Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Rusia nu poate spune României ce decizii să ia în materie de securitate

tarnea-interior-2_0.jpg

Andrei Țărnea

Rusia nu poate spune României ce decizii să ia în materie de securitate. Aceasta este reacția analistului de politică externă Andrei Țărnea după ce un oficial moscovit a avertizat ieri că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare. Directorul Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, cere României și SUA să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".  De la București, MAE precizează că acuzele oficialului rus sunt nefondate.

Adesea, partea rusă folosește trimiterea la tratate într-o interpretare partizană și într-un sens care nu este cel inițial al documentelor, explică la RFI Andrei Țărnea director executiv  al Aspen Institute.

Rusia folosește acest tratat din anii 80 (Tratatul forţelor nucleare intermediare ), care viza rachete balistice care plecau și aterizau la sol cu potențialul de a aduce arme nucleare, prin extensie la sistemul Aegis antirachetă pe care SUA și aliații săi din NATO îl dezvoltă pe teritoriul Poloniei, României și Turciei pe componenta de sol și în Mediterana pe component navală.  Adevărul este că nu trebuie să fii un expert să înțelegi că între cele două nu este nicio legătură, spune directorul Aspen Institute.

Andrei Țărnea reamintește și contextul. Sunt mai puțin de 48 de ore de când Iranul a testat o nouă rachetă capabilă să ducă inclusiv arme de distrugere în masă, chimice, biologice și nucleare, cu rază intermediară de acțiune. Este evident că sistemul antirachetă de la Deveselu este util. El nu este nici conceptual, nici tehnic îndreptat împotriva Rusiei, mai spune în interviu directorul Aspen Institute (AUDIO).

 
Directorul Aspen Institute, Andrei Țărnea, în dialog cu Magda Prelipceanu