Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Specialist: refuzul vaccinării, o modă care va trece

adrian_streinu.jpg

dr. Adrian Streinu-Cercel
Sursa imaginii: 
mateibals.ro

Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, o arată un studiu dat publicității ieri de Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. Cercetarea mai arată că una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă acest lucru i-ar fi recomandat de medic. În plus,  60% dintre cei chestionați  nu s-au testat niciodată pentru hepatită B și C.

Testarea poate face diferența dintre viață și moarte, atrage atenția la RFI dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului. „Virusul hepatic B evoluează fără să cauzeze probleme de sănătate până la un anumit punct când se constată că deja boala este avansată, pacientul are ciroză și/sau cancer hepatic. Vaccinarea previne atât îmbolnăvirea cât și apariția cancerului de ficat” explică el.

Concomitent a fost lansată campania națională “H-Alert” care promovează testarea pentru HIV și virusurile care declanșează hepatita B și C. Aceasta se va desfășura până în aprilie 2016.  Testarea gratuită poate fi efectuată în unul dintre cele nouă centre din București și din țară, dar și în laboratoarele partenere. Lista centrelor poate fi consultată pe www.h-alert.ro.

Cine ar trebui să se testeze? Toată lumea care se simte „cu musca pe căciulă”, răspunde doctorul Adrian Streinu-Cercel (AUDIO).

 
dr. Adrian Streinu-Cercel în dialog cu Magda Prelipceanu