Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa ANPDCA: Românii vor să adopte copii “aproape de perfecțiune și foarte deschiși la culoare”

gabriela-coman-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpg

Gabriela Coman, preşedintele Autorității Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie
Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/ Andreea Alexandru

Patru mii de copii din România așteaptă să fie primiți într-o familie, cei mai mulți dintre ei au vârste între 7 și 13 ani. În România se finalizează între 800 și 1000 de adopții pe an. În acest context, Guvernul a aprobat miercuri, 16 septembrie, un proiect de lege prin care procedurile de adopţie se simplifică. Documentul are în vedere atât adopțiile naționale cât și cele internaționale.

Proiectul propune o serie de dispoziții procedurale care să permită finalizarea unei adopții într-o perioadă mai scurtă de timp. Noutatea o reprezintă introducerea unui concediu de acomodare, plătit. Persoanele care adoptă un copil, cu vârsta mai mare de doi ani, vor putea sta acasă, maximum 90 de zile, timp în care vor primi o indemnizație în valoare de 3.300 lei lunar. Există însă și o condiție: cel puțin unul dintre soții adoptatori să realizeze venituri declarate la fisc și deci, impozabile.

Intrarea în vigoare a legii se va realiza într-un termen de patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, moment estimat ca fiind în cursul anului 2016.

Legea adopțiilor are nevoie și de norme noi de aplicare iar ele trebuie să intre în vigoare împreună, explică la RFI preşedintele Autorității Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (AUDIO).

Pe de altă parte, mai spune Gabriela Coman, șefa ANPDCA, persoanele care intenționează să adopte un copil vin cu propriile pretenții - copii, preferabil mici, “aproape de perfecțiune și foarte deschiși la culoare”.

 
Gabriela Coman, șefa ANPDCA, în dialog cu Magda Prelipceanu