Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: PSD, un partid în ruine

Cea mai mare formaţiune politică din România, Partidul Social Democrat, se pregătește destul de timid să își aleagă o nouă conducere la congresul programat pentru 18 octombrie. Am asistat în ultimele zile la candidaturi anunțate și retrase rapid – primarul sectorului 3 Robert Negoiță și senatorul Șerban Nicolae -  astfel că acum se mai află în cursă doar senatorul de Prahova Daniel Savu și, probabil, Liviu Dragnea care va anunța duminică dacă va candida sau nu.

Este o mare așteptare la PSD, toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă în instanțe sau la congres explică la RFI comentatorul politic Ioan Bogdan Lefter. El descrie partidul de guvernământ ca fiind “încolțit de justiție, cu o bună parte din liderii mai vechi implicați în diverse dosare și fără noi figure care să se fi afirmat pentru că fostul până de curând președinte al partidului, Victor Ponta, a cam avut grijă să nu lase pe nimeni să se ridice în jurul lui

Pe de altă parte, sunt imense probleme în PSD și pentru că partidul nu și-a mai pus probleme doctrinare. A mizat prea mult pe cartea USL și a promovat politici mai degrabă liberale decât social-democrate”.

Lucrurile se complică și mai mult ținînd cont de problemele cu justiția ale premierului Ponta dar și ale președintelui interimar Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Dragnea așteaptă prima înfățișare în apelul procesului.

Pe de altă parte, mai spune comentatorul politic Ioan Bogdan Lefter, e greu de crezut că vor apărea nume noi în competiția internă din PSD, mai ales după scrisoarea dură a senatorului Șerban Nicolae. Acesta acuză că noile prevederi privind alegerea preşedintelui partidului nu sunt transparente şi nu oferă şansa candidaţilor de a-şi prezenta viziunea asupra partidului.

Cu un electorat stabil de 30% PSD are în față spectrul opoziției după alegerile de anul viitor , crede analistul Ioan Bogdan Lefter (AUDIO)

 
Comentatorul politic Ioan Bogdan Lefter în dialog cu Magda Prelipceanu