Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Riscul cu care se confruntă președintele

pantazi.jpg

Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
hotnews.ro

Schimbare! Acesta este mesajul maselor clamat, în stradă, în România ultimelor zile. În urma protestelor de amploare, Victor Ponta și-a depus mandatul de prim-ministru și demisia întregului Executiv.  Clasa politică receptează mesajul protestatarilor , spune la RFI jurnalistul Cristian Pantazi, redactor șef HotNews.ro. Cu ce consecințe?

Din sursele politice ale HotNews reiese că tendința liderilor de partide este mai degrabă să mimeze înțelegerea acestui mesaj.

"Vor mima încercări de reformă internă, dar realitatea ne va arăta că nu vor face acele schimbări profunde pe care le cere societatea", anticipează jurnalistul Cristian Pantazi.

Nominalizarea viitorului premier – Cartea pe care o are de jucat Președintele

"Dacă președintele propune un nume care nu răspunde așteptărilor  populației, dacă nominalizează un personaj care, fie nu este credibil, fie este neprofesionist, fie are probleme de integritate, atunci încrederea populației în Klaus Iohannis va scădea îngrozitor de mult. Aici este marele pericol de fapt pentru că președintele Iohannis și administrația prezidențială reprezintă ultimul reper politic al populației în România. În comparație cu încrederea în președinte toate celelalte categorii de încredere pălesc. Încrederea în guvern, parlament, partide sunt la cote mult mai mici. De aici vine pericolul uriaș. Dacă Iohannis face o alegere proastă, o nominalizare controversată, nepotrivită, atunci încrederea publicului în el va scădea, se va prăbuși în sondaje și românii nu vor mai avea niciun reper politic. Din acel moment, marele pericol este să intervină haosul complet în ceea ce privește actorii politici".

Schimbarea clasei politice – pot apărea oameni noi până la alegeri?

"Mai există resursă umană în partide. Există chiar și în actualul Parlament câteva figure care ar putea fi scoase la înaintare de partide. Există chiar și în afara Parlamentului, în organizațiile de tineret ale PSD, PNL, PMP, M10 oameni curați, fără probleme de integritate. E neclar, deocamdată, cât de mare este voința liderilor de partide de a-i scoate în față pe acești tineri. Șefii de formațiuni politice -  nu doar în România, dar mai ales în România - încearcă să își securizeze pozițiile de lideri și în felul ăsta ridică tot felul de ziduri care să împiedice apariția unorlideri mai tineri, a unor lideri alternativi".

Ce urmează? Alegeri anticipate, varianta cea mai bună

"Varianta alegerilor anticipate este cea mai bun acum, dar și cea mai grea. Trebuie ca două propuneri succesive de guvern să pice în parlament la vot astfel încât, constituțional, să poată fi convocate alegeri anticipate. De ce este improbabilă? Ar însemna să credem că parlamentarii își vor tăia singuri craca de sub picioare trimițându-se singuri la alegeri cu un an înainte de terminarea mandatului. Cei mai mulți dintre parlamentari nu vor asta. Cei mai mulți vor să își păstreze mandatul până la final pentru că au investit  bani în campaniile lor electorale și nu sunt dispuși să riște o nouă campanie electorală. Noile reguli fac mult mai complicate pomenile electorale, jocurile cu televiziunile de știri"...

Jurnalistul Cristian Pantazi (AUDIO) mai vorbește depre probabilitatea (mare) a unor noi manifestații în zilele următoarele. L-am întrebat și cum ar fi arătat protestele din zilele precedente fără implicarea ultrașilor? Galeriile echipelor de fotbal au dat tonul în stradă atât marți cât și miecuri seară.

 
Cristian Pantazi în dialog cu Magda Prelipceanu