament. Situaţia românilor din Odesa e diferită de cea a românilor din Cernăuţi. Mulţi dintre cei de la Odesa au fost nevoiţi să se declare de fapt…moldoveni.

Aşadar, una din întrebările care se pun este dacă, în calitate de cetăţeni ai Ucrainei, românii ar trebui sau nu să fie în prima linie a operaţiunii militare contra separatiştilor ruşi. Cert este că, deşi reprezintă a doua minoritate naţională din Ucraina, după ruşi, românilor nu le sunt respectate toate drepturile. Dezbaterile despre legea limbilor minorităţile sunt încă blocate la Kiev şi cât va fi conflict nici nu se va schimba ceva, mai spune Anatol Popescu.  

Oricum ar fi, refuzul românilor e prost văzut în Ucraina, în situaţia în care şi aşa românii nu se bucurau de o percepţie prea bună în această ţară.