Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Punct sau punct și virgulă în scandalul Breban?

mircea-vasilescu-foto-presseuropeeu.jpg

Mircea Vasilescu, redactor șef Dilema Veche

"Nu sunt de acord să fiu împușcat". Acesta este titlul scrisorii deschise semnate de filosoful Gabriel Liiceanu și adresate preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, după ce academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

Nicolae Breban a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc, precizând totodată că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.

Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, s-a delimitat imediat de recenta "ieșire curmezișe" a lui Nicolae Breban, precizând că, din păcate, scriitorul "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, însă despoţii nu pot fi acceptați ca ambasadori culturali.

Nicolae Breban nu trebuia adus de la bun început la ICR, spune la RFI redactorul șef al revistei Dilema Veche, Mircea Vasilescu.  Și da, Academia Română ar trebui să dea explicații după acest scandal, mai spune jurnalistul (AUDIO).

 
Mircea Vasilescu intervievat de Magda Prelipceanu