Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Stai la coadă“ - un fel de Monopoly despre comunism

Stai la coadă” – un joc educaţional despre perioada comunistă, a fost lansat marţi şi în România. Considerat de presa străină o versiune comunistă a cunoscutului Monopoly, jocul a fost creat de Institutul Memoriei Naţionale din Polonia şi este deja un succes în materie de vânzări în mai multe ţări. „Stai la coadă” reflectă viaţa de zi cu zi a milioane de polonezi înainte de 1989, situaţie foarte asemănătoare cu cea a românilor în perioada comunistă.

Jocul e proiectat de Karol Madaj, un tânăr angajat al Institutului Memoriei Naţionale din Varşovia, designer de jocuri de societate. A creat Stai la Coadă, dar şi alte seturi educaţionale care au avut succes la publicul polonez şi nu numai:

„E un joc despre cum se făceau cumpărăturile în Polonia comunistă. Să zicem să sunteţi o familie cu 5 membri, deci avem piesele de lemn pentru fiecare persoană. Iată şi lista de cumpărături: puteţi lua 10 produse. Apoi, avem 5 magazine diferite, dar problema că e că toate sunt goale. Trebuie să stai la coadă şi să aştepţi marfa. Acum apar cărţile şi înaintarea la coadă; poţi juca o carte ca asta: o mamă cu un copil mic, care încearcă să intre în faţă; altcineva poate juca o carte care te atenţionează că ai trişat şi te trimite la loc... Şi tot aşa, până ajungi în faţă. Sunt instrucţiuni simple, oricine poate juca. Iar la final, veţi şti destul de bine cum se făceau cumpărăturile în vremea comunistă.“

Stai la coadă a fost declarat jocul anului 2012 în Polonia, după ce s-a vândut în aproape o sută de mii de exemplare. E pe piaţă şi în alte ţări.

 
Ascultă reportajul realizat de Ioana Haşu: