Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pot pregăti universitățile mai mulți IT-iști ?

pop.jpg

Rectorul UBB Ioan Aurel Pop

Universitățile nu pot crea suficiente locuri în concordanță cu cerințele de pe piața muncii. O spune la RFI rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop. Declarația sa vine după ce premierul Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să discute cu rectorii facultăţilor şi să găsească o soluţie de suplimentare a numărului de locuri pentru studii în acest domeniu.

„Degeaba producem metalurgişti şi tot felul de alte meserii pe care nu le mai caută nimeni. Toată lumea caută IT-işti şi nu avem absolvenţi destui",a spus primul ministru în şedinţa de guvern de ieri.

Conform Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT, România va avea nevoie de 300.000 de specialişti în anul 2020, de la 120.000 în prezent.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, explică situația:

„Noi nu putem școlariza cât vrem, mai ales universitățile de stat, pentru că avem capacități limitate.

UBB are peste 1500 de studenți la licență și master în anul universitar 2014-2015 și 26 de doctoranzi în domeniu. Avem o linie germană, în colaborare cu firma Porsche, cu 23 de studenți la buget și 8 cu taxă educați în informatică exclusiv în limba germană după nevoile pieței. Cu alte cuvinte, universitățile mari din România s-au adaptat acestor exigențe însă adaptarea presupune fonduri în plus, colaborări cu mediul de afaceri...

Pe de altă parte, mai spune rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, universitățile trebuie să cultive toate științele și disciplinele pentru că „știința nu răspunde exigențelor pieței în mod direct ci cultivă domeniile importante pentru mersul înainte al civilizației“.

Academicianul Ioan Aurel Pop se declară în favoarea salarizării diferenţiate  pentru profesori, în funcţie de rezultate pentru că „diferențierea de salariu duce la competiție, iar competiția asigură reușita. Fără stimulare și fără fonduri nu putem reuși“ mai spune la RFI rectorul UBB (AUDIO).

 

 
Ioan Aurel Pop intervievat de Magda Prelipceanu