Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: "Se taie bugetul dar se pot întâmpla și lucruri bune"

guvern.jpg

Ședință de Guvern la Palatul Victoria
Sursa imaginii: 
gov.ro

Cea de a doua rectificare bugetară din acest an va fi aprobată vinerii, 23 octombrie, într-o ședință specială de Guvern. Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, se taie de la drumuri, autostrăzi, poduri, căi ferate. Ministerul Transporturilor pierde bani (1,6 mld lei), Ministerul Agriculturii primește bani (770 mil lei) pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

Bani în plus vor mai primi proiectele Ministerul Dezvoltării Regionale şi cele ale Ministerului Fondurilor Europene. Bugetul Apărării va fi suplimentat pentru achiziţii de echipamente militare, iar Fondul Naţional de Sănătate - pentru plata salariilor mărite ale medicilor. Ministerul Educaţiei primeşte bani pentru finanţarea universităţilor, burse şi manuale şcolare.

Analistul economic Adrian Mitroi (AUDIO) traduce aceste date în felul următor:

“Sunt de acord că se taie bugetul, dar eu cred că cel mai important lucru este să învățăm că, bazat pe condiționalități de performanță, se pot înâmpla și lucruri bune. Dacă avem creștere economică și încasări mai mari probabil putem să ne îngrijim de lucrurile care chiar contează pentru noi și să îi  pedepsim pe cei care au contraperformat, de exemplu CNADNR.

Autoritățile locale contează, echilibrul social este important, agricultura, promisiunile de salarii.

Unde sunt investițiile? Nu sunt, din nefericire”.

De ce ne putem permite o rectificare cu plus? Încasările sunt favorabile, explică Adrian Mitroi. Analistul vorbește la RFI și despre creșterea economică de peste 3 procente ceea ce ne face fruntași în UE. Și-atunci de ce românii sunt fruntași la sărăcie?

“Nu am știut să prioritizăm lucrurile. Nu am pus Educația înainte, nu ne-a interesat infrastructura. Și-atunci plătim prețul. Creșterea economică este bazată pe consum. Această fereastră nu este sustenabilă, așa cum ne-am dori și trebuie să operăm o modificare – investiții publice”.

 
Analistul economic Adrian Mitroi intervievat de Magda Prelipceanu