Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă 123 de medicamente dispar din farmacii

123 de medicamente dispar de pe piață, de la 1 iulie, a anunțat, marți, Asociația Română a Producătorilor Internaționale de Medicamente. Dintre acestea, 20 nu au înlocuitor ieftin. Sunt medicamente indicate  în cardiologie, neurologie, endocrinologie, afecțiuni respiratorii, oncologie și dermatologie. 800.000 de pacienți cronici vor fi afectați dacă Guvernul decide păstrarea articolului care coboară prețurile.

Dr Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicina Familiei, speră că va exista o înțelegere între producători și decidenții din Sănătate pentru că unii pacienți riscă să rămână fără tratament.

“Există situații în care putem înlocui un medicament cu un alt medicament, dar acest lucru nu este posibil întotdeauna, atunci intru în panică și eu ca practician și intră în panică și pacientul. Am avut recent experiența crizei unui medicament extrem de ieftin, care costa doar câțiva lei – DIGOXIN – folosit în insuficiența cardiacă și de neînlocuit pentru anumiți pacienți. A fost o jale câteva luni cât a lipsit acest produs din farmacii, iar majoritatea pacienților au început să îl caute în țările vecine, prin străinătate, prin rude și prieteni. Nu asta e soluția! Soluția este să avem toată paleta de medicație pentru a prescrie pacienților ceea ce le este necesar. Și eu doresc prețuri rezonabile la medicamente, dar trebuie să cântărim atent între beneficiile unor prețuri mici și riscurile dacă se depășește măsura”.

Peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de produse în 2015, din cauza cadrului fiscal și a politicii de prețuri nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, iar 500 de salariaţi au fost disponibilizaţi, anunță ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționale de Medicamente.

 
Dr. Rodica Tănăsescu intervievată de Magda Prelipceanu