Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violențele împotriva femeilor din nou în atenție

Marș și miting sâmbătă, 24 octombrie, în centrul Capitalei, pentru condamnarea violențelor împotriva femeilor.  Potrivit unui studiu citat de organizatori, 1 din 4 femei din România s-a confruntat, la un momendt dat,  cu violența fizică sau sexuală a partenerului de viață și peste 75% dintre ele nu au raportat incidentul.

"Organizăm acest marș pentru a încuraja oamenii, toți oamenii,  să reacționeze atunci când sunt martori la violență", spune la RFI Andreea Braga din partea Centrului FILIA. "Pentru că atât timp cât noi nu reacționăm nu există presiune, la nivelul comunității, care să transmită agresorilor că ceea ce fac este greșit".

Problema violenței împotriva femeii trebuie să ajungă pe agenda publică pentru a îmbunătăți legislația în domeniu și serviciile destinate victimelor.

 

Organizatorii cer autorităților:

•           Să existe un ordin de protecție de urgență Poliția, IML, unitățile medicale, parchetul și instanțele de judecată să trateze cu maximă diligență și celeritate cazurile de violență reclamate de femei.

•           Să existe personal specializat pentru astfel de situații, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.

•           Să se aloce fonduri publice, de la bugetul Statului și de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologică, asistență juridică și adăposturi.

•           Să se înființeze centre specializate pentru victimele violului

•           Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, agresiune sexuală, hărțuire sexuală, exploatare sexuală.

•           Să fie sancționate canalele media care încalcă dreptul victimelor la protejarea identității, precum și cele care promovează emisiuni sau articole în care incită la comiterea de acte de violență asupra femeilor.

•           Să fie introduse în curricula școlară și predate elevilor noțiuni referitoare la violența de gen.

 

Marșul începe la ora 14 și se va desfășura  pe ruta Piața Victoriei – bulevardul Magheru – Piața Universității din București

 

 
Andreea Braga, de la Centrul FILIA, în dialog cu Magda Prelipceanu