Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale 2014: Posibile probleme la votul românilor din străinătate (MAE)

brandusa_predescu.jpg

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu

Ministerul român de Externe avertizează că ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte votul românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale de duminică.

După decizia Biroului Electoral Central de a permite în toate statele lumii votul cu cartea de identitate, ministerul de Externe subliniază că există riscul ca timbrele autocolante cu însemnul „ Votat” să nu ajungă la timp în toate secţiile de votare din străinătate. Aşadar, să nu existe suficiente asemenea timbre autocolante, pentru că decizia BEC ar fi venit mult prea târziu. Mai mult, asta ar antrena, şi „un risc serios” de exercitare a votului multiplu, după cum explică, la RFI, purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Replica Biroului Central Electoral la criticile MAE este că decizia de a da dreptul românilor de pretutindeni să voteze cu buletinul nu favorizează votul multiplu, chiar în condiţiile în care timbrele autocolante nu sunt suficiente.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a mai explicat că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT" numai după ce semnează în acest tabel. Ca măsură de siguranţă suplimentară e declarația pe proprie răspundere a alegătorului, că nu a mai votat în cadrul aceluiaşi scrutin şi că listele electorale şi tabelele sunt apoi verificate, mai spune oficialul.

 
Interviu integral Brandusa Predescu