Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pacienții își strigă în stradă dreptul la viață

cezar-irimia.jpg

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici

120 de români bolnavi de cancer și-au câștigat în instanță dreptul la viață. Curtea de Apel Bucureştia a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,  prin 13 hotărâri judecătoreşti, să asigure pacienţilor reclamanţi tratament gratuit cu medicamente de ultimă generaţie.

Preşedintele Alianţa Pacienţilor Cronici, Cezar Irimia, spune că situația este umilitoare și jenantă pentru cetățenii unei țări europene în secolul al XXI-lea (AUDIO).

Pacienţii români sunt singurii din Uniunea Europeană care nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţa şi şansele de vindecare. Bulgaria, de exemplu, și-a actualizat de 4 ori lista din 2012 și până acum.

Conform unei analize publicate în Jurnalul European de Cancer1, numărul deceselor din România din cauza bolilor oncologice s-a dublat în ultimii ani. Și totuși, pentru bolnavii de cancer, România cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană. Dacă la nivel comunitar costul mediu pentru un pacient cu cancer este de 102 euro, în România este de 52 de euro.

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici, Cezar Irimia, anunță că pacienții vor ieşi în stradă, în 8 iunie, de la ora 10.00, şi vor picheta sediul Guvernului, pentru a protesta faţă de "deciziile nefericite" luate de Ministerul Sănătăţii şi faţă de negocierile prelungite, timp în care pacienţii mor.

 
Cezar Irimia intervievat de Magda Prelipceanu