Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baie de mulțime pentru președinte. Ce urmează pentru țară?

-klaus-iohannis-venit-piata-universitatii.jpg

Președintele Klaus Iohannis în a șasea zi de proteste în Piața Universității
Sursa imaginii: 
HotNews.ro/Bogdan Dinca

Prin prezența în mijlocul manifestanților din Piața Universității președintele Iohannis a punctat foarte bine din punct de vedere al imaginii. O spune la RFI politologul Andrei Țăranu, decanul facultății de științe politice de la SNSPA.

"A făcut foarte bine că președintele a ales o seară de duminică", explică politologul Andrei Țăranu. "Dacă ar fi fost foarte multă lume oricum nu s-ar fi putut înțelege cu oamenii din piață".

De altfel, consideră analistul politic Andrei Țăranu, se folosește prea mult cuvântul PIAȚA "ca și cum ar fi un actor politic cu care să se poată discuta. Ca orice grup foarte mare este destul de greu să înțelegi toate curentele. Nu toți cei care sunt acolo au aceleași interese și aceleași dorințe. Se desprind câteva principii care animă întregul grup – mișcarea împotriva corupției și eliminarea întregii clase politice (detalii aici) – dar există și multe curente contradictorii. Încă există puternice dezechilibre între grupurile care știu ce vor și cele care nu știu ce vor în acest moment în piață".

Șeful statului a declarat aseară că alegerile anticipate nu sunt o idee bună acum în România. În același timp, președintele nu pare grăbit să desemneze un nou premier și programează noi consultări cu partidele politice. Ce înseamnă acest lucru?

"Tergiversarea și/sau numirea unui candidat pentru funcția de prim ministru , pe care fie parlamentul fie să-l susțină fie să îl împiedice să ajungă premier - este un joc complicat pe care președintele Iohannis încă nu l-a făcut și în care va trebui să dea dovadă de multă înțelepciune și foarte multă diplomație. Este clar din tot ceea ce s-a spus că noul premier desemnat va fi dinspre societatea civilă sau dintr-un spațiu nu neapărat politic care să dea sentimentul că se pot rezolva măcar anumite probleme, dar acest nume va trebui să treacă prin parlament și să fie fie un guvern de uniune națională – ceea ce cred eu că ar fi soluția cea mai bună – fie un guvern care să aibă totuși o majoritate. Or, această majoritate este greu de găsit în acest moment în parlament, iar fără parlament acest proces nu se poate petrece".

Guvernul interimar pregătește bugetul pentru anul viitor

"Aici e complicat. Probabil Curtea Constituțională ar reacționa destul de dur dacă un guvern interimar, cu foarte puține atribuții, ar propune o lege a bugetului în acest moment. Legea ar putea să treacă de parlament, printr-o formă de negociere - deși nu e clar cine cu cine ar negocia - dar nu cred că ar fi legitim și constituțional ca un guvern interimar să facă o lege de o asemenea anvergură" mai spune politologul Andrei Țăranu, decanul facultății de științe politice de la SNSPA (AUDIO).

 
Politologul Andrei Țăranu intervievat de Magda Prelipceanu