Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gilda Lazăr, JTI: Regulile din ce în ce mai stricte din industria tutunului duc la creșterea pieței negre

gilda.jpg

Gilda Lazăr

Producătorii de tutun sunt deranjați de noile inițiative legislative antifumat. După proiectul care prevede interzicerea totală a fumatului în orice spațiu public închis, Parlamentul vrea să interzică afișarea pachetelor de țigări și a prețurilor acestora. Un amendament în acest sens a trecut de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. Dacă amendamentul care vizează “interzicerea afișării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere din unitățile în care acestea se comercializează” va fi aprobat și de plen vor exista consecințe pentru fumători,  producători de țigarete și comercianți.

Măsura a apărut peste noapte, explică la RFI Gilda Lazăr, director de comunicare JTI România, Bulgaria și Moldova.

Gilda Lazăr: A fost propusă pe site-ul Institutului de Pneumologie, nu pe site-ul Parlamentului așa cum ar fi fost normal, și a fost adoptată în raportul pe modificarea Legii nr 349, care are ca obiect principal interzicerea fumatului în locurile publice închise.

Este și o modificare în regulamentul Parlamentului care nu mai permite retragerea amendamenteleor în ședințele de plen. Prin urmare, singura modalitate de a rediscuta această măsură, insuficient dezbătută și gândită, ar fi retrimiterea raportului către comisia de specialitate, ceea ce se poate întâmpla mâine, miercuri, 25 noiembrie, și nu se poate întâmpla decât președintele Camerei sau președinții grupurilor parlamentare solicită acest lucru.

De la adoptarea amendamentului și până acum au fost sute de scrisori din partea retailerilor, din partea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Măsura nu este explicată și nu este clară, împotriva regulilor de tehnică legislativă. „Afișarea” se referă la afișe, deci la reclamă, nu la produs. Dacă era vorba despre produs ar fi trebuit să se vorbească despre „plasare” sau „expunere”. Nu se înțelege ce înseamnă „locuri obligatorii de trecere”. E vorba de holuri? E vorba de casele de marcat? Deci, o măsură insuficient gândită și fără consultări. Cei care au adoptat-o nu au știut că o prevedere similară a fost respinsă cu o majoritate covârșitoare în Parlamentul European anul trecut cu ocazia discutării Directivei tutunului și că pentru astfel de măsuri extreme ar trebui notificată Comisia Europeană. În Europa există o singură țară care intenționează acest lucru – Norvegia - și, culmea, România a trimis o notificare împotriva intenției Norvegiei de a introduce o prevedere similară.

Reporter: Percepeți ca fiind populiste inițiativele parlamentarilor în ce privește fumatul?

Gilda Lazăr: Sunt populiste și emoțional duse la extrem. Toată ședința Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților s-a desfășurat sub presiunea ONG-urilor, erau bannere cu Colectiv, erau Parlamentari care au apărut să se tragă în poză...Deci s-a folosit o tragedie pentru a se impune măsuri extreme și insuficient gândite. Dacă ar fi existat un proces de consultare cu autoritățile  responsabile măcar în acest caz poate nu s-ar fi ajuns la o astfel de formulare nefericită. Nici Consiliul Concurenței, nici Ministerul Finanțelor, nici Agenția Națională pentru Administrare Fiscală nu au fost consultate.

Parlamentul și-a delegat cumva puterile, mai nou doar comisiile de specialitate decid, Parlamentul votează formal. Este o ciudățenie mai ales că în comisiile de specialitate deciziile se iau de cele mai multe ori subiectiv, așa cum în comisia de sănătate, care este formată din medici.

Reporter: Va crește comețul ilicit de țigarete dacă măsura va fi votată în plen?

Gilda Lazăr: Evident! În prezent există un comitet interministerial care lucrează la transpunerea noii Directive a Tutunului. Aceasta se va aplica de la anul, iar noi vom fi obligați să schimbăm pachetele de țigarete. Cine va cunoaște diferența între pachetele noi și pachetele vechi? Cine va ști care-i diferența între pachetele legale și cele ilegale? Pachetele ilegale se vând peste tot, și la colț de stradă, și la metrou, și în piață și nu-i deranjează nimeni pe contrabandiști. Cu siguranță o astfel de măsură necumpănită suficient va duce la creșterea comerțului ilegal,  mai ales că prețurile sunt mult mai mici în țările din jur.

Reporter: Tutunul dăunează grav sănătății, dar face bine bugetului de stat. Vă rog să ne oferiți cifre.

Gilda Lazăr: Paradoxal, deși peste tot se spune că Ministerele Sănătății cheltuie foarte mulți bani cu fumătorii, este invers! Fumătorii cheltuie foarte mulți bani pentru stat. 80% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe, accize și TVA. Dacă plătești 10 lei pe un pachet de țigări 8 lei sunt bani la stat. Prin urmare, dacă acel pachet nu este cumpărat de pe piața legală statul pierde. Industria tutunului este al doilea mare plătitor la bugetul de stat adunând pur și simplu banii de la consumator. 2,75 mld de euro au mers anul trecut la bugetul statului. Anul acesta suma ar putea fi și mai mare. Gândiți-vă și la cheltuielile pe care le-ar implica o astfel de măsură pentru micii comercianți, pentru chioșcari, pentru supermarket-uri... Nici măcar nu există explicații. Cum s-o aplici? Să pui țigaretele sub perdea, cum s-a întâmplat la ucraineni?  Să faci sertare? Să ascunzi rafturile? Este un mister total!

Reporter: Fumatul este un viciu, dar la fel este și alcoolul. N-am văzut sticle de băutură ascunse...

Gilda Lazăr: La alcool s-a ajuns cândva la prohibiție și ați văzut rezultatele: contrabandă, mafie, crimă. Excesul de reguli poate să ducă la același lucru. În materie de tutun, care este un produs legal, regulile din ce în ce mai stricte duc de fapt la creșterea pieței negre.  Nu numai industria tutunului este afectată, și alte industrii alunecă încet-încet pe același derdeluș. Uitați-vă la industria fast-food, uitați-vă la băuturile carbo-gazoase, uitați-vă la telefonia mobilă, mai nou și carnea roșie a fost decretată cancerigenă de Organizația Mondială a Sănătății, ca să nu mai vorbesc de sistemul bancar care dăunează grav societății.

 
Gilda Lazăr intervievată de Magda Prelipceanu