Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacurile „pisicilor sălbatice” sperie Occidentul

carmen_gavrila.jpg

Carmen Gavrilă, jurnalist Radio România Actualități

“Pisici sălbatice” li se spune, mai nou, jihadiștilor care au semănat teroare cu atacurile de la Paris, Londra, San Bernardino. Teorii recente îi plasează în categoria adepților organizației teroriste Stat Islamic pe tineri, generația 15 - 21 ani, vulnerabili la orice tip de radicalism. Operațiunile, greu de anticipat, sunt duse la capăt de francize ale unor grupuri radical islamiste.

"Organizația teroristă Stat Islamic, cunoscută și sub numele de Daech, este unică în istoria modernă, nu seamănă cu Al-Qaida și aceasta reprezintă o problemă", explică la RFI jurnalistul Carmen Gavrilă de la Radio România.

Barack Obama şi-a expus duminică strategia privind o înfrângere a organizației teroriste Stat Islamic, dar fără să prezinte vreo schimbare în politica Statelor Unite în lupta împotriva a ceea ce a catalogat drept o "nouă fază" a ameninţării teroriste, după atacul armat de la San Bernardino din California, soldat cu 14 morți și 17 răniți.

Într-un rar discurs pe care l-a susţinut în Biroul Oval, timp de 14 minute, șeful Casei Albe a încercat să liniştească opinia publică americană tot mai îngrijorată în legătură cu lupta împotriva jihadismului. Însă aceste declaraţii nu au reuşit să-i calmeze pe criticii săi republicani. Aflat pe finalul celui de-al doilea mandat, Barack Obama nu prea are marjă de manevră, spune jurnalistul Carmen Gavrilă.

"Administrația Obama comunică americanilor că există o problemă cu radicalismul islamist, însă discursul președintelui american nu conține nimic nou. Barack Obama  este legat practic de mâini în ce privește vreo schimbare de strategie în privința ISIS/Daech. Pe de o parte, republicanii spun - ceea ce este adevărat - că nu se poate câștiga războiul fără trupe la sol, pe de altă parte,  marea majoritate a populației americane nu susține o asemenea mișcare strategică".

în plus, trebuie amintit că destabilizarea la care asistăm acum în Orientul Mijlociu a plecat de fapt din Irak, din faptul că nu a existat o strategie inteligentă post-conflict după căderea lui Saddam Hussein, pentru faptul că s-a adâncit o ruptură sectară între șiiți și suniți, care a permis permis dezvoltarea acestei oragnizații teroriste Stat Islamic/Daech.

Carmen Gavrilă, jurnalist specializat în afaceri externe, europene și problematica spațiului Islamic, analizează la RFI discursul președintelui american Barack Obama pe tema terorismului dar și declarațiile ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

 
Carmen Gavrilă în dialog cu Magda Prelipceanu